新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11901|回復: 36

[解碼器] 太鐘意佢嘅彩燈, 又忍唔住了!

已經大大小小有7部Dac 了

評分

查看全部評分

chord正呀! 呢個品牌我都好鍾意, 又係以忠實還原為本

你咁多解碼? 聽唔聽得曬㗎?

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-4-25 11:25
chord正呀! 呢個品牌我都好鍾意, 又係以忠實還原為本  

你咁多解碼? 聽唔聽得曬㗎? ...

絕對聽唔晒! 冇計! 賣野又好似乞丐咁, 好似要求人要咁!開完價擗咗你-半先, 跟住重話諗吓!由鬼佢啦!唯有同自己講,部部絕技唔同, 有D行膽, 舒服暖聲, 有D有streamer, Chord同Sony 就有埋headphone amp, 咁而家咪試吓用goldnote做streamer, 用自己dac 有-個聲, 再coaxial out 比chord 就另-個聲駁另-系統
IFI就主力做BT 聽Radio 4!
回復

好奇怪!呢度有2個牌子極少人講! -個係Naim, 另一就係Chord
橫向upgrade, gold note 欠部膽輸出未買, ASR 就欠Battery, 現在Chord 就欠M-scaler.真係買極都冇得停
回復

好少post 片,今晚試吓在Hiendy FB 播下
回復

AS881 發表於 2020-4-25 12:47
好奇怪!呢度有2個牌子極少人講! -個係Naim, 另一就係Chord
橫向upgrade, gold note 欠部膽輸出 ...

快啲訂返舊電池啦,ASR Exclusive 唔用電池好嘥㗎,爭好遠㗎
回復

AS881 發表於 2020-4-25 12:21
絕對聽唔晒! 冇計! 賣野又好似乞丐咁, 好似要求人要咁!開完價擗咗你-半先, 跟住重話諗吓!由鬼佢啦!唯有 ...

回復

ernest 發表於 2020-4-25 14:28
快啲訂返舊電池啦,ASR Exclusive 唔用電池好嘥㗎,爭好遠㗎

會呀會呀! -定!
回復

Run in 多排再同gold note pk 吓
回復

我都好欣賞Chord,都心動過呢部Hugo TT2.
可惜佢又好堅持唔support MQA, 搞到我心大心細.
回復

zoom^2 發表於 2020-4-26 00:44
我都好欣賞Chord,都心動過呢部Hugo TT2.
可惜佢又好堅持唔support MQA, 搞到我心大心細. ...

M唔MQA 我完全唔介意! 正如DSD 咁好多人介意上到幾多?!我只求聲啱聽, format 嘅嘢, 高同recording 質數唔係-定成正比! 欣賞音樂唔好俾format 搏死。
回復

AS881 發表於 2020-4-26 01:15
M唔MQA 我完全唔介意! 正如DSD 咁好多人介意上到幾多?!我只求聲啱聽, format 嘅嘢, 高同recording 質數唔 ...

完全同意。
不過聽TIDAL又真係MQA過引好多咁解姐。
回復

部dac 一路變緊聲!由一開始幾好聲變到而家朦晒! 到呢一刻同gold note 比, 可以話係輸得好慘
回復

入埋mscaler
回復

玩多一排試吓加埋個M Scaler,加咗完全係另一層次。
回復

AS881 發表於 2020-4-26 02:12
部dac 一路變緊聲!由一開始幾好聲變到而家朦晒! 到呢一刻同gold note 比, 可以話係輸得好慘 ...

第一次聽到有人話 chord濛
唔係機有問題就係成個糸統有問題,或者先唔好搵嘢浪部機先,就咁自然放落去聽下先
回復

zelo 發表於 2020-4-26 11:08
玩多一排試吓加埋個M Scaler,加咗完全係另一層次。

係嘛?我見網上有人話聽Headphone 就有好大分分別, 2 channel 不太明顯。
回復

AS881 發表於 2020-4-26 11:24
係嘛?我見網上有人話聽Headphone 就有好大分分別, 2 channel 不太明顯。

我覺得2 channel 比耳筒更明顯,無論咩都係,換線又好,搞咩都好
回復

AS881 發表於 2020-4-26 11:24

我由dac64 mk2 加Blu一直upgrade到依家Blu2加Dave,可以講每次改款都有進步,未有Blu 2個M Scaler之前用Dave聽同用咗之後個効果分別都幾明顯下,我都有玩headphone,當然聽headphone時個變化會明顯好多,聽headphone個組合冇2ch咁多變數,所以直接簡單好多,但2 ch都幾有分別,最明顯係音色細緻好多。
回復

咁又幾好喎!第-二代的Dac64 有玩過但聲就真係接受唔到!好硬,好起角, 唔太㩒聽! 不過去到今時今日已經完全唔同晒!自然带音樂感!
回復