新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mightyatoms

[線材] 請教大菠蘿夾805D3喇叭缐

史的墳 發表於 2020-4-13 10:05
睇黎你屋企 D 電唔多穩定,要攪下佢。

上星期入咗這隻101磅Izumi Denki电處,係今年令我最有驚喜的入手器材,好正。

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2020-4-13 10:12
上星期入咗這隻101磅Izumi Denki电處,係今年令我最有驚喜的入手器材,好正。 ...

我套 Kondo 食乜電處都死,只能夠用拖板。

所以我依家用 Acoustic Revive RTP-6 Absolute 加佢塊水晶板 TP-38H 塊水晶板超堅!!

評分

查看全部評分

回復

師兄 可否你現在電源線是什麼品牌
回復

史的墳 發表於 2020-4-13 10:22
我套 Kondo 食乜電處都死,只能夠用拖板。

所以我依家用 Acoustic Revive RTP-6 Absolute 加佢塊水晶板  ...

朋友用緊RTP-6都話超堅
回復

我建議試synergistic research 喇叭線,新出 foundation 系列抵玩
回復

其實大菠蘿300我最近都聽過, 雖然我都覺得係麻麻地, 但係既然買咗唔係好耐, 其實可以玩好佢, 我覺得係有得救! 計口味 我自己唔喜歡啫, 唔代表佢唔好, 當然仲有價有市, 壯士斷臂 都唔係一件壞事, 但係如果唔可行 自己又鍾意嘅, 我覺得係可以選擇玩好佢!
我自己都經常會發生 人哋話好 但我自己唔鍾意嘅嘢, 所以真係最緊要自己鍾意, 如果你個解碼 同埋個amp 大家都係厚底, 數碼線可以搞搞, 平嘅換條sommer binary 234, 貴嘅可以用vdh mc silver, 如果攪訊號線,sommer epilogue/mc silver 都係可以啱你,mc silver 首先就可以減咗你個diablo300怒氣, 另外就幫你加返啲泛音, 高音伸延, 轉彎位都可以靚番曬, 其實真係有得搞,diablo 300更唔好都好, 你試下送畀我, 即刻同你玩到佢靚一靚, 我自己嘅睇法就係咁
加油!!!

除非 你係以前嗰單goldmund 18 cdp事件 就話啫, 入面係 一千蚊嘅 Pioneer dvd盤, 咁就即刻要壯士斷臂……

評分

查看全部評分

回復

回復

呢part都唔算過份, 唔拆機你都未必知 ,最過份係個遙控 嗰張goldmund 貼紙, 直頭係羅湖商業城嗰隻, 遙控同 Pioneer 嗰隻係完全一樣, 除咗張貼紙……
回復

一休大師 發表於 2020-4-13 12:31
呢part都唔算過份, 唔拆機你都未必知  ,最過份係個遙控 嗰張goldmund 貼紙, 直頭係羅湖商業 ...

乜goldmund做法咁強國既?
回復

littlecx 發表於 2020-4-13 12:48
乜goldmund做法咁強國既?

真係好黐線㗎…… 佢呢隻算好啦, 起碼都係金牌

好啦! 睇埋呢度就算! 繼續討論返樓主個post先
Screenshot_20200413-125709_Samsung Internet.jpg
回復

starhifi 發表於 2020-4-13 10:39

冇塊板效果差至少一半

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2020-4-13 10:39

呢張先係近排既相,但其實有 D 線都換左啦,頭關仲插左 Telos QNR 5.1 0.75m 電源線

回復

我係器材先決, 攞得一皮嘢出嚟換線, 不如換對質素好啲嘅喇叭仲好, 一皮嘢嘅喇叭線, 最多會對音質上有微調作用, 唔會對音質結構有乜改變.
大菠蘿係部好機, 只要夾啱喇叭, 一定可以發揮到大菠蘿嘅優點.
回復

史的墳 發表於 2020-4-13 14:15
呢張先係近排既相,但其實有 D 線都換左啦,頭關仲插左 Telos QNR 5.1 0.75m 電源線  

...

你插RTP-6是否AR18000 Triple C?

我用双皇pc拆出來的頭换落AR18000声唔夠中性,我用AR18000插電處。
回復

starhifi 發表於 2020-4-13 14:31
你插RTP-6是否AR18000 Triple C?

我用双皇pc拆出來的頭换落AR18000声唔夠中性,我用AR18000插電處。 ...

係呀,我用左 FI-50 NCF。用返落同系 RTP-6 Absolute 岩岩好。

如果要絕對中性就要用 FI-11 銅,即係我第一張相個個頭
回復

史的墳 發表於 2020-4-13 14:38
係呀,我用左 FI-50 NCF。用返落同系 RTP-6 Absolute 岩岩好。

如果要絕對中性就要用 FI-11 銅,即係我 ...

我條双皇都换咗NCF, 分析力好好多,少咗蕭味。

評分

查看全部評分

回復

mightyatoms 發表於 2020-4-13 00:00
如果用Siltech, 係咪要配番佢嘅Jumper 最好?

其實用 Diablo 呢啲夠晒力水嘅 amp 行 single bi-wire 推 B&W 會好啲,師兄對而家個 setup 有咩不滿,太肥太慢?個低音你滿唔滿意?
回復

一休大師 發表於 2020-4-13 11:44
其實大菠蘿300我最近都聽過, 雖然我都覺得係麻麻地, 但係既然買咗唔係好耐, 其實可以玩好佢, 我覺得係 ...

非常同意大師嘅意見,我都係抱住呢個態度,盡力用方法
發掘器材嘅優點

評分

查看全部評分

回復

jjtiger 發表於 2020-4-13 18:55
非常同意大師嘅意見,我都係抱住呢個態度,盡力用方法
發掘器材嘅優點

梗係啦! 未買就話慢慢揀啫, 既然買咗 賣返出去係唔係都要蝕點解我唔玩盡佢先? 畀著係我 汁都撈埋呀 , 所以非必要嘅情況下我係唔會叫人換嘢, 而且喺調教嘅途中, 可以累積經驗 同埋了解多啲 唔同器材嘅特性, 學到嘢之餘, 亦都知道自己鍾意啲乜嘢! 咁樣呢舊錢 先洗得值!
回復

banjo 發表於 2020-4-13 14:31
我係器材先決, 攞得一皮嘢出嚟換線, 不如換對質素好啲嘅喇叭仲好, 一皮嘢嘅喇叭線, 最多會對音質上有微調作 ...

師兄覺得大菠蘿唔夾805D3? 有咩喇叭啱大菠蘿?
回復