新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15989|回復: 35

[CAS] Esoteric N-01XD 升咗級都無人知

相信有好多師兄都喺換機嘅時候怕俾另一半知
但你又唔會因為怕俾人知而唔換機!
但我自己今次升級唔講又真係無人知
所以同廠升級可以減低買錯風險之餘連家變風險都減低埋

講返入正題,今次由N-01升到N-01XD
最想知到底Esoteric放棄AK而改用Discrete模式會係改變定改善呢?
今日一開機聽咗幾首歌就要外出,只能講吓初步聽感
首先,背景非常靜, 所以聽起嚟非常細緻
而且聽每粒音都係比之前前detail
第二樣吸引到我反而係人聲方面
唔知係咪真係受R2R影響, 人聲質感非常好
就算未煲都唔會有生硬或毛燥嘅感覺!
初步聽感就算新機已經比N-01更進一步
等我慢火煲都幾日再同大家慢慢分享

評分

查看全部評分

Esoteric D解碼亦真係越來越人性化, 越來越㩒聽了
回復

期待詳細報告
回復

期待詳細報告x2
回復

可唔可以pm實價
回復

可唔可以pm實價 x 2
回復

請幫忙pm 實價

Esoteric 改r2r 算是幾大既改變,以前用芯片設計多多少少會有限制,音展有機會的話想聽聽聲音如何
回復

原來轉咗做R2R
如果可以下放俾05系就好
回復

可唔可以pm實價 x 3

期待師兄包膠
回復

今次改用R2R係新方向
之前有機會聽過套旗艦D1X真係好堅
所以比較有信心
回復

zwei97 發表於 2020-4-26 18:18
原來轉咗做R2R
如果可以下放俾05系就好

相信-定會下放到N-05, 只係時間問題!
回復

請PM實價,感謝!
回復

可唔可以pm實價
回復

恭喜 你升級多左XD, 上次我升級就由560變750都係冇人知
回復

Sohappy 發表於 2020-4-27 09:44
恭喜 你升級多左XD, 上次我升級就由560變750都係冇人知

部N-01都用咗兩年幾先升級!
見你地成日有新玩具,我又點忍得住呢!
回復

Ching,

N01-XD 並唔係一部R2R DAC

評分

查看全部評分

回復

hokamyiu 發表於 2020-4-27 14:10
Ching,

N01-XD 並唔係一部R2R DAC

師兄你啱!
但其實係咪因為行咗Sigma Delta在先,所以都唔算係R2R呢?
Tks
回復

R2R DAC's definition - The bits were sent into a simple resistor ladder called an R2R DAC (resistor to resistor Digital To Analog Converter). ... Each bit has a certain voltage or “push” into the ladder. Each bit (pulsed voltage) is a small part of the original analog sine wave signal.

N01-XD uses Programming and logic circuits instead of just Resistors to do D/A conversion
回復

那排電阻同 dCS 一樣係做 Delta Sigma conversion,並不是做 R2R。
所有 delta sigma 基本上要有 FPGA 做 digital process 先,做 bit rate conversion 及 digital filter,才可以進入 delta sigma.

評分

查看全部評分

回復

paulkwan 發表於 2020-4-28 06:45
那排電阻同 dCS 一樣係做 Delta Sigma conversion,並不是做 R2R。
所有 delta sigma 基本上要有 FPGA 做 d ...

咁即係eso同dcs都唔係R2R?
回復