新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11089|回復: 53

[分享] 處男 Post 送俾 Dr.E

終於成為可以發貼嘅會員!第一個 post 必需係很有意義的。

反覆思考之後,決定獻俾兩位老師:近期大熱嘅烽日雙雄 Gary 同 Ray。

約一年前第一次請兩位幫忙調音,當時仲喺家中做緊「環境鬥仕」,雖然鐘意音樂,日日聽,但總未能打開音響世界嘅正確大門。只識上網睇別人嘅分享,不斷換器材,加配件,左試右試,係好玩嘅,但走的是小路,不是真正的去了解到底點解?為甚麼?原因?認識到兩位後,當日嘅調音過程好似打開咗一度正確嘅門喎!由移喇叭、拆走一啲配件、加咗一個電處,一步一步解䆁,演示,比較之下,嘩!見到光明喎!

之後一直保持聯絡,但無幫襯,浄係問!他們又不斷肯答我所有嘅問題,直至數月前再試咗一條 Dr.E 嘅 XLR 訊號線。係先試後買嘅服務,當然試咗2日後乖乖俾錢留低啦。

又隔咗三個幾月,我搬新公司,家中小朋友開始大,所有音響係時候移去寫字樓玩啦。當然又要請兩位老師來幫手搬嘢加補課。中間過程唔寫咁長,直接跳去前幾日最終的覆診 + 訂咗好耐嘅全套 Dr.E 線材到埗。

————————————————-
大工程 「覆診」! 全套線材到位!化身小學雞,從 Ray 同 Gary 度從頭學起。

一堆線,唔好急,一 part part 慢慢換先知道點解?有咩分別?好咗喺邊度?

首先;起 source 墊材,只係三粒釘腳,一拆走,成個音場定位即刻向下降咗,中底音多咗密度,厚度,歌手企返落兩級,高音由頭頂落返耳水平,順耳好多!!神奇!!

然後到訊號線,一換,背景由深灰色即變黑色!所有多餘雜聲,啪啪嘅微弱電流聲,無晒。口水聲,換氣弱音,中音嘅尾音,喉音,泛音,低頻一浸浸,彈跳感,應該有嘅嘢有返晒!感覺好似換咗成套機加喇叭。之前條訊號線因線身屏蔽可能做得唔好,而全套膽機對電流又太敏感,有啲歌播放時贈送一堆微電流聲,除咗驚燒高音,毛燥感令耳仔聽耐咗有啲累,宜家問題解決晒

評分

查看全部評分

今天化身小學雞,從 Ray 同 Gary 度從頭學起。

一堆線,唔好急,一 part part 慢慢換先知道點解?有咩分別?好咗喺邊度?

首先;起 source 墊材,只係三粒釘腳,一拆走,成個音場定位即刻向下降咗,中底音多咗密度,厚度,歌手企返落兩級,高音由頭頂落返耳水平,順耳好多!!神奇!!

然後到訊號線,一換,背景由深灰色即變黑色!所有多餘雜聲,啪啪嘅微弱電流聲,無晒。口水聲,換氣弱音,中音嘅尾音,喉音,泛音,低頻一浸浸,彈跳感,應該有嘅嘢有返晒!感覺好似換咗成套機加喇叭。之前條訊號線因線身屏蔽可能做得唔好,而全套膽機對電流又太敏感,有啲歌播放時贈送一堆微電流聲,除咗驚燒高音,毛燥感令耳仔聽耐咗有啲累,宜家問題解決晒

評分

查看全部評分

回復

再入直路,3 條「排隊等待」之電源線。玩音響其實係玩電力,呢句定律真係100% 正確。未換之前,對膽後級嘅能量好似 cut 咗 50%,唔係分體 845 真空管應有嘅力量。可以教大音量格硬去「爆」,但高音「拆」,中音「兇」,低音「硬」,聽到耳仔痛,所以只可用有限音量,末能盡情享受音樂。

去到呢度,我已經好滿意新嘅配搭,但有一個問題未解決。話說有一首歌嘅低音好重,早幾日播時控制唔到,出現單元「拍邊」情況,嚇到有陰影。我以為係對後級得 30 W,唔夠力。今日一來即刻問老師想買新機,老師神神秘秘咁答;唔使又買機,換咗喇叭線試下先

評分

查看全部評分

回復

重頭戲,之前我特登每邊都用一對銀線 bi-wire 去俾電,諗住高,低獨立分開實無衰,點知....領嘢。

點醫呢?首先,拎返原裝 jumper 出嚟,係「銅線」,原廠較音都用銅線,宜家用銀線就首先領嘢啦。先裝返原裝 jumper,正正經經用返新嘅「銅」喇叭線由低位經 jumper 通去高位,嗰啲咩左高右低,右高左低,先經高再去低....一堆坊間傳聞就由佢啦。

宜家再試返同一首「拍邊」歌,噫!無事喎,仲好正添!老師先教導原來係「電」嘅流動,當喇叭線唔夠能量去過,負回輸又到,所以控制唔到個單元,低音就會出現失控,拍邊等情況。又學到嘢!

所有線材搞好,正式聽返平時嘅歌好好比較一下。再請教有關:升頻,正反相位,音樂制式等等學識。一輪比較後,虛無縹緲嘅形容詞唔識作,總括然而,套機嘅表現比之前升咗起碼一倍有多,宜家嘅聲,喺器材 show room 都聽唔到。好或唔好?唔敢講。每個人聽覺不同,年紀不同,靈敏度,喜歡音樂種類又不同,音樂修養亦不同,我覺得好,你又未必。但最基本嘅現場環境還原,人聲、樂器還原,高低動態,上下左右前後聲場全部滿足。就好似聽緊一位歌手唱歌,不單只唔會擔心佢「爆爆」地就嚟走音,仲卓卓有餘。

我相信肯定仲有進步空間,但暫時夠了。因為方便,數播已經夠玩,CD,黑膠唔玩囉,知足常樂。

題外話;老師嘅作品越來越多玩家認識同欣賞,經自行 A/B 比較之下,宜家接單接到手軟!想訂想試嘅朋友們要耐心啲等候啦。我好少打咁大篇嘢 sell 人哋,我有俾錢買產品㗎!仲俾得好開心添

評分

查看全部評分

回復

他們的線材超值
回復

ttty 發表於 2020-5-1 19:13
他們的線材超值

係!我更欣賞他們肯用心分享同教料。我試過半夜2點問野都答!仲要唔係幫襯,係問街外一部機值唔值得買?都照幫我分析,真係好似老師和朋友嘅關係。無「銅臭」,好難得。
回復

咁啱同鎗王出左條片講 DR. E
回復

bigpun1975 發表於 2020-5-1 19:47
咁啱同鎗王出左條片講 DR. E

今晚睇吓先
回復

我都中左毒
回復

後牆海報正中嗰隻係咪Richard Mille RM 27-02呀?
回復

7500martin 發表於 2020-5-1 20:30
後牆海報正中嗰隻係咪Richard Mille RM 27-02呀?

是的,師兄好眼力。
回復

請問ching:
Dr.E係咩意思?E博士,E醫生?純好奇。Thanks.
回復

平凡人 發表於 2020-5-2 01:04
請問ching:
Dr.E係咩意思?E博士,E醫生?純好奇。Thanks.

師兄,我無問過,照字面我自己估係 E = 電,Dr = 醫生。
回復

師兄好有心玩!
回復

師兄很識玩鐘錶,有個 MB&F L‘EPEE
回復

已經睇咗您兩位 YouTube 嘅片,感受完全一樣。最搞笑嗰句:佢哋成日叫我唔使買新嘢
回復

音響係男人嘅浪漫
回復

恭喜師兄

一步到位
回復

chuck 發表於 2020-5-2 12:24
師兄很識玩鐘錶,有個 MB&F L‘EPEE

師兄連 MB&F 咁冷門嘅牌子都識,好嘢!男人孖寶;音響 + 鐘錶
回復

mark38 發表於 2020-5-2 13:00
恭喜師兄

一步到位

有排!師兄頭像嘅 mbl 仲等緊機會玩,仲有好多夢想未試。

音響世界,水深
回復