新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14762|回復: 47

[分享] ROSE 201 開箱

由於需要找一部平價一點的串流機。先前一路在網路上到處看,看過一、兩遍報導說ROSE201是All in One神器,看樣子較Bluesound好看。所以便打算買一部玩下。谷哥後發現這個品牌只在亞洲及歐洲出售,但小弟生活在羅省。既然美國網站找不到,倒不如問一問香港的店家會否安排快遞。最後問題解決了,早兩天也收到件了,今日是weekend, 可以試機了。

多謝收看

A26F7A60-70AB-4FEA-B551-1399FD4F0853.jpeg FFDE0CFE-EB5A-4CB4-BCF7-96119EC0854B.jpeg 0714EAA9-3B06-446E-A857-6CBCBA0623A0.jpeg

評分

查看全部評分

呢部吸引,可以2ch, av 兩用
回復

師兄的802保養得非常好,我也曾是802的用家。師兄可否分享一吓,部機機仔細細,但好似好多功能喎!
回復

bigpun1975 發表於 2020-4-26 13:17
呢部吸引,可以2ch, av 兩用

就係見到佢好似能強大,所以咪做下白老鼠
回復

blover 發表於 2020-4-26 13:22
師兄的802保養得非常好,我也曾是802的用家。師兄可否分享一吓,部機機仔細細,但好似好多功能喎! ...

多謝師兄欣賞,其實對802加前後級係我外父留下的
回復

Bitginsiu 發表於 2020-4-26 13:51
就係見到佢好似能強大,所以咪做下白老鼠

是否已內置解碼?依家点駁法?
回復

好型,用張實本鄧仔做機架
回復

Bitginsiu 發表於 2020-4-26 14:14
多謝師兄欣賞,其實對802加前後級係我外父留下的

Will it be better if the speakers placed off the back wall by some distance?
回復

我有看過但好似係有埋amp, 冇得剩source
回復

bigpun1975 發表於 2020-4-26 14:40
是否已內置解碼?依家点駁法?

是內置解碼的,是RCA pre out 去前級。主要用Roon Group Play. 但家裏有一套系統不是Roon ready, 所以現時只用Roon Airplay 到每個系統。
今天開機後,播左半隻歌就卡住,現時先把201關掉。稍後再攪
回復

cyncup 發表於 2020-4-26 16:51
好型,用張實本鄧仔做機架

哈哈、就手用住先
回復

clplarry 發表於 2020-4-26 16:55
Will it be better if the speakers placed off the back wall by some distance?

當然會好好多,但喇叭右手邊是樓梯上落位,所以喇叭不能離牆
回復

AS881 發表於 2020-4-26 19:00
我有看過但好似係有埋amp, 冇得剩source

是連埋AMP呀,所以有嘗試搵同廠的150,浄source,質素仲高D, 貴一倍。但店家說要下過月才到。
回復

Bitginsiu 發表於 2020-4-27 03:49
是連埋AMP呀,所以有嘗試搵同廠的150,浄source,質素仲高D, 貴一倍。但店家說要下過月才到。 ...

有剩source 嗎? 我好似揾唔到
回復

AS881 發表於 2020-4-27 07:23
有剩source 嗎? 我好似揾唔到

上hifirose個品牌網站就睇到
回復

150 Dac chip用 AK4499EQ,201就沒有mention了
回復

201用ESS Sabre 9018K2M 32-bit dac chip
回復

套西裝真係正, 而且仲係有咁大地方玩Hi Fi, 好幸福.
就咁目測, 你啲音響起碼仲有好多改善空間.
對喇叭拉出啲拉闊啲, 套老麥搵個層架分件放置, 周圍再加多啲吸音物料, 我諗聲音會更上一層樓.
回復

嚦嚦 發表於 2020-4-27 08:41
上hifirose個品牌網站就睇到

有呀!就係上官網見唔到
回復

AS881 發表於 2020-4-27 15:12
有呀!就係上官網見唔到

有喎,RS150
回復