新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[分享] mcintosh mcd600 & ma9000 開箱編

終於都搞番掂個牆蘇

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-31 07:33
自己買咗, 實有啲偏心, 參考下就算, 不能作準

不能作準,咁點得呀!大師應該繼續不偏不倚地偏心落去,我就是差個少少就飄到老麥門口啦!

評分

查看全部評分

回復

st33 發表於 2020-3-31 23:53
不能作準,咁點得呀!大師應該繼續不偏不倚地偏心落去,我就是差個少少就飄到老麥門口啦!  ...

哈哈

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-31 08:45
哎呀! 唔記得放返個遙控相添, 左邊係cd機, 右邊係amp, 講到個遙控 ……真係好似電視機嗰個 … ...

是否可用一個remote控制部9000同600呢?
回復

忍……忍……忍,我要自我隔離14天

評分

查看全部評分

回復

st33 發表於 2020-4-1 00:39
是否可用一個remote控制部9000同600呢?

no呀!極度敗筆……

而家暫時用佢, learn 曬所有嘢, 舒服曬

評分

查看全部評分

回復

I thought all could be linked up then use one remote to control the whole system! That's something McIntosh should think about it!
回復

st33 發表於 2020-4-1 01:02
I thought all could be linked up then use one remote to control the whole system! That's something M ...

我初頭都以為係, 真係激死我

評分

查看全部評分

回復

各位唔好意思 咁夜先嚟出報告 因為真係搞咗好耐
甘嚟一個長篇 調教 報告la, 希望大家唔會悶la

話說 牆蘇已經換咗, 用了當然係正常嘅hubbell la, 電源線就改用返原裝嗰條 線心係1mm, 頭就改咗hubbell 美式頭, 檢查曬相位 同埋地線之後可以開波! 咁開聲, 都係之前嗰個聲音 唔算太大改變, 咁我有一條1.25mm粗嘅線芯 嘅電源線 係有 屏蔽 嘅, 以往我嘅經驗, 放喺cd機係唔好聲, 所以一炮隊落合併機度, 咁同估計嘅一樣, 空氣感被刪減, 成個感覺下墜沉厚咗, 彈跳力相繼少咗, 咁係飽滿啲, 但係太累聚 有啲辛苦, 咁就換返原裝嗰條先, 再聽下, 同之前嘅唔滿意係一樣, 聽古典嘅時候唔夠纖細 同埋有啲慢, 即時換返sommer epilogue, 速度雖然快返, 高音多番啲 但仍然係唔夠纖細, 基於我喜歡502 直出嘅感覺, 所以喇叭線唔攪住, 唯有係jumper落手, 又係根據以往嘅經驗, 想加啲纖細同高貴感 所以攞咗條vdh cs122 出嚟, 喇叭線斜插 咁樣去聽住先, 出嚟嘅效果 又係預料之內即時靚番曬, 高音嘅濕潤感 纖細感 返曬嚟 係返曬度, 基本上古典方面係滿意, 但再去返轉頭聽返爵士, 就覺得佢重量感同埋啲力度唔係好夠, 大概又係知道, 因為係vdh cs122 嘅特性, 跟住將喇叭線 全部插曬低音, 淨係高音 行條vdh jumper, 一開聲,嗯…… 滿意返曬! 聽爵士 擁有返佢嘅節奏感 彈跳力 質感同埋力度, 再聽番古典 又有返高貴氣息 同埋纖細高音!嗯…… 咁先係㗎嘛!
其實我仲有一套vdh clear water嘅, 但係呢隻線 霧化同埋順滑得太緊要, 我驚啲銅管唔夠力 金屬感唔夠好 , 所以因應嗰個力度 放咗 vdh cs122先, 估唔到個比例咁啱啱好 !大體上就好滿意啦! 之前講嘅缺憾都搞掂埋, 舒服曬, 而家嘆緊,嘻嘻! 不過好耐冇玩過呢啲遊戲 , 真係好攰 , 又要快手 , 要保持清醒嘅狀態 唔可以畀自己嘅耳仔習慣咗 , 所以都要好把握時間 !
咁之前點解會換走 sommer epilogue, 其實係因為 我覺得個高音唔夠纖細 我講緊出嚟嗰個效果, 咁所以決定唔用佢, 避開咗呢個位,  但係真係冇辦法 最終都係要攞番佢出嚟 , 咁順便講下呢條線嗰個特性 , 我最鍾意佢就係直出 嘅性格 而且係高質 , 係中頻少少凹呢個缺點, 但係其他都好好, 所以都要夾機, 但係佢絕對係我御用嘅參考線!

甘暫時係咁多啦 ,多謝收看!

加埋條片 一齊感受下

https://youtu.be/-2gNNsgrPaQ

評分

查看全部評分

回復

再下一步 就要搵返個機架, 而家部cd機 只有三隻腳企到 喐下喐下咁樣 真係唔掂…… 已經是但訂咗 兩個solidsteel s3-a 頂住先, 起碼抹地吸塵唔使整到佢, size其實唔算滿意, 要再慢慢搵, 我要啲唔可以咁大隻嘅, 如果有師兄知道麻煩推介一下 唔該曬你哋

評分

查看全部評分

回復

套機剛開聲, 滿意嗎?
回復

一休大師 發表於 2020-4-1 11:38
再下一步 就要搵返個機架, 而家部cd機 只有三隻腳企到 喐下喐下咁樣 真係唔掂…… 已經是但訂咗 兩個solid ...

最近最HIT既MYSTJ
回復

racewong 發表於 2020-4-1 11:55
套機剛開聲, 滿意嗎?

其實就好滿意, 所以唔想改咗啲聲, 機架想要啲中中地嘅

評分

查看全部評分

回復

呢隻機㗎改變聲音大不大? 如果唔重音色 都可以接受喎! 但係你介紹得 會唔會好貴㗎? 我上網搵下資料先

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-4-1 11:58
呢隻機㗎改變聲音大不大? 如果唔重音色 都可以接受喎! 但係你介紹得 會唔會好貴㗎? 我上網搵下資料先 ...

樺木夾板, 一定有木味.

機架好實淨, 有興趣可以上黎俱樂部睇睇實物.
回復

racewong 發表於 2020-4-1 12:02
樺木夾板, 一定有木味.

機架好實淨, 有興趣可以上黎俱樂部睇睇實物.

收到! 等我上網睇下資料 搵下尺寸先, 然後再上嚟俱樂部"偷"wakakakakakaka

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-4-1 12:04
收到! 等我上網睇下資料 搵下尺寸先, 然後再上嚟俱樂部"偷"wakakakakakaka  ...

回復

回復

在網上看到些圖片,不錯不錯!
回復

一休大師 發表於 2020-4-1 12:04
收到! 等我上網睇下資料 搵下尺寸先, 然後再上嚟俱樂部"偷"wakakakakakaka  ...

我又去!

評分

查看全部評分

回復