新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Acttiao

[喇叭] 身痕想換喇叭

B&W 係 Hifi 友必經階段,但音色確實麻麻,尤其依家嘅 D3,密度高但冇感情

評分

查看全部評分

回復

用金仔機好難揀喇叭,很多喇叭都推不好,金仔原廠係用B&W做reference喇叭。

待賣走Miles 5先决定入邊款,最夾金仔係B&W803D3,心議有Stenheim Alumine 3,Tidal Piano G2 和 Marten Mingus 20.
回復

starhifi 發表於 2020-5-9 13:43
用金仔機好難揀喇叭,很多喇叭都推不好,金仔原廠係用B&W做reference喇叭。

待賣走Miles 5先决定入邊款 ...

聽過金仔配FYNE好靚聲!你可以去聽下!
回復

史的墳 發表於 2020-5-9 10:49
B&W 係 Hifi 友必經階段,但音色確實麻麻,尤其依家嘅 D3,密度高但冇感情

B&W音色當然輸比Kaiser Kawero Chiara
回復

Wilson benesch vector或Wilson Benesch Vertex 書架喇叭最近隔離台二手有一對,可惜剛睇睇已被掃走玩這廠嗽叭錯不了 但對落書架型號就相對失色…。首要條件主系統要有一定質素,因為鏡 係好老實
回復

starhifi 發表於 2020-5-9 13:43

待賣走Miles 5先决定入邊款 ...

803d 正呀! 我自從由803d 降級去咗804d, 羅文嗰隻佛羅倫斯 都冇再攞過出嚟…… ! 乜嘢都冇改變 嘅情況下, 淨係降咗speaker呢一级, 係呢一隻碟, 簡直係晴天霹靂, 所以如果食到, 真係有大食大! 嗰個分別真係嚇死你, 我嘅感覺 大概變咗三折到啦! 乜嘢形體感, 規模感, 真係輸好遠!

評分

查看全部評分

回復

mingson 發表於 2020-5-9 15:02
聽過金仔配FYNE好靚聲!你可以去聽下!

哈哈! 呢個組合我都聽過, 一開聲 第一個感覺 好似天朗 , 唔係音色, 係聲音 傳送到耳仔嗰種感覺 非常非常之似, 不過我自己就唔鍾意, 剛好同你相反 , 係因為耳仔嗰個感覺, 我估計 減少 toe in角度, 可能會有唔同感覺, 因為我都唔係好鍾意咁銳利 皇帝位嗰種感覺, 所以個個 聽感 唔同, 手工就靚仔嘅, 都值得去聽一聽!

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2020-5-9 19:00
Wilson benesch vector或Wilson Benesch Vertex 書架喇叭最近隔離台二手有一對,可惜剛睇睇已被掃 ...

WB 我自己都好鍾意呢隻品牌, 曾經為佢瘋狂過 , 但係佢嘅書架喇叭, 如果冇咗佢嘅招牌Isobaric, 就要留意返 你自己接唔接受 嗰個厚度 同埋低音! 舉個例!ARC同discovery 表面上 好似係細佬 或者係低一級, 但係如果有聽過 呢兩隻對比 嘅師兄! 應該即刻明白 我講緊乜嘢 ! 當然 環境所限 同埋金錢所限 冇辦法嘅! 現實就是殘酷
佢嘅坐地 就冇呢個問題, 聲音仲好full添!

順便同師兄你 講聲sorry!2015年 你問過我嘢, 我依家先睇到, 因為嗰陣時 退咗燒, 所以冇上泥, 不禮貌地 冇回覆你嘅問題!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-5-9 19:42
哈哈! 呢個組合我都聽過, 一開聲 第一個感覺 好似天朗 , 唔係音色, 係聲音 傳送到耳仔嗰種 ...

可能以前小孩年代,聽叔叔用金仔配天朗,播許冠傑同鄧麗君,入左腦呢個係好聲音
所以,上次喺阿二聽金仔800配FYNE書架覺得真係堅好聲㗎!
回復

一休大師 發表於 2020-5-9 19:34
803d 正呀! 我自從由803d 降級去咗804d, 羅文嗰隻佛羅倫斯 都冇再攞過出嚟…… ! 乜嘢都冇改 ...

心大心細中,睇相阿女話白色803D3超靚!搵日同佢一齊去聽下!
老婆批準左換喇叭,但講明唔可以多個10個囉...
回復

mingson 發表於 2020-5-9 20:45
可能以前小孩年代,聽叔叔用金仔配天朗,播許冠傑同鄧麗君,入左腦呢個係好聲音
所以,上次喺阿二聽金仔8 ...

哎呀! 我都係呀! 一係就成套山水, 一係就yamaha 加jbl, 記唔記得 以前好興 將對喇叭 擺上去電視機櫃頂? 跟住有個玻璃櫃 一揭開 就成棟hifi, 好鬼正! 嗰陣時我好細個, 但係已經覺得好正! 同樣地 可以帶畀大家開心, 嗰陣時 佢哋好純真, 邊有話較聲, 一定唔會一隻歌, 聽幾百次 , 其實嗰個年代 你覺唔覺得 唔會出現依家啲嘢! 乜嘢高音多, 唔適合聽乜嘢, 薄聲 之類之類……!

評分

查看全部評分

回復

mingson 發表於 2020-5-9 20:53
心大心細中,睇相阿女話白色803D3超靚!搵日同佢一齊去聽下!
老婆批準左換喇叭,但講明唔可以多個10個囉 ...

真係好幸福 ! 羨慕又妒忌 ! 買喇叭係開心事, 慢慢嚟啦!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-5-9 20:55
哎呀! 我都係呀! 一係就成套山水, 一係就yamaha 加jbl, 記唔記得 以前好興 將對喇叭 擺上去電視機櫃 ...

可以話係新一代音響技術高超,但超級靈敏,咩薄聲衰聲一概話係傳真。
以前係會略曚,但喇叭擺地櫃左右兩端,機放櫃內或獨立玻璃櫃,聲音點都係順耳好聽個度神奇!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-5-9 19:50
WB 我自己都好鍾意呢隻品牌, 曾經為佢瘋狂過 , 但係佢嘅書架喇叭, 如果冇咗佢嘅招牌Isobaric ...

ARC我就麻麻地 !同同系Vertex 書架喇叭都差幾遠

評分

查看全部評分

回復

mingson 發表於 2020-5-9 20:53
老婆批準左換喇叭,但講明唔可以多個10個囉 ...

B&W803D3中環有對紅色特價$112700,超出你筆直
回復

starhifi 發表於 2020-5-9 23:17
B&W803D3中環有對紅色特價$112700,超出你筆直

相差唔多,我會講俾太太知,店家會再減俾我...

講笑啫... 你講嘅係中環寶華?
回復

starhifi 發表於 2020-5-9 15:05
B&W音色當然輸比Kaiser Kawero Chiara

唔止 Kaiser,仲有輸俾好多其他喇叭添

評分

查看全部評分

回復

樓主已經冇出現, 好明顯 淨返我哋 想換喇叭的

B&W 8系 講真 又唔係真係超級犀利, 但係勝在 佢唔會揀歌, 咁佢可以用得家庭影院, 涵蓋範圍 一定係高嘅!
有時 玩hi-fi嘅時候, 唔知大家覺唔覺得, 越玩 就越收窄 自己 可以聆聽嘅曲目同埋範圍, 原因就係為咗遷就器材 或者線材, 令到自己越嚟越窄, 大聲啲 又話驚個盆裂, 爆兩下 又話單端膽機 唔夠力 唔係咁聽, 聽下無伴奏小提琴, 又話大火數機 做唔到咁幼細, 明明播古典 覺得好好, 放隻鄭少秋落去 就完全唔聽得……………… 當你想乜都有嗰陣時, sales就會叫你用一百萬 去買老頂就得 , 當你買咗, 佢又會叫你使三百萬, 沒完沒了………………
我自己 都問過自己, 你想要乜先? 我反思, 我想要正常咋 ! 就係咁, 之後自己揀嗰啲器材 或者線材, 都變咗 呢個方向去進行, 好自然就會諗,喂! 買得呢啲 梗係有音色㗎啦!係, 但係有音色啲, 都可以 有一定嘅涵蓋範圍嘅啫, 唔一定要偏得咁緊要, 好似新嘅金嗓子呢啲牌子, 佢擺明係整咗嘢, 但係佢涵蓋嘅範圍 都好闊, 嗰陣時 攞佢試咗好多碟, 一樣係好多都播到! 所以我自己揀喇叭, 都係會以呢個方向進行, 唔係唔可以有音色, 有音色係可以, 但係要保持 一定嘅 涵蓋範圍, 其實除咗b&w, 我覺得ATC PMC Dyna 呢啲牌子, 聲音都係好正常, 都可以去聽下, 但係設計上 我就覺得b&w 整得靚啲 ! 再貴嘅我就唔識, 事實係天外有天, 新嘅b&w 8系 我自己都未聽過, 淨係聽過805d3, 有興趣嘅 帶多少少 自己聽開嘅cd去, 試清楚啲, 了解自己嘅方向, 咁命中率就會高啲!

嗱! 唔好打頭呀! 我分享自己嘅經驗咋, 唔係代表啱㗎! 不食人間煙火 一樣可以玩得咁開心, 我只係想 大家了解自己嘅方向咋!

評分

查看全部評分

回復

史的墳 發表於 2020-5-10 07:50
唔止 Kaiser,仲有輸俾好多其他喇叭添

同意B&W音色會輸比其他喇叭,但金仔推隻好易推全陶瓷單元Miles 5都好似錯配門神,一些心議喇叭好似Kharma Galileo和Tidal Piano G2都不再考慮,至於書架喇叭,玩過坐地頁唔想玩番書架
回復

starhifi 發表於 2020-5-10 08:30
同意B&W音色會輸比其他喇叭,但金仔推隻好易推全陶瓷單元Miles 5都好似錯配門神,一些心議喇叭好似Kharma ...

其實換返啲歐洲機去推, 會唔會好啲呢?

我以前金嗓子 都夾過卡馬, 我都覺得係麻麻地, 係好怪咁樣……

評分

查看全部評分

回復