新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4269|回復: 6

[喇叭] Bi amp 定Single Amp ?

想玩有源監聽喇叭,見多數有源都喺Bi amp推的,即是高,低音獨立amp,咁想問下,獨立amp 高,低各50W,同single amp 100W推晒高,低音單元,有何分別?
師兄,我諗呢個問題放兩聲道區可能有會員幫到你,我幫你搬過去吧...
回復

用兩部AMP, 兩對喇叭線一定會好些.

但又有個問題就係你既前級一定要有兩組OUTPUT喎.

仲有果兩部AMP一定要同品牌同型號.
回復

racewong 發表於 2020-4-1 11:58
用兩部AMP, 兩對喇叭線一定會好些.

但又有個問題就係你既前級一定要有兩組OUTPUT喎.

我問題喺監聽喇叭內置amp嘅分別,可能問得唔好,sorry!
再寫過……如兩款有源喇叭,一款bi amp推,高低單元各50W推;另一款single amp 100W推晒高單單元,兩款分別大嗎?邊款好啲?
Thank you!
回復

hohodog900 發表於 2020-4-1 13:48
我問題喺監聽喇叭內置amp嘅分則,可能問得唔好,sorry!
再寫過……如兩款有源喇叭,一款bi amp推,高低單 ...

高級既主動喇叭大多都係分晒功放比高中低單元.

好少會一份AMP推晒三路喎.
回復

我的理解是 前级讯号入有源喇叭 经分音器 将讯号折分高音 同低音 再去二份amp
分别推高音同低音 (例如你讲的二份50w)  
但吾係 (100w推晒高'中'低音)
回復

明解,多謝指教,thank you!
回復