新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 34017|回復: 108

[CAS] 為o左 Rip 最靚o既檔案你會去到幾盡?2020 版

我成日都認為,CAS 絕對可以響音響界獨當一面,成為其中一個最好的音響設備。當然最緊要嘅係要有一個絕佳的 CD Ripper,及輯錄軟體,將檔案 Rip 好。

早幾年之前用 Pioneer S11J-X 加上 RATOC 個盒仔已經非常之好,但人始終係貪心,想要再搵好 D,又可以將自己少少調味加上去。經過幾年後,有一日,Edison 兄 Whatsapp 我,話佢知道小弟嘅心意,所以佢就參考不同案例,加上自家技術,整左呢部 Edicreation Ultra Silent Ripper (”USP”),幫我達成夢想!~\(≧▽≦)/~

USP 比起之前 RATOC 及 Melco D100 最大嘅分別在於用上毫不妥協的極品架構:

一體化機身、用上 Pioneer 最新既 BDR-S12J-X,內藏真正嘅 線性電源 Linear Power Supply (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)、10,000uF 高級電容(我呢隻就拜托 Edison 升級為 Mundorf AG mCap 10,000uF,我唔想用快晴因為驚味道太濃)、OCXO 鐘作為全機最主要拍子機、全銀 SATA 線、Bybee Filter、用上下兩塊紫銅板將 Pioneer S12J-X 做成三文治式架構進一步減低 CD-ROM 轉動時所產生的震盪↖(^ω^)↗ 可輕易更換的 Fuse 架(我已換上 Wilson Audio Lab 500mA 金銀 Fuse)、Furutech FI-03 NCF IEC、USB 3.0 輸出;

IMG_1885 (1).jpg

種種設計都為拾訊帶嚟非常正面嘅效果。而我想再終極 D,就響紫銅板上加上 Telos Quantum Damping 量子墊片,墊片其中主要成份為石墨烯、稀土、及多種產生遠紅外線的物質,能將遮蔽任何干擾及可作出充滿甜美度的調音功效,進一步將 Ripping 過程推向極致。~O(∩_∩)O~~

再配合 Harmonic Tech 單晶銀 2m USB 線、Acoustic Revive 8,800 電源線、Kryna D-PROP Mini 釘腳、Lenovo Yoga Core i7 1065G7 16GB RAM 1,000TB NVMe SSD、Telos MacroQ 於 Yoga、及 dbpoweramp customized setting;於插上電源後,Run-in 四、五個鐘後,等粒 OCXO 穩定後,剛 ripped 歌莉雅 My Voice Story 原版。與之前我幫李文洛洛仔 rip 個已經好正嘅版本比對,噢!!☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆

滿足了!⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄(請唔好問我點解將部機放響個無印箱上面,呢 D 係其中一個試過好既調音技巧)

呢部 USP 係唔平,但係配合我將會拍片分享俾大家既 rip 碟方法,聽完之後,真係值!!

(預計 rip 碟分享下星期會同肥槍拍攝,有興趣既朋友可以留意返)

https://nandeaudio.com/product/ultra_silent_ripper/ 有價錢。

最後,請大家唔好再問呢部機可唔可以 rip SACD,答案係唔可以

要 rip SACD,暫時只有 PS3 及有 Mediatek MT8580 chip 既 機,例如 Oppo 103/105、Cambridge Audio 751/752 等。我就用 Cambridge Audio 752 rip SACD DSF。

評分

查看全部評分

阿史, 請問全套幾錢? 我遲啲都想買部黎rip cd呀!
回復

sumchung 發表於 2020-4-12 22:56
阿史, 請問全套幾錢? 我遲啲都想買部黎rip cd呀!

連我全部配件補品?兩皮左右啦
回復

史的墳 發表於 2020-4-12 22:57

ok, thx!
回復

快 d 搵 Edison 啦
回復

要草下錢先了, 對我黎講電源線同喇叭線更需要update!
回復

sumchung 發表於 2020-4-12 23:06
要草下錢先了, 對我黎講電源線同喇叭線更需要update!

你冇錢?有人信嗎?
回復

史的墳 發表於 2020-4-12 22:57

請問加咗乜嘢補品?
回復

pageup 發表於 2020-4-12 23:10
請問加咗乜嘢補品?

Mundorf AG MCap 10,000uF 電容、Telos Quantum Damping 量子墊片、Harmonic Tech 單晶銀 2m USB 線、Acoustic Revive 8,800 電源線、Kryna D-PROP Mini 釘腳、Lenovo Yoga Core i7 1065G7 16GB RAM 1,000TB NVMe SSD、Telos MacroQ 於 Yoga、及 dbpoweramp customized setting
回復

連埋部腦。
對量子墊片有啲興趣,請問邊樹買到。 thx!
回復

pageup 發表於 2020-4-12 23:17
連埋部腦。
對量子墊片有啲興趣,請問邊樹買到。 thx!

部腦就 SSP,墊片就 Labkable
回復

史的墳 發表於 2020-4-12 23:20
部腦就 SSP,墊片就 Labkable

係你咁顛, 玩到咁盡
回復

史的墳 發表於 2020-4-12 23:07
你冇錢?有人信嗎?

依家經濟不景氣大家都信!
回復

借史Sir 地方一用,謝謝! 我哋都係N & E Audio 的觀塘區dealer. 這個我們也有現貨在手,歡迎來看看實物和rip出來的效果。
https://www.howenint.com/products/ultra-silent-ripper
回復

Howenintco 發表於 2020-4-13 00:59
借史Sir 地方一用,謝謝! 我哋都係N & E Audio 的觀塘區dealer. 這個我們也有現貨在手,歡迎來看看實物和ri ...

Dave 兄,依家整緊部新野,想試下張 JCAT NET Card Femto,我響你公司附近返工,搵日上黎可以嗎?
回復

最後,請大家唔好再問呢部機可唔可以 rip SACD,答案係唔可以

要 rip SACD,暫時只有 PS3 及有 Mediatek MT8580 chip 既 機,例如 Oppo 103/105、Cambridge Audio 751/752 等。我就用 Cambridge Audio 752 rip SACD DSF。

回復

史的墳 發表於 2020-4-13 10:08
Dave 兄,依家整緊部新野,想試下張 JCAT NET Card Femto,我響你公司附近返工,搵日上黎可以嗎? ...

歡迎史Sir親臨寒店,多多指教。

回復

Howenintco 發表於 2020-4-13 11:19
歡迎史Sir親臨寒店,多多指教。

到時見!
回復

Hi Ben Sir

想問吓X12J-UHD嗰DC頭係咩Size? (e.g. 5.5/2.5 or 5.5/2.1)

Thank you very much!!
回復

史Sir, 可不可以分享點rip Bluray/ UHD, thanks
回復