新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13363|回復: 29

[前級] 膽前是否越簡單越好?

各位師兄好,小弟近來想找部膽前,我對McIntosh的C2700有些興趣,之前雖沒用過其品牌的產品,但對McIntosh的質量都是有信心的,而且C2700的價錢亦相對較受落一點。不過,C2700是內置DAC的,小弟就不知這是好還是不好,雖然說做得出來就應該是OK的,但因看過很多資料不論是平或貴的品牌及型號,大部份都是純analog輸入及輸出的(e.g. Conrad Johnson, EAR, Luxman等),有些就連唱放功能都沒有的(e.g ARC Ref6 SE/LS28),所以希望各位師兄能給些意見。謝謝!

評分

查看全部評分

用緊咩後級?
回復

Octave RE320
回復

點解唔用番OCTAVE前級.

OCTAVE前級好靚聲喎.
回復

師兄,請問十萬樓下膽前有什麽好選擇? 我現在在用Luxman CL38u,已用好幾年了,其實都不錯的,但都是想upgrade附有全平衡輸入及輸出的膽前。部老麥C70我覺得都ok的,不過好似沒有單買!不知ARC的LS28出來的效果會跟部CL38u很相似?請給給意見,thanks!
回復

racewong 發表於 2020-3-30 14:01
點解唔用番OCTAVE前級.

OCTAVE前級好靚聲喎.

Octave的聲是不需懷疑的,只是想找部較厚暖聲的膽前,前後都是Octave怕會爽過頭,而且價位希望在十萬樓下!
回復

st33 發表於 2020-3-30 14:22
Octave的聲是不需懷疑的,只是想找部較厚暖聲的膽前,前後都是Octave怕會爽過頭,而且價位希望在十萬樓下 ...

HP500以上既前級唔會薄聲. 爽快得黎有質感, 的確係好前級.

因為你話你用緊OCATVE後級, 我先建議你用番同廠前級.

一套OCTAVE唔會爽過頭, 你可以在膽, 線, 墊方面微調喜愛的音色.

回復

謝謝racewong兄的建議,HP500聽說已沒有出,要買新的就只有HP700,小弟暫不需phono,但option剩加Tone Control都一定要過十萬!小弟經驗尚淺,所以覺得700的膽較少,感覺其膽味及聲底相對其他膽多的前級,可能不夠重及厚暖!如要這價位,我或可考慮McIntosh C1100 或 ARC Ref6SE。除HP700以外,可給一些建議嗎? Thanks!
回復

st33 發表於 2020-3-30 18:05
謝謝racewong兄的建議,HP500聽說已沒有出,要買新的就只有HP700,小弟暫不需phono,但option剩加Tone Cont ...

加老麥前級會厚聲D
The McIntosh C1100 vacuum tube preamplifier houses the audio connections and circuitry, featuring a total of 12 analog inputs: 6 balanced, 4 unbalanced, plus an adjustable loading Moving Magnet and a Moving Coil phono input.
For outputs, 2 sets of balanced and 2 sets of unbalanced connections provide flexibility in connecting to the amplifier.
回復

謝謝刀兄意見,我希望想在十萬元樓下,我覺部C2700及C70都靚仔,不過我較傾向C70簡單沒DAC,在外國網站看到應該不需十萬,可惜香港沒有單買!
回復

EAR 912好聲呀!

評分

查看全部評分

回復

ARC Ref6SE
回復

st33 發表於 2020-3-30 18:05
謝謝racewong兄的建議,HP500聽說已沒有出,要買新的就只有HP700,小弟暫不需phono,但option剩加Tone Cont ...

如你要膽味,  咁樓上既師兄推介既EAR912必要一試. 不過你又唔玩黑膠, 所以玩912就有點浪費了佢既內置PHONO.

另外, ARC REF6SE在膽味比較少, 或者需要換膽調味. 我今日會拍條REF 6SE既片. 你等多幾日吧.
回復

ys audio the real ,線路夠簡單又比足料,有xlr,難得膽前好靜, 有用西電膽,尾音韻好好,符合您要求
影音寄賣有部二手,半價好抵
回復

未聽過有簡單又好聲的膽前。
回復

師兄可以考慮吓Nagra Classic Preamp 聲音唔會簿 而且有瑞士機的貴氣 細細部 不防多啲去聽聽所有你有興趣的才做決定吧
回復

EAR 868L, 基本上同912相同,但少咗份Phono, 換埋兩支頂級膽。。。,開心到笑!

評分

查看全部評分

回復

我都想,仲係好想嗰隻,不過暫時還未能消化到後極品時代的價錢!
回復

racewong 發表於 2020-3-31 15:18
如你要膽味,  咁樓上既師兄推介既EAR912必要一試. 不過你又唔玩黑膠, 所以玩912就有點浪費了佢既內置PHON ...

小弟無知,還以為REF6 SE膽多一定會重膽味㖭!
Anyway,我不趕的,先做多點research才定,等你條片鎗兄。Thanks!
回復

ronaldseeto 發表於 2020-3-31 23:53
EAR 868L, 基本上同912相同,但少咗份Phono, 換埋兩支頂級膽。。。,開心到笑! ...

師兄,我都知道很多人都給EAR很高評價的,還有你套EAR亦巧靚仔!
是的,我暫不用phono,所以都有其他師兄叫我試868P,但不知跟912的價錢差得遠嗎?
回復