新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[CAS] 為o左 Rip 最靚o既檔案你會去到幾盡?2020 版

Pinger 發表於 2020-4-24 18:24
史Sir, 可不可以分享點rip Bluray/ UHD, thanks

要 rip SACD,暫時只有 PS3 及有 Mediatek MT8580 chip 既機,例如 Oppo 103/105、Cambridge Audio 751/752 等。我就用 Cambridge Audio 752 rip SACD DSF。至於點 rip 我就唔詳細啦!Mr. Google 大把
回復

Pinger 發表於 2020-4-24 18:24
史Sir, 可不可以分享點rip Bluray/ UHD, thanks

史sir可能誤會咗,其實國仁幾年前有教過。需要兩個軟件,一個叫DVDFab Passkeyab Passkey用嚟把DVD/Blu-ray解密,一個叫DVD Audio Extractor用嚟rip音軌,但要注意需要自行輸入所有metadata。

希望幫到你。
回復

其實要跟據你部Bluray 機型號,唔係部部都得,要google 下,download 一個script落USB 手指,bluray set 好IP 之類既野,跟step 入碟,再響電腦(iso2dsd_OSX_v6,mac 機用)連接部Bluray 機就可以RIP
回復

waikeywi 發表於 2020-4-26 12:28
史sir可能誤會咗,其實國仁幾年前有教過。需要兩個軟件,一個叫DVDFab Passkeyab Passkey用嚟把DVD/Blu-r ...

我眼快快睇錯咗,原來係rip bluray + 4K。其實唔使咁煩,簡單就DVDFab,但質素差。一係法國佬個部
回復

kmr 發表於 2020-4-27 09:18
其實要跟據你部Bluray 機型號,唔係部部都得,要google 下,download 一個script落USB 手指,bluray set 好 ...

巴斯有 link,Google 下就有

評分

查看全部評分

回復

史的墳師兄,請問你會rip過哂所有CD嗎?
回復

marcobb 發表於 2020-4-28 23:44
史的墳師兄,請問你會rip過哂所有CD嗎?

自己成日聽個 d 會,正 rip 緊陳潔麗

評分

查看全部評分

回復

想問下師兄, rip完嘅file放喺乜嘢地方度聽先至最好聲呢? Nas/USB HDD?
回復

beetrood 發表於 2020-5-3 18:36
想問下師兄, rip完嘅file放喺乜嘢地方度聽先至最好聲呢? Nas/USB HDD?

首選:Streamer 或 Music Server with Roon Core(and SSD)
次選:NAS with Roon Core(and SSD)
回復

mac 機用唔用得架??
我見pioneer 網有專俾mac 用的版本, 但那是external 版(X12JBK)
回復

cccmy 發表於 2020-5-22 16:19
mac 機用唔用得架??
我見pioneer 網有專俾mac 用的版本, 但那是external 版(X12JBK)

個drive本身無分別,係跟機個software suite
回復

我見pioneer 官網,好似係mac 版先有mac 版專用個driver, 先可以用到pureread+ 個功能?
回復

史兄,你可以告訴我怎樣無損把s12j更換到d100裡面嗎?多謝!
回復

有轉出來的WAV檔案可以聽聽看嗎?
回復

HungLiu@FB 發表於 2020-7-23 14:40
有轉出來的WAV檔案可以聽聽看嗎?

Do you have your own CD for me to rip first?  Due to copyright issue, I cannot share any files.
回復

bubumi 發表於 2020-6-5 04:10
史兄,你可以告訴我怎樣無損把s12j更換到d100裡面嗎?多謝!

I don't have D100.  You may find edicreation Edison to help you
回復

史的墳 發表於 2020-7-25 21:01
Do you have your own CD for me to rip first?  Due to copyright issue, I cannot share any files. {: ...

這個很容易,就用本意就是希望大家盡量拿去聽的CD,例如底下教會發行的CD

http://www.blessingvessel.hk/cd_donate.html

http://media.ctfhc.org/media/order.html

我相信寫個信去說明一下目的與幫忙宣傳的效果,也可以藉此推廣該CD,教會應該會很樂意無償讓你做CD rip的示範

其他人想比較你做的CD rip檔案,也可以跟該教會索取CD,自己再用自己的方法做CD rip

而且基於我們的目的,肯定也會很仔細聆聽,這也是教會的目的
回復

史兄, 最實際的問題, 請問有没有比較過同一首歌,  Tidal streaming 同 NAS streaming 有没有分别?
我自己比較過, 用 dBpower rip <帝女花> 放入 Synology NAS HDD, 用minimserver streaming to PS Audio DirectStream Junior , 同用direct stream from Tidal, 音質上毫無分別. 所以现在只 rip CD 而 Tidal 没有的
回復

CAS2012 發表於 2020-7-30 04:01
史兄, 最實際的問題, 請問有没有比較過同一首歌,  Tidal streaming 同 NAS streaming 有没有分别?
我自己 ...

你會覺得沒分別,恐怕是因為你的撥放過程削減了CD rip的檔案所保留的細節,在我的系統中差別非常巨大的

Tidal 說是無損壓縮,但其實還是有損的,因此有損壓縮Tidal 在音質上怎麼可能比得上無損CD rip的檔案?

不過,現在的串流音樂技術確實突飛猛進,如果你的播放裝置,包含DAC、擴大器、喇叭沒達到某個水準,你確實會聽起來差不多,也就不需要去追求更好的CD rip,安心地聽Tidal 等串流音樂就好,等你以後有錢買更好的DAC、擴大器、喇叭,再來想CD rip(其實我是覺得買一台還不差的CD轉盤更省事)

事實上,不論怎麼搞CD rip,其聲音水準還是明顯不如只要3萬港幣左右的CD轉盤,CD rip只是方便,不用換CD,而Tidal 則是不用花太多錢買CD,更不用費神搞CD rip
回復

多謝師兄解答,可能我的DAC, amp 同喇叭不夠班,聽不到分別
回復