新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7658|回復: 16

[線材] 兩條蛇入屋 (R-2 報告已加)

今星期收到兩條蛇,一條來自土炮、一條來自東瀛,土炮已換上插俾唱放用,東灜就剛接上switch去部Aries G2,依兩日慢慢試吓先~

評分

查看全部評分

識貨, 玩AIM 同DR.E
回復

條NA7 玩咗兩日,我估我應該中咗招,之前我一直冇想過一條lan線可以改變到乜嘢,所以一路只插住條Inakustik Referencz就冇再研究,反而集中喺條usb線上,但係原來條lan線咁大影響。老實講,我玩NAS只係貪方便,一般係唔想換碟同試聽新碟時用,所以都冇特別要求咁多,但依兩日真係有耳目一新感覺,個聲出嚟冇咁硬朗,變得有彈性,細節又多番,個低音實淨番好多,估計再煲多一排應該仲有進步。但係問題嚟了,我見條lan線原來有得咁玩,所以又身痕睇上網研究吓有咩其他選擇,見到有條Dalby同Vertere...今次pk了...

評分

查看全部評分

回復

zelo 發表於 2020-4-18 17:09
條NA7 玩咗兩日,我估我應該中咗招,之前我一直冇想過一條lan線可以改變到乜嘢,所以一路只插住條Inakustik ...

我都係試過先相信, Lan線嘅影響係數一數二咁大. 俾我換LPS嘅效果更大! 我淨係玩local files都嚇到呆左, 相信師兄用NAS更不得了
回復

MarcoTam@FB 發表於 2020-4-18 18:17
我都係試過先相信, Lan線嘅影響係數一數二咁大. 俾我換LPS嘅效果更大! 我淨係玩local files都嚇到呆左,  ...

初初我都係試玩心態,但估唔到只係換咗一組由switch到music server 嗰段Lan 線已聽到咁大分別,我真係幾意外,即係我依家套CAS仲有大把空間可以慢慢探索慢慢玩。
回復

zelo 發表於 2020-4-18 20:51
初初我都係試玩心態,但估唔到只係換咗一組由switch到music server 嗰段Lan 線已聽到咁大分別,我真係幾 ...

咁多段LAN線位入面最嚇驚我係router去switch嗰段, 其次就係switch去streamer, 師兄可以試下插吓唔同位, 又或者買多條
回復

MarcoTam@FB 發表於 2020-4-18 22:40
咁多段LAN線位入面最嚇驚我係router去switch嗰段, 其次就係switch去streamer, 師兄可以試下插吓唔同位,  ...

所以咪話今次大鑊了...依家將會試吓條NA7轉去俾Router去switch用,聽一聽個効果,之後先考慮會唔會入多條,不過今次會再睇多啲先決定,vertere好似評價幾好,唔知代理有冇得試同睬我依d small potato...
回復

zelo 發表於 2020-4-19 00:07
所以咪話今次大鑊了...依家將會試吓條NA7轉去俾Router去switch用,聽一聽個効果,之後先考慮會唔會入多條 ...

回復

昨日反覆試過,由router 去switch,switch 去streamer,兩個位都有改進,照咁睇換多一Lan 條應該冇錯,依家諗緊加多條NA7定試吓其他牌子。

近兩日網上爬文睇吓 Dalby 同 Vertere,Vertere 好似性價比高啲,Dalby個條,淨睇個價(冇問代理、只睇面價)真係超哂班,幾好都冇用,條線個價拍得住部streamer,所以應該唔會考慮,條 vertere 嘛...再考慮吓先⋯⋯

依兩日淨係玩依條NA7,完全未有機會認真試條Dr.e電源線,所以只係插住機長開煲多一陣先,過多兩日再認真試吓。

評分

查看全部評分

回復

zelo 發表於 2020-4-20 12:27
昨日反覆試過,由router 去switch,switch 去streamer,兩個位都有改進,照咁睇換多一Lan 條應該冇錯,依 ...

可能師兄遲啲換咗部streamer,就會發覺原來Dalby先啱價

不過中價位($4000-$6000)lan線都多選擇, 可以慢慢揀吓先~
回復

MarcoTam@FB 發表於 2020-4-20 14:05
可能師兄遲啲換咗部streamer,就會發覺原來Dalby先啱價

不過中價位($4000-$6000)lan線都多選擇 ...

咁到時先至諗 ~~條Shunyata Sigma好似冇乜人提,睇緊外國review評價都好似幾好
回復

前幾日一直玩住條NA7,發現lan線嘅影響咁大,所以想入多一條放喺router去switch呢一段,只不過依家仲一路揾緊買邊一條,問咗三個牌子嘅代理,一間好快手覆咗我友情價,一間完全唔覆,另一間只覆我listed price (即係又要R),其實我好唔明白,價錢依家基本都好透明,上網都揾得到,問其他用家又問得到,你報個天價俾我要賺到盡,我咪自己諗辦法...冇新客點變熟客...

條土炮 Dr.E R-2已插住機run咗幾日,今日又在家辦公,成個下午可以慢慢試,之後再簡單報告一下。
回復

zelo 發表於 2020-4-23 14:18
前幾日一直玩住條NA7,發現lan線嘅影響咁大,所以想入多一條放喺router去switch呢一段,只不過依家仲一路揾 ...

有啲代理好搞笑,明明連sell都唔使你sell,淨係問價啫,都可以選擇唔做生意。佢唔願賺錢唔緊要,最慘係用家隨時因為佢而錯過一個好牌子...
回復

zelo 發表於 2020-4-23 14:18
前幾日一直玩住條NA7,發現lan線嘅影響咁大,所以想入多一條放喺router去switch呢一段,只不過依家仲一路揾 ...

大哥, 等緊你條R2 REPORT
回復

racewong 發表於 2020-4-25 16:29
大哥, 等緊你條R2 REPORT

俾多少少時間我,依幾日多咗嘢玩,想慢慢試清楚先~
回復

MarcoTam@FB 發表於 2020-4-23 20:05
有啲代理好搞笑,明明連sell都唔使你sell,淨係問價啫,都可以選擇唔做生意。佢唔願賺錢唔緊要,最慘係用 ...

係...我都好唔明,我都完全唔駛佢哋sell,又冇要求上去showroom試聽,直頭唔想做你生意咁...音響器材唔係必需品,你咁服務態度我咪唔同你買,用番佢報個價,我外地買番嚟連埋運費仲有找。
回復

之前部唱放Chord Symphonic一直無特定電源線用,由最初用黑雞線到Kimber PK10,再到Stealth Dream digital,每條線都係由第二部機換新線後轉俾部唱放用的,所以効果真係麻麻,本來部唱放插住任何線都冇問題,因為之前真係好小聽,個黑膠唱盤差唔多無開過,所以我都不太在意。直至最近再迷上黑膠,部唱放用番多咗,好自然開始有番要求,黑雞線就唔講,條PK10夠氣夠力但欠缺細緻,轉用條Dream又唔太啱聲,因為真係專門俾digital 用,兩條線都係非戰之罪,只係配搭出現問題,於是乎開始物色新線。

我買線都有個原則,價格儘量維持機價一半以下,所以都搵咗一排,直到最近睇吓問吓就搵到依條DR.E 的R-2。因為有幾位老友用過都讚不絕口,搞到我都心思思,於是就膽粗粗咁訂咗一條返來。

條R-2煲咗多日,昨日我先正式開壇坐低慢慢聽,R-2最初俾我感覺係無味精,每樣都俾到你,可以話還原度高,原原本本將器材本身個特性帶出,之前用PK10時力氣太大,攪到我對Kondo LS-41應有的特色中高好似潛咗落水咁,了無生氣,之後轉用Dream時中高返哂但又到個低頻收得太快,欠缺衝撃。反而用咗R-2就較平衡,前端應有嘅特性全部出返晒,背景亦好靜,可以講同條Dream一樣咁靜,音場變得自然,密度亦有所改善,只可以講條線係好夾部唱放,之前有的問題已不是問題,我搵唔到另一個貼切形容詞,簡單啲就係聽得舒服。

總括來講 R-2條線唔會令到部機能量爆燈,但保證有充足力水,唔會有偏重某段音色,但保證原原本本還原器材本身應有的音色,係一條平衡無添加的電源線,以依個價格的電源線,我暫時都搵唔到另一條可以替代佢。

有部份人可能話,幾千蚊買條本地產品,得唔得架。我以前都會有咁諗法,但好質數又啱用的產品點解唔得?香港都有好產品衝出國際。另一個好重要的因素,係Gary可以半夜三更同我溝通,問清楚我現有的器材同埋條線會用喺邊個位置,到貨又會提早主動聯絡我上去showroom,快遞跟足又冇甩拖,之後又會問吓你個產品啱唔啱用等等,依幾樣人情分點都要加,值得嘉許。

評分

查看全部評分

回復