新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[CAS] 為o左 Rip 最靚o既檔案你會去到幾盡?2020 版

Avantgarde-HK 發表於 2020-8-5 12:46
不好意思!  Ching 原來原全唔識!  你幅圖標明每個 Signal 附一個 ground.  你都覺得唔係!  

I2s 嘅groun ...

所貼出的圖的I2S線中有哪個是會傳輸接地雜訊的analog ground?

連analog ground, digital ground都分不明,唉~

自己google一下,長點知識

評分

查看全部評分

回復

如果線序冇標GND=不會傳輸接地雜訊的話MSB出ProISL做乜?
回復

evga56 發表於 2020-8-6 15:22
如果線序冇標GND=不會傳輸接地雜訊的話MSB出ProISL做乜?

哈哈!不如我地一齊睇下MSB早期(後期用USB同LAN多)的I2S interface有乜優缺點:
Advantages:
-Synchronous to the DACs clock
-Some level of isolation between the DAC and the source
-Low Jitter

Limitations:
-Only a medium level of isolation between the DAC and the source
-Offers no control of the DAC from the host source (Volume, etc…)
-No error detection or correction

網址: https://www.msbtechnology.com/learn-inputs/
回復

HungLiu@FB 發表於 2020-8-6 14:33
所貼出的圖的I2S線中有哪個是會傳輸接地雜訊的analog ground?

連analog ground, digital ground都分不明 ...

謝謝 HungLiu@FB Ching, 唔緊要!  自己覺得係啱嘅就好了.  大家無謂再爭辯.  都係玩 Hi Fi 啫!  

嗰幾條確實是 Digital ground , Digital transfer 都要ground 的.  如果無係通唔到的.  再者, I2S 傳輸嘅係 Digital Signal, 又㸃會每個 Digital signal 旁有個去雜訊嘅 analogue ground.  之前你自己寫住都係 Digital ground, 又突然變咗analogue ground.

如果真的有興趣, 大家可以坐低飲杯茶, 一路聽音樂一路研究交流一下,咪仲好!
回復

banny_seng 發表於 2020-8-6 16:45
哈哈!不如我地一齊睇下MSB早期(後期用USB同LAN多)的I2S interface有乜優缺點:
Advantages:
-Synchronou ...

我認為只要兩部機之間係用金屬相連,就算無”GND”都會受干擾
回復

evga56 發表於 2020-8-6 18:54
我認為只要兩部機之間係用金屬相連,就算無”GND”都會受干擾

十分認同,就算是接去NAS行LAN,LAN port in/out都內置了隔直變壓器,加上自己刻意把LAN線其中一邊金屬皮離LAN頭金屬殼,用他錶度唔到地都好,加光纖去隔電噪聲都有幫助。
如果佢去我上述個MSB網址看看唔知會唔會好火呢?因為連佢最欣賞那個MSB都話:他認為最低jitter那個CD機連接口(S/PDIF、AES/EBU同Toshlink) jitter係最高,反而接LAN或USB那組最低。哈哈!
音響呢D玩左幾十年都無辦法用數據去代表聲音好壞既玩意,又怎可用一個簡單Jitter去決定好壞呢?係就唔使咁多唔同廠唔同派啦!
回復

Avantgarde-HK 發表於 2020-8-6 17:41
謝謝 HungLiu@FB Ching, 唔緊要!  自己覺得係啱嘅就好了.  大家無謂再爭辯.  都係玩 Hi Fi 啫!  

嗰幾條 ...

師兄十分大量,值得我們學習!
但這個世界都有物理定律,錯或對好多都不存在灰色,我自己比較喜歡對就讚錯就講聲對唔住,網上又不是面對面這個不難吧!
當然,如果講到喜好的音色、聽感、配搭那類,這些是都無絕對的,可以怎樣各自各精彩都得。
回復

banny_seng 發表於 2020-8-6 21:57
師兄十分大量,值得我們學習!
但這個世界都有物理定律,錯或對好多都不存在灰色,我自己比較喜歡對就讚 ...

謝謝!  十分認同.  
回復

USP , RATOC 及 Melco D100,如果是用來CD ripping,其品質不會有明顯差距,除非是直接撥放CD音樂,直接聽讀取出來的CD音軌,才可能會有差異,如果了解相關原理就會明白這個結論

在CD ripping時,只需要擔心在讀取CD的過程中不要"讀取錯誤",而嚴重的讀取錯誤就是像DJ那樣故意去轉動唱盤所導致的扭曲聲音。所以不論是USP , RATOC 及 Melco D100,關於CD ripping時,除了光碟機本身以外,只有抑制震動,光碟機電源品質可以確保讀取順利就夠了。只要音樂訊號被傳到SATA時,之後不論受到什麼干擾,對於CD ripping品質都已經沒有影響了。換言之,如果你是很在意CD ripping品質的人,SATA轉USB板子的時鐘訊號品質、SATA線材品質,其實根本沒什麼影響。

當光碟機讀出CD音軌並轉成音樂封包之後,由於每個音樂封包的順序已經是確定,不可能再被改變,因此當在執行CD ripping時,按照每個音樂封包的順序逐一寫成WAV檔案,使得原本音樂封包之間存在的時間差(jitters)就消失了。

然而,對於利用USP ,RATOC 及 Melco D100當成CD撥放器,是要直接撥放音樂出來,如果音樂封包之間存在的時間差(jitters),jitter越嚴重,聲音扭曲就越嚴重,聲音品質就會越差,不像寫成檔案時,有機會讓jitter消失。

也就是,史大這篇文章標題下錯了, USP在RIP上不會有非常明顯優勢的,因為抑制震動基本上差不多,而RATOC有推出專用的電源供應器可以更進一步提升其電源品質,肯定還優於USP

評分

查看全部評分

回復