新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mightyatoms

[線材] 請教大菠蘿夾805D3喇叭缐

lsw926 發表於 2020-4-13 15:33
其實用 Diablo 呢啲夠晒力水嘅 amp 行 single bi-wire 推 B&W 會好啲,師兄對而家個 setup 有咩不滿,太 ...

我想再搞下成套野d音色,所以都諗緊Siltech
回復

一休大師 發表於 2020-4-13 19:26
梗係啦! 未買就話慢慢揀啫, 既然買咗 賣返出去係唔係都要蝕點解我唔玩盡佢先? 畀著係我 汁都撈埋呀{:5 ...

多謝大師提點⋯⋯我其實一直都諗從缐材著手玩下,交下學費
回復

mightyatoms 發表於 2020-4-13 21:06

加油呀! 線材方面,AQ 唔好用咁多, 如果可以 直頭放棄咗佢, 線材我覺得 除咗技術性 之外,藝術方面都好緊要, 而藝術嘢, 歐洲嗰邊都係比較做得好, 我覺得可以留意下,inakustik 德國嘢 當然冇問題, 而且你件件精品, 你瑞士解碼, 丹麥amp, 英國喇叭, 可以好有藝術氣息, 你是但買一條vdh integration 插下, 包你即時可以感覺到 嗰種藝術嘅感覺, 我只係舉例, 唔係真係叫你買呢條, 如果有朋友玩緊 可以問佢借嚟插下 感受一下 , 唔好浪費咗你啲精品
回復

一休大師 發表於 2020-4-13 19:26
梗係啦! 未買就話慢慢揀啫, 既然買咗 賣返出去係唔係都要蝕點解我唔玩盡佢先? 畀著係我 汁都撈埋呀{:5 ...

完全同意當中嘅一句,累積經驗。
一件器材,當你決定購買時,一定有吸引你嘅地方,既然已擁有,
千萬不要輕易放棄,幾大都玩盡佢先
累積經驗=増加功力
當然,大把貨又另計

評分

查看全部評分

回復

mightyatoms 發表於 2020-4-13 21:04
我想再搞下成套野d音色,所以都諗緊Siltech

不如你分享吓而家套機嘅聽感,同埋你想換完喇叭線會有咩效果?
回復

mightyatoms 發表於 2020-4-13 21:02
師兄覺得大菠蘿唔夾805D3? 有咩喇叭啱大菠蘿?

其實大菠蘿夾唔夾805 D3, 最有資格去評論係你對耳仔.
我重點係如想有音質嘅提升, 一定係先由器材同音源入手.
例如. DSD128已經比DSD64有質嘅改變.
升級一部更好嘅解碼, 會有質嘅改變.
3路分音嘅書架喇叭比2路分音會有質嘅改變.
前後級比合拼機會有質嘅改變.
如果器材已經係頂級, 升無可升時, 才去考慮升級線材.
想知大菠蘿會夾乜嘢喇叭, 可google吓大菠蘿用家多數用邊款喇叭.
回復

banjo 發表於 2020-4-14 19:05
我重點係如想有音質嘅提升, 一定係先由器材同音源入 ...

謝賜教⋯⋯
回復

starhifi 發表於 2020-4-13 09:03
我原先都心議B&W803D3, 但代理用怪豐夾803D3出來的声相信冇人話好声,去線舖聽過怪豐夹802D3一樣不是我杯 ...

回復

banjo 發表於 2020-4-14 19:05
我重點係如想有音質嘅提升, 一定係先由器材同音源入 ...

大蘿波夾屏風1.7i
回復

mightyatoms 發表於 2020-4-13 21:06

如果真係諗住搵sc發揮你組合, 建議試下DR. E喇叭線.

俱樂部有對可以有借線服務.
回復