新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13519|回復: 33

[解碼器] WAVELIGHT PRE/DAC 終於到手咯

期待已久!
開聲已經很滿意,結像實在很多(可能跟我之前的8300CD級數差太遠),細節位明顯聽多很多,低頻有小許失控,Ben Sir說煲番幾星期會更好!

下一步想找一部合併兼可作後級的合併機!到時可以有兩種玩法!各位師兄可以多多指教!(本人喇叭是Spendor A7)

評分

查看全部評分

咩價位?有啲興趣
回復

使用純粹后級啦。
回復

Ching請問幾錢入手
回復

部WAVELIGHT好正.

買部後級啦. WAVELIGHT既前級都有番咁上下質素.

至於買咩後級, 就要睇下你平時聽開歌仔, 或是ROCK ? CLASSIC? JAZZ?

最重要係BUDGET幾多錢先?
回復

恭喜師兄!請問師兄入手幾耐呀?

不如師兄集中火力買部靚後級,日後再籌謀加前級。Rockna 呢 punch 同 beat 很 sharp 很正,後級如果用 Class D 既 amp 就無浪費咗 Rockna 呢個強項。
回復

恭喜師兄! Wavelight外形和內涵都好正啊!  不過可能要有排煲了! 而且當你聽多咗嘢! 你會越想再升級, 到時要換Amp..換訊源...換喇叭..
回復

ddlkh 發表於 2020-4-24 14:30
咩價位?有啲興趣

直接問問Ben Sir啦!
回復

racewong 發表於 2020-4-24 16:10
部WAVELIGHT好正.

買部後級啦. WAVELIGHT既前級都有番咁上下質素.

我主要聽POP & JAZZ,大約三至五萬啦!因為我套組合喇叭線都想換!
回復

PhantomGTR 發表於 2020-4-24 17:39
恭喜師兄!請問師兄入手幾耐呀?

不如師兄集中火力買部靚後級,日後再籌謀加前級。Rockna 呢 pu ...

師兄有午麼推介呢?之前見有部ESOTERIC F-03A都有興趣!
回復

chakat 發表於 2020-4-24 19:14
恭喜師兄! Wavelight外形和內涵都好正啊!  不過可能要有排煲了! 而且當你聽多咗嘢! 你會越想再升級, 到時 ...

所以我想煲一段時間,再換Amp...Speaker Cable...
回復

whamo 發表於 2020-4-24 19:40
所以我想煲一段時間,再換Amp...Speaker Cable...

恭喜!逐步加嘢好呀~分開下—次就多-份喜悅!
回復

whamo 發表於 2020-4-24 19:39
師兄有午麼推介呢?之前見有部ESOTERIC F-03A都有興趣!

唔知呢,可能十幾萬的 Jeff Rowland 師兄都未看得上眼,或我用緊的 NORD amp 都覺得要儲下子彈?如果可以,最好當然同朋友借到 amp 試咗先買啦。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-4-24 21:08
唔知呢,可能十幾萬的 Jeff Rowland 師兄都未看得上眼,或我用緊的 NORD amp 都覺得要儲下子彈?如果可以 ...

師兄見笑啦!真係無頭緒點樣去選擇後級!
回復

whamo 發表於 2020-4-24 23:53
師兄見笑啦!真係無頭緒點樣去選擇後級!

咁不如買部 NORD 試下囉。
https://www.nordacoustics.co.uk/rangeexplanatiom
FYI, 我係呢條 link 的上一代。 https://www.nordacoustics.co.uk/ ... ual-mono-stereo-amp
回復

PhantomGTR 發表於 2020-4-24 21:08
唔知呢,可能十幾萬的 Jeff Rowland 師兄都未看得上眼,或我用緊的 NORD amp 都覺得要儲下子彈?如果可以 ...

上去亞BEN SIR度或都黎俱樂部聽下部NAGRA CLASSIC INT. AMP啦. 毒死你.
回復

racewong 發表於 2020-4-25 16:25
上去亞BEN SIR度或都黎俱樂部聽下部NAGRA CLASSIC INT. AMP啦. 毒死你.

佢個到真係好鬼毒,最好唔好俾佢呢機出聲。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-4-25 18:51
佢個到真係好鬼毒,最好唔好俾佢呢機出聲。

我唔敢試住!哈哈
回復

恭喜CHING 買到心頭好!  記得update 佢最新firmware , update 後對聲音有煥然一新既聽感~

後級我用緊 MADE IN Austria 既 Apollon audio NC2K class A opamp design + class D amplifier mono block (8ohm @ 1600W) 推力十足,不會腳軟,配 Sonic Imagery 990 Op Amp ,

我可以用"庶渣既價錢,燒鵝既味道" 黎形容呢對mono block,結合Class A + Class D 優點~

人聲通透,感情豐潤,聽交響樂動態鮮明~ Ching 不妨參考下

https://www.apollonaudio.com/hyp ... llon-audio-nc2kslm/
回復

PhantomGTR 發表於 2020-4-25 14:56
咁不如買部 NORD 試下囉。  
https://www.nordacoustics.co.uk/rangeexplanatiom
FYI, 我係呢條 ...

你說是這部嗎?https://www.nordacoustics.co.uk/ ... ual-mono-stereo-amp
應該內容點樣㨂?
回復