新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: frankiechun

[黑膠系統] 從CD到CAS,再回到CD,然後發展到LP!

kl122002 發表於 2020-5-12 19:13
可能是我過了發燒期吧? 只是最後都是覺聽過就算
那個牌子的在這裡亮一點, 這個牌子的在某某圓 ...

玩完一輪都係空虛,哈哈
回歸音樂本身比較有意義

評分

查看全部評分

回復

CHING好精力。
回復

Holelighter 發表於 2020-5-12 22:32
玩完一輪都係空虛,哈哈
回歸音樂本身比較有意義

器材為音樂服務是個人宗旨。發燒就更好還原錄音一條路。而錄音媒介就模擬母帶与24/96起的數字文件。咪頭本身平直範圍就一般是40-16000Hz。

回復

dekiller 發表於 2020-5-13 04:55
器材為音樂服務是個人宗旨。發燒就更好還原錄音一條路。而錄音媒介就模擬母帶与24/96起的數字文件。咪頭 ...

"發燒就更好還原錄音一條路" ....找優良器材去盡量還原原錄音是對的, 是不是必與到發燒級別就是另一回事.
我有時候覺一些牌子在發燒級別上的聲音有很強烈的個性.
最大感足是有次在中環找CD時發覺店裡的聲音令人聽的出我家的仲有感情, 於是決心大整理.
回復

Trueno184 發表於 2020-5-7 09:04
雖然LP不是完勝CD,但個人認為系統越高级越靚就更加要一嘗LP嘅魅力  ...

十分同意師兄分享 ,每個人的音響系統器材音質水平不同,結果不同人音響系統CD, SACD, LP的比較結果都有差異 ,不能一蓋而立論,不竟成就LP的音質,有趣的地方是要不斷磨練和調整 ,在我自己的音響系統,我是喜歡調整好的R2R > LP > SACD >CD聲音 .

評分

查看全部評分

回復

kl122002 發表於 2020-5-13 07:00
"發燒就更好還原錄音一條路" ....找優良器材去盡量還原原錄音是對的, 是不是必與到發燒級別就是另一回事. ...

同枱食飯,各自修行。認清自己方向就好。

評分

查看全部評分

回復

音質取向,各有各喜歡。但還原只得一條路。本人愚見。
回復

frankiechun 發表於 2020-5-15 11:29
音質取向,各有各喜歡。但還原只得一條路。本人愚見。

唱片根本無法錄到及複製原音效果,何來原音 ,就當佢得!好似皇帝位唱片木魚測深度第一下離咪米半深!其後每隔一米就收音一次,去到第九下有九米半,近三十米深嘅音效!都唔講音質,真有組合能還原到近三十米深嘅音效,而又能準確地還原到一米隔一米深…?都費事講係幾拾呎高度嘅錄音!再者即使完全一樣嘅組,係唔同地方,根本可完全唔同聲!再退一萬步…就當有可還原所謂原音…嘅組合!真有一個地方或家居能還原到幾拾呎嘅深度、高度…?又當有甘大甘特殊空間去還原到啦!到播係細錄音室近咪收錄音效…甘大空間根本好難還原到甘細空間效果…尤其細空間嘅反射音效… 如有 真想開耳界

但好聽或唔好聽嘅組合多的是 !追真或叫所謂還原…我早就包容妥協地去接受啱聽嘅組合 好好享受中!但用文字或言語去形容…就什麼效果也是可以的!只要信不要問 有如「天馬行空」一樣。

如果下下去比較下真唔真?換尼只係失望加失望!多點用真樂器奏完再播翻同類唱片就好易感受到!莫講真實嘅無阻無隔嘅空氣感 就講現今嗽叭播幾個Hz嘅低頻唔燒機都算唔錯!仲想真實還原?開玩笑係可以嘅!除左靜電外…搵對無箱聲嘅嗽叭都難!同靜電果啲利落『收放』根本兩個世界!靜電都無法去還原原音!莫講傳統嗽叭…唔講啦!再講落去…頭都俾人打穿

評分

查看全部評分

回復

樓上師兄,說穿了。真令人莫明其妙,拆完台就懶有風度叫人唔好打面。
還原當然沒可能是百份百,但每樣樂器均有其屬性,錄音位置或其他細節均有其定數。
在演奏廳裡各樂器均有其獨立位置,聲音的傳播亦限於物理性定律。當你套系統將一大堆的樂器掛在半空,那你當然不知甚麼是追求還原跟平衡啦。
咖哩雞,椒鹽炸雞,葡國雞。各有各喜愛!但想食雞味一定只得蒸雞一味。
未聽過唔代表呢個世界冇,或追求真實還原這條路不通。
在Hiendy 上,我認識一班網友皆明白及認同這方向,只是相較於大受歡迎的開箱文來說,我們是少數發言的一群。我近呢年出過幾篇分享文,是覺得自己行了三十年冤枉路。有幸找到正確方向。所以才會希望分享給網友。你明否,欣賞否。實屬各自修行!
不要用甚麼靜電呀木魚呀去說明沒真實還原。那大家豪比錢買三皇冠呀蛇呀腳呀又是追求甚麼。追求咖喱唔夠咖喱,椒鹽唔夠椒鹽!

無言!

評分

查看全部評分

回復

反正我唔信大师
回復

frankiechun 發表於 2020-5-15 22:28
樓上師兄,說穿了。真令人莫明其妙,拆完台就懶有風度叫人唔好打面。
還原當然沒可能是百份百,但每樣樂器 ...

其實我有一路睇你的發燒經過, 是有少少似我自己的經歷。
我退燒前都用過constellation , kondo 。 現用是rega
以個來人來說每個hiend 牌子的確有佢的魅力, 對比起中階機來說, 又借食事來比喻的話,
就好似去星級米芝連vs 小店一樣。
小店唔一定差, 甚至突如其來的意外好感可以和星級米芝連比較。

提起雞的菜式...至少我要求一定要食得出有雞味。 無雞味的雞菜式... 恕我真是有點疑惑雞的貨源和廚子的能力了
而且你總不會只是要同菜式中的醬汁吧...?

評分

查看全部評分

回復

frankiechun 發表於 2020-5-15 22:28
還原當然沒可能是百份百,但每樣樂器 ...

並非想拆台…講得甘白,更講上有風度

只係見唔少師兄中毒去追求一個不可能理想(係我尼講係近乎幻想),到最後枉費左唔少金錢時間去不斷甘追追逐逐…想直至追到原音『達標』先停停下尼坐定定聽下歌仔…換句話講,即係追到永遠…都無用 ,得個『追』字。

究竟有幾多時間真正去享受過套架生?每件架生都有好同唔好一面!好視乎您點睇。

想追求一套啱聽或叫好聽嘅組合就易得多!正如明知唔少膽失真大…音染重,但佢把聲好聽咪得囉(理得佢真唔真呀…我就係無膽不歡一族)

好似落雨甘好多人都唔鐘意…但花草樹木不知幾開心,小朋友甚至好開心甘衝出去玩水…。

正如影相甘,有啲女士唔多鐘意啲高清超強還原能力嘅攝影器材(連毛孔都影得一清二楚…),反而經過人工美顏後(即係失真啦)嘅效果!都無話邊個啱邊個錯…。

不外乎心態取向,轉個角度整個感受就『天同地』。

就好似古代人去追求長生不老(死),即使耗盡多少人力物力又如何?到頭來結果都係一樣?

點解唔好好珍惜『當下』呢?人生唔會有好多個拾年。
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2020-5-16 13:57
並非想拆台…講得甘白,更講上有風度

只係見唔少師兄中毒去追求一個不可能理想(係我尼講係近 ...

師兄,你這段我就認同,好多人係唔知自己追緊咩。一味換買換。
但我知道自己方向,一步到自己能力的位置。剩下來就是去聽不同的碟子。這才叫享受。

評分

查看全部評分

回復

玩音響時好認真咁去追現場聲

聽音樂時唔去理音響

其實好容易做到,冇任何contradiction

評分

查看全部評分

回復

其實音響器材同相機好似。
好多師兄覺得貴器材,新型號,就一定可以聽到「好」聲音,影到「靚」相!
俗稱「器材黨」,慢慢好似失去咗初心,變成「數毛毛」和「聞相片」。
聽音樂嘅會反覆試同一首歌嘅其中一段,影相嘅會反覆影同一個位置....
又唔可以話佢哋唔啱,換器材,追型號其實都係一種樂趣。
玩音響,玩相機與聽音樂,紀錄生活其實係各取所需的 2 種人
回復

懂好好欣賞去享受當下都算係一種『福氣』

好多人窮一生精力去追(彼如追求榮華富貴…到佢富貴啦,又追求健康!健康已被追求榮華富貴時弄殘…到捱到晚年即使富有啦,但往往係病床渡過餘生,有錢又如何?只能享用藥物。

有人有三餐溫飽肚已滿足非常…日日笑口常開地享受每一天!懷著『感恩』地過每一天
回復