新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7529|回復: 9

[CAS] Fiberbox 終極大補版

玩 CAS,其中最重要嘅一樣嘢,就係盡量將 Jitter 同 EMI 影響減到最低,「拍子」亦要非常準確,出嚟嘅聲音就會好靜,好有音樂感,可與其他 sources 分庭抗禮,爭一日之長短。當然,要做到以上所講係有代價的,就係無盡嘅心機不停鑽研。老實講,CAS 要做到好聲音,所花嘅時間與心機比起花黑膠更多、更複雜、更難玩,而花嘅金錢可能亦比起玩黑膠有過之而無不及。

至於控制 Jitter,其中一樣神兵利器就係 Fiberbox 光隔,利用 LAN 與光纖方式轉換,而將音樂資訊「洗水亅,去除雜質。如果想再做好 D,就可以將轉換過程將「拍子亅用 25.0 MHz OCXO再重新排序,另再加進「調味料」,就資訊豐富起來,並將雜訊及 Jitter 影響減到近乎零,咁出嚟嘅聲就純正如絲。

我一向都有用 Fiberbox,用於 NAS 及 Streamer(Weiss DSP502)之間,效果顯著。而我幾年前是用兩隻 D-Link 單模做光隔。到前年開始轉用有「御品音響亅加持及認同的 Edison 兄所製作嘅 Fiberbox II Bybee Version,效果比起用 D-Link 有相當提升。

去到近期,Edison 兄又有新攪作,將 Fiberbox II 用上極品材料,金光閃閃、好有音樂感嘅 Audio Note 快晴電容、 TG 8.1 LAN 頭,UPOCC 機內線、 reference silver LAN 線、25.0 MHz OCXO 鐘、專業設計底板、及紫銅底板。我當然唔會放過再一次提升嘅機會,立刻 call Edison 將我部 Fiberbox II 進行升級。

90340282_655586105261051_4153321701234442240_o.jpg 90883086_655586191927709_114691668506050560_o.jpg 90670015_655586281927700_8603811700052852736_o.jpg

過咗大概一星期,今日升級終極版嚟到我手上啦!二話不說,立即將佢駁返落套機度,24 x 7 不停煲熟佢先。

後續......

評分

查看全部評分

講開光隔,有啲嘢想交流請教一下師兄。
使用了光隔,就等於在NAS同streamer之間,除了多咗個隔之外,還多了一條lan cable以及同時使用多了一條電源缐。這樣一來,出現的變數就會從原本一條lan cable,變成兩條lan cables加個隔再加條電源缐,一變四。
如果,把玩光隔的資金,全數去盡只升級條lan cable,結果又會點呢?形式雖然不一樣,但對聲音同様有所改變。這方面,我個人就偏向越簡單越好。
回復

TChan 發表於 2020-3-29 11:59
講開光隔,有啲嘢想交流請教一下師兄。
使用了光隔,就等於在NAS同streamer之間,除了多咗個隔之外,還多了 ...

如果你係用 DHCP 由 NAS 直出 Streamer,你既推斷就應該正確。如果唔係,就算你用 Dalby Audio Design(我係用緊佢去最後一關),效果都不及經過 Fiberbox 有用。

另外,講開電源線俾 Fiberbox,我試過唔少線去配佢,發覺最好既都係一 D 唔使大電流,冇乜性格既線,例如 Acrolink 4020,又唔貴,就最岩。最後可以用尾關 LAN 線調味。

仲有,我想講你知,我除左光隔之外,我去 Steamer 之前仲有以下駁法:QNAP -> Fiberbox 光隔 -> SoTM Switch 1 -> SoTM Switch 2 -> Acoustic Revive RD-1 摩改 TG 8.1 頭 -> Weiss DSP502。

最後,玩 CAS 玩左咁多年,俾到我一個好大既結論:玩 CAS 唔同其他音響,唔係越簡單越好。

評分

查看全部評分

回復

光電隔離主要是用來隔離雜訊,而不是用來控制jitters

Fiberbox 光隔,正是因為利用 LAN 與光纖方式轉換,反而額外產生出更多jitters,怎麼會誤認為控制 Jitter?道理在於,經過光電轉換時,他就有可能基於某些因素,例如遭受外部電磁波干擾,慢了0.0001秒將標號999的音樂封包完成光電轉換,從此產生0.0001秒的jitters

結論就是,真正最好的做法就是不要經過任何轉換,全部的模組連接都採用I2S。為了實現全部都是I2S,可以採用I2S Transmitter and I2S Receiver

世界上最昂貴的MSB DAC,他就是建議用戶採用I2S連接CD轉盤與DAC

評分

查看全部評分

回復

HungLiu@FB 發表於 2021-5-4 15:54

Fiberbox 光隔,正是因為利用 LAN 與光纖方式轉換,反 ...

依部有好多師兄都用緊你所指最貴既MSB SELECT DAC,

等我叫 佢地上黎分享下先.

謝謝你的提問.
回復

Fiberbox 光隔,正是因為利用 LAN 與光纖方式轉換,反 ...

你不能用network engineering 去理解音響產品,因為某些音響產品好大程度上係以pseudo science 做特點,改變是一定有的,可以好左,可以變差,亦可以無效。

呢類產品存在,主因是marketing. 不用太深入探討。
回復

以下是MSB SELECT DAC用家既回答.. 給大家參考一下.

有 pros 有 cons
光電轉换非 perfect。
但一定隔了电噪音。
Depends on implementation 的能耐了。
Transceivers & optical fiber 要靚。
也要 match 過。
也要 select 過。
MSB 的 ProISL and ProUSB 正是光隔。
但 transievers & fiber 都是精選。
我和 CAS 高手朋友, 攞正嘢的 Transievers & fibers 去試, 仍輸俾 MSB 原庒的呢。
另外, MSB ProISL and ProUSB modules 原来是 clocked by the very expensive clock module inside the Select/Ref DAC 的呢。

評分

查看全部評分

回復

認真為了一個點,你已經用sotm x2 還加….. 未去到你的級數!
回復

Jacky820 發表於 2021-5-7 20:16
認真為了一個點,你已經用sotm x2 還加….. 未去到你的級數!

我心諗,既然冇諗住玩返黑膠,不如就將自己最耍家的發陽光大啦!

評分

查看全部評分

回復

史的墳 發表於 2021-5-7 23:08
我心諗,既然冇諗住玩返黑膠,不如就將自己最耍家的發陽光大啦!  ...

快D拍片啦.

評分

查看全部評分

回復