新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16819|回復: 26

[請教] RATOC PIONEER BDR-X12J-UHD / DELA D100 比較

一部用今代頂級ROM,一部用上代最低級ROM,有冇師兄用過兩部比較?
D100 是用最低咩?
啱啱買咗E100, 諗住買埋D100
回復

回復

所以好難揀,D100拆機換隻X12J最完美,但係個人喜好唔鍾意拆過部機
回復

vincentfung 發表於 2020-4-8 22:34
所以好難揀,D100拆機換隻X12J最完美,但係個人喜好唔鍾意拆過部機

咁我又唔緊要喎, 係咪就-拆-裝咁簡單?咁咪浪費了隻原裝?
回復

AS881 發表於 2020-4-9 15:38
咁我又唔緊要喎, 係咪就-拆-裝咁簡單?咁咪浪費了隻原裝?

原裝果隻全新都係幾舊水
回復

咁就拆咗佢換咯~
回復

AS881 發表於 2020-4-9 23:00
咁就拆咗佢換咯~

等你報告
回復

我未買呀!唔急住! Pioneer 有風扇就真係唔太好
回復

AS881 發表於 2020-4-9 23:27
我未買呀!唔急住! Pioneer 有風扇就真係唔太好

原來你已經用緊Naim Uniti Core,我而家心大心細Naim定Dela+Soundgenic,價錢差一半,質素比較唔知點
回復

vincentfung 發表於 2020-4-10 00:15
原來你已經用緊Naim Uniti Core,我而家心大心細Naim定Dela+Soundgenic,價錢差一半,質素比較唔知點 ...

Dela 我是用緊部E100 HD, D100 暫時可以唔使住!
咁我可以話你知, naim core 我已經放走咗而去換Iodata soundgenic + LPS, 價錢爭一大截, 但係效果好對唔住真係好過core! 即使Soundgenic 用回原switching supply都可以聽得, 比core更清新更energetic! 不過就輸咗少少立體感!比較平面D!但換了LPS, Unity core走得!

評分

查看全部評分

回復

回復

AS881 發表於 2020-4-10 00:58
Dela 我是用緊部E100 HD, D100 暫時可以唔使住!
咁我可以話你知, naim core 我已經放走咗而去換Iodata so ...

Hi AS881 hing ,

多謝支持到本店買 IO DATA 正貨.   

之前無問你SoundGenic 加左 Plixir LPS 的報告tim,  在這裡收到feedback . 便放心了.

Best,
blau
VOLENT

評分

查看全部評分

回復

blau.vol 發表於 2020-4-10 11:39
Hi as881 hing ,

多謝支持到本店買 IO DATA 正貨.   

是呢!加了Plixir LPS 可以說和人家玩Naim 機-樣, power supply 跟本是部主機的-部份!冇可能唔加!無論细節,寧靜度及3D 感都比原裝switching 爭太遠了! 感覺很像檔案由低格式的MP3 上了Hi-Res

評分

查看全部評分

回復

簡單評論一下,我早幾日試過。

結論係:RATOC with S12J > D100 > BDR-X12J-UHD -> S12 祼機。

但終極 KO 以上版本的,我正寫緊,仲會同阿槍拍片。

個個 config 夾 dbpoweramp,連洛仔都讚嘆不已
回復

史的墳 發表於 2020-4-11 22:26

結論係:RATOC with S12J > D100 > BDR-X12J-UHD -> S12 祼機。

以上都係原裝無改過機?原裝電源?原裝USB線?
回復

史的墳 發表於 2020-4-11 22:26

Ratoc 個殼用 switching power supply + Pioneer S12J-X 都贏到部 D100?
莫非 D100 係用緊原廠隻 switching power supply?

FB 上面有師兄賣緊 D 有 LPS 嘅 CD-Rom enclosure 啦!有平有貴,我估計,點都好過 D switching power supply 嘅!
回復

adktk 發表於 2020-4-12 01:43
Ratoc 個殼用 switching power supply + Pioneer S12J-X 都贏到部 D100?
莫非 D100 係用緊原廠隻 switch ...

D100隻ROM差過BDR-X12J-UHD好多,唔知關唔關事
回復

假如終極方案係全靠 SGM Extreme 嘅功力就無嘢講,另外唔知道 Innuos PhoenixUSB 同埋 JCAT USB Card XE 有無幫助呢?

BDR-X12J-UHD
https://product.rakuten.co.jp/product/-/846c82e0191452463e9086f4651e2e13/

BDR-S12J-X
https://www.amazon.co.jp/パイオニア-Pioneer-内蔵BDドライブ(BDXL対応)ソフト付属-BDR-S12J-X/dp/B07NBC3RTF

Pioneer BDR-X12J-UHD 隻膽係 BDR-S12J-BK 定係老頂 BDR-S12J-X?

BDR-X12J-UHD 賣緊 27,980 円,老頂 BDR-S12J-X 就要 32,727 円,照計 BDR-X12J-UHD 隻膽係 BDR-S12J-BK 咁普通嘅話就得啖笑。
回復

tleonard 發表於 2020-4-12 15:38
假如終極方案係全靠 SGM Extreme 嘅功力就無嘢講,另外唔知道 Innuos PhoenixUSB 同埋 JCAT USB Card XE 有 ...

Pioneer BDR-X12J-UHD 入面隻胆絕對唔係 BDR-S12J-X。因為有朋友拆過,睇左裡面,殼顏色係普通嘅銀灰,所以有機會只係 BDR-S12J-BK。
回復