新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5111|回復: 11

[CD播放機] 新手選cd機 請指教

各位好,之前都係電腦喇叭聽歌/入耳式play file,入左少少器材試下2.0。
目前器材係Creek Evo 50A, Xavian Joy.
Source係Rega Planar 1 Plus.
部份聽開/想聽既歌都冇出膠都係需要聽cd, 所以想請教下入門cd機應該點揀好。
平時聽 中英日流行曲(80年代到現在)。合成音樂 例如遊戲OST。 ACG歌(女聲多過男聲),純音樂(琴/結他)

. budget 5000hkd樓下
. 不考慮二手
. 聲音取向:分析取向,味冇所謂,做返本份解釋到隻碟先(調味應該遲下加前級)
. 如果有usb窿play file/插藍芽接收 加分
. 有前置headphone窿 又加分
. 有出黑色 又加分(50a係黑色)
. 吸入式 扣分?(爬文都見有mention吸入會有刮花/彈唔到碟問題?)
以上考量點從上至下由重至輕

暫時睇過下列應該係射程,唔係好知點揀,或者提供多d選擇參考?謝謝

Marantz CD6006
Creek Evo 50CD
Audiolab 6000CDT
Onkyo C7030
Cambridge Audio AXC35
回復

馬仔啦, 想升級時, 放返出去都好多人要.
回復

creek 一套西裝一定夾聲唔駛自找麻煩。
回復

贊成一套唔使煩
回復

多謝各位,諗清楚最後決定一套
回復

Deleted
回復

Creek Evo 50CD
回復

多謝版主同各位ching. 發生一段小插曲,買完返屋企開唔到聲,volume扭到最大先得少少聲。又要托返去換 希望乖乖地唔好再病
回復

mizeko 發表於 2020-4-11 20:46
多謝版主同各位ching. 發生一段小插曲,買完返屋企開唔到聲,volume扭到最大先得少少聲。又要托返去換{:1_6 ...

買左邊隻!?
回復

唔知點解依家英國牌子都唔出獨立前後級..都會將前級同埋DAC, CDP 夾埋一部, 之後加部後級..
AUDIOLAB, CAMBRIDGE, CYRUS
回復

英國産品以大路量販為主。對Hi End市場不注重。
回復