新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: PhantomGTR

[CAS] LUMIN U1 Mini 兩個月用後感

wklie 發表於 2020-7-28 15:04
I have prepared a beta firmware for Lumin U1 / U1 MINI to output native DSD to Amanero USB.

The A ...

Thanks a lot, Master wklie!  You're so kind.
Yet I'm sorry that I found that both hardware and FW of the Amanero in my Rockna DAC are custom-made.  Yet I think there are many users of Amanero will be very happy with your new firmware!
回復

時間怱怱部機又唱咗幾個月,今日手痕拆開佢又試加 EMI absorber ( https://www.hiendy.com/hififorum ... hread&tid=81032 , https://post76.hk/thread-207267-1-1.html ) 。除了上次 #1 到提過貼係  FPGA、RAM 外,今次貼埋係  NAND Flash,仲要用僅餘做了一塊,遮住附圖中的陰影部份(except heatsink)。

今次順利無咗好多煩燥感覺,無咗好多細小但總係令我耳癢的毛邊感。聲音更滑更醇淨,中低音的層次真係靚咗唔少,而且大細聲既轉變嚟得更音樂感更有技巧。人聲鼓聲 violin 聲等又 focus,但起同收音時又很柔和自然,樣樣聲的出現同消失都優雅咗,整體更 effortless。定位又更準。聽早排很 hit 的 "John Williams in Vienna" 時,明顯音場更壯大,聲音更厚,每一粒音都多咗彈跳力(尤其是呢 bass)。典型加咗 emi absorber 既聲。

仔細D 講,係每粒音的開始前同完結時,再聽到多一次弱音同 details,令每一下起伏真係傳神柔揚好多。

至於 #1 提過會少咗既高音,暫時唔多覺同之前只加係幾粒 ic 時差咗幾多。我相信呢個要D 時間試落去先知。

如果各位有同自己部 u1 mini 加過 emi absorber 既師兄,不妨指點下小弟。謝謝!

回復

自 #122 (DEC2020) 試咗加大塊 EMI absorber,聽咗呢聲幾星期後,今次再挑戰全面覆篕 (請看附圖)!因為小弟覺得,係 digital 個 part,尤其是 streamer 呢D 純 digital  工作既位,除非做錯事,不然任何優化都應該會令 data 處理及輸出更準確,包括吸 internal emit 或 stray emi。加上我成日覺得佢相比部正身U1,部 U1 Mini 個機殼實在太輕太單薄了。同 U1 Mini 個機身痴上很墜手既 emi absorber,起碼係 damping 上都有些少幫助掛(至少心理上)。

入返正題,我將機身內籠我都儘量痴晒,連 USB/LAN 插都痴部。因為我不想拆散個殼嚟痴,同我儘量用返呢頭頭尾尾剪出嚟既碎料,所以賣相是有點難看......面個張大塊 emi abosber 就因為就返 heatsink 同頂住支電容而剪咗少少。近 display 個到因為就電線而剪多少少,等張 emi absorber 可以打斜插係個 MB 同 display board 之間,將佢地隔開。

出嚟既聲會唔會變返 #1 提過既聲呢?係,高音無晒,好悶,但中低頻很厚很醇很滑很有層次,音場很大很闊,所有聲都變得「很重型」,同仍然好悶。不過如果呢個先係叫更準確既輸出,我很樂意用 analogue 個到就。

1) 幫呢 DAC, preamp, power amp 裝返彈弓腳,同就咁用原裝腳比,因為少了個架傳來既諧震,呢聲會相對 roll off 快好多、及薄幾多。Well, 反正很多機架都係唔用層板托機,都係唔想呢機受到機架的諧震影響咁多,出返部機更原本既聲;

2) 移喇叭:將喇叭移闊一些,及移離後牆多一些,借助「皇帝位」、XLO等測試碟,會好快搵到呢聲好似樣既位置。e.g. 「皇帝位」隻碟入面有幾條 tracks,係同一時間用單點一支 mic 錄音,又用AB兩支 mic 嚟錄音,嚟比較兩種錄法出嚟既不同。不過,如果用呢兩條 track 來幫忙擺位,搵到一個擺位,兩條 track 個 focus 會幾乎一樣 (如果唔係,兩條 track 個 focus 有好大分別!),咁個位同出嚟既聲就會似樣好多。係我到,咁係會更接近等邊三⻆形,對喇叭係音場內更隱形。播錯相位時個分別亦都會很明顯;

3) 換成兩條威馬長炭纖磚係機頂,以增加 DAMPING,進一步減低諧震。機底仍然用返彈弓腳!

經過兩三星期搵位同聽聲測試,現在可以出到比之前更好既聲,有更靚又圓又響既高音、更大更廣動態更勁既音場、前後左右都更對焦更立體既 focus、變返正比例既中低頻,不過,層次更多更好,潛得亦都深好多。整體更 holographic,有很豐富的音樂感同震攝既音效。

Overall 既改進係極大,而且沒有甚麼 trade off。但 1) 同 2) 兩者缺一不可,不然呢聲就會難頂。呢部 U1 mini 真係有極大的 potential,現在既聲同初時真係翻幾翻,抵玩到爛!!!

後記,我用咗多年那個3M EMI absorber 型號 剛停產了。呢個係 digi key 既建議代替品 https://www.digikey.hk/product-detail/en/0/3M155948-ND
回復

GTR 大哥,我最近入左舊網線隔離器,放係Router 同D2中間,成功令部D2更上一層樓
回復

Midnighteye 發表於 2021-2-8 14:00
GTR 大哥,我最近入左舊網線隔離器,放係Router 同D2中間,成功令部D2更上一層樓 ...

咪叫我大哥啦,Midnighteye 大哥!你入咗邊部舊網線隔離器呀?
回復

PhantomGTR 發表於 2021-2-8 17:08
咪叫我大哥啦,Midnighteye 大哥!你入咗邊部舊網線隔離器呀?

呢舊,平靚正。

仲可接地。接左同唔接有分別。接唔同地盒又有小小唔同,幾好玩
回復

Midnighteye 發表於 2021-2-9 07:53
呢舊,平靚正。

仲可接地。接左同唔接有分別。接唔同地盒又有小小唔同,幾好玩 ...

恭喜呀!請恕小弟孤漏寡聞,請問師兄方便介紹呢關於佢佢 website,等我了解佢嗎?謝謝!
回復

收到了,Thanks!
回復

Lumin is Tidal Connect certified.

Official Lumin firmware 14 is released to support Tidal Connect for models X1 T2 U1 U1MINI.

You can now use Tidal app (instead of Lumin app) to play Tidal music to these supported models.

評分

查看全部評分

回復

wklie 發表於 2021-7-21 17:07
Lumin is Tidal Connect certified.

Official Lumin firmware 14 is released to support Tidal Connect  ...

no luck for D2 users?
回復

請問各位高手,小弟買咗U1 Mini,但在ipad好多封面都顯示吾到,封面已在folder內改名folder或cover都顯示吾到,點樣先可以喺ipad出返封面呢?
回復

Minimserver is the solution

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2022-2-26 10:33
Minimserver is the solution

THANK!!!!
回復

hi ching, where to buy 網線隔離器?
回復

willis202 發表於 2022-4-13 14:36
hi ching, where to buy 網線隔離器?

https://cn.fs.com/hk/
https://hken.rs-online.com/web/home.html
當然淘寶,amazon 都有。
回復

GTR兄,小弟身痕想試下玩光隔可以請教一下fs 光隔module 邊款好呢? 光纖線除左要LC外仲有無其他要留意呢? thanks
回復

vf4 發表於 2022-5-13 20:14
GTR兄,小弟身痕想試下玩光隔可以請教一下fs 光隔module 邊款好呢? 光纖線除左要LC外仲有無其他要留意呢? ...

Hi, VF4 兄,光隔有平有貴,價錢同音效都好有關係。同樣既價錢,我覺得 fs.com 的 media converter 對聲音幫助比我之前係淘寶的好。不過玩光隔就如玩音響,每一個位都會對聲音有影響。尤其是光隔用係 CAS 的上游高位,投資多少少對聲音會有明顯改變。除非係後面有個大樽頸。

LAN cable > 光隔 A (DC cable from LPS A) > 光纖 > 光隔 B (DC cable from LPS B) > Lan Cable

平平地開始,買兩個 "迷你千兆單模雙纖光纖收發器(1xSC雙工光口,1xRJ45電口) 1310nm 10km",佢有埋內置 laser module,你不用另外買。https://cn.fs.com/hk/c/media-converters-kvm-tap-2

至於條光纖及多一些資料可以睇返呢到 https://www.hiendy.com/hififorum ... id=27022&page=1

而個 LC 只係個 connector type,上面提過那光隔用的係 "SC" 頭。
回復

It's out of scope but no talks about U2 mini?
回復

PhantomGTR 發表於 2022-5-13 20:54
Hi, VF4 兄,光隔有平有貴,價錢同音效都好有關係。同樣既價錢,我覺得 fs.com 的 media converter 對聲 ...

Thanks GTR 兄, 多謝你嘅回覆先。 我都知呢啲野一分錢一分貨…試完啱聲再上都走唔甩????
我見fs光纖module有寫明for唔同牌子嘅switch,如果我用melco 應該㨂邊款呢? thank you
回復

vf4 發表於 2022-5-14 11:55
Thanks GTR 兄, 多謝你嘅回覆先。 我都知呢啲野一分錢一分貨…試完啱聲再上都走唔甩????
我見fs光纖modu ...

Well, 個效果例牌视乎你的 network 問題近唔近成套 CAS 既樽頸啦。光隔好聲都要幾多錢。不過真係好重要,有效果既話實返唔到轉頭。

另外FS 話要夾 switch,我無深究。我話係因為有D switch 係內置 laser module 掛,咁就一定要夾到先得。個 media converter 不用一 pair 咁買,但個 laser moduel 就要一 pair identical 咁買。
回復