新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Jazzer

[合併擴音機] 合併機推介

racewong 發表於 2020-5-14 11:17
最正係Viola Chorale

不過依部已經OVERBUDGET了

依我睇樓主濃味唔啱,太乾淨唔啱,咁  Viola 係唯一選擇了
回復

Jazzer 發表於 2020-5-14 11:38
T+A好似幾正,不論內外,今個星期上代理試Nagra,如果Viola超budget太多就唔考慮啦! ...

Nagra Classic Int 啱你射程,幼細有餘,精緻聲,至於動態感覺因人而異,建議聽部 amp 時 0db gain 試一次,+12db 再試一次,咁會清楚D
回復

自己都覺得自已麻煩,多謝用家意見!
回復

Jazzer 發表於 2020-5-14 16:15

NAGRA CLASSIC INT. 可以上黎俱樂部試聽.

依家有兩對小座地, 一對書架.

打比我約時間啦.

回復

多謝支持,已經約咗代理試Nagra 同Dartzeel
回復

Jazzer 發表於 2020-5-14 16:15

都唔算麻煩!good topic!

我都想問下有冇 十五萬內, 背景極度寧靜, 無窮無盡嘅推動力, 控制力要一流, 要有精緻嘅音色, 但又要忠實嘅還原, 高音要細緻 分析力又要夠, 中頻厚, 低音勁! 音場要大, 定位要準, 動態要大, 該埋身就埋身, 該遠嘅就要遠, 美麗嘅外觀, 做工要高級, 可以任何匹配喇叭! 播中樂 要有熾熱感, 播西樂 要有藝術感, 播人聲 要真嘅一樣, 要求係咁多, 都唔算太過份, 求推介!

評分

查看全部評分

回復

大師見笑了
回復

講下笑咋 ! 我估你都明白我意思 ,純粹係覺得 如果你想得到一啲嘢, 如果價錢係附近嘅, 可能就要犧牲一啲嘢! 好難有完美, 要取捨先得 ! 我見你試咗咁多, 驚你係其他問題啫!  

因為我見你提到 你想要幼細 同埋動態, 呢兩樣嘢octave 都有, 但係都唔啱口味, 咁究竟係佢冇呢兩樣嘢?定係有呢兩樣嘢 又音色唔啱呢? 因為成件事可以好唔同, 我驚你不停咁換 不停都係唔啱咋!
你諗下, 美國, 丹麥, 德國, 瑞士, 日本, 你好多都試過, 都係唔啱喎! 所以我驚你係其他問題!
如果你有一個 大體嘅嘢 畀大家知道 咁推介畀你嘅 準成度會更加高, 例如 octave 你ok嘅, 但係覺得質感唔夠, 低音未夠好, 咁個大方向, 大家就會知道! 我純粹係覺得有啲亂啫! 唔好 或者唔啱 做應該有個方向!
失驚無神整隻南瓜, 南瓜我就覺得動態唔夠, 但係就夠精緻, 咁如果你要動態好勁嘅, 咁佢就變得好冤枉, 因為佢唔係走呢一範

評分

查看全部評分

回復

Jazzer 發表於 2020-5-14 13:14
B仔082 好似出咗有8 - 10年了!

我十年前買082一轉用坐地喇叭己唔夠力推坐地要加金仔A70先夠力。

評分

查看全部評分

回復

係旺角試咗配804D3同ESO CD player,啲聲有的標同界,最後覺得要加好多補品先達到要求,好似super black box, p3 filter ...etc, 結果同買一件過差唔多budget. 所以有點太複集了
回復

starhifi 發表於 2020-5-14 17:50
我十年前買082一轉用坐地喇叭己唔夠力推坐地要加金仔A70先夠力。

有個例子 !嗰陣時用 金嗓子e460 推805, 係ok嘅! 但有個朋友 推座地804, 好明顯e460 好快到頂, 就算你推高volume 都無補於事! 咁樣都會係其中一個原因

評分

查看全部評分

回復

如果試 Nagra classic Int. 可以試埋 Classic 前後級
回復

Jazzer 發表於 2020-5-14 17:57
係旺角試咗配804D3同ESO CD player,啲聲有的標同界,最後覺得要加好多補品先達到要求,好似super black bo ...

804d3 我未玩過! 但係804d2 我玩過 都唔係低要求, 呢個都係其中一個原因, 你話試過 啲聲音 好標 同埋好界,octave 究竟係佢本身係咁, 定係有其他原因? 如果你隊曬siltech 330 嗰啲系列落去, 絕對係出到 你講嗰個問題! 因為我都隊過 ! 所以其實都有 好多外在嘅問題! 如果搞清楚, 可能你而家diablo300 都可以好好聽呢?
小小意見, 我順便分享下, 師兄你唔好介意!

唉! 我又多口講咗一堆廢話, 我真係好無聊! 唔使理我, 大家繼續

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-5-14 18:07
804d3 我未玩過! 但係804d2 我玩過 都唔係低要求, 呢個都係其中一個原因, 你話試過 啲聲音 好標 同埋 ...

回復

無問題,開個post都係想聽意見
回復

Jazzer 發表於 2020-5-14 17:57
係旺角試咗配804D3同ESO CD player,啲聲有的標同界,最後覺得要加好多補品先達到要求,好似super black bo ...

ESO CD player一向都係標同界, 想暖聲啲可以諗吓金仔同力士, 起碼唔使搵咁多補品.
回復

過咗氣D人係諗都唔會諗! 樣雖冇變但其實2020年1月才upgrade到最新版本!
回復

racewong 發表於 2020-5-14 16:16
NAGRA CLASSIC INT. 可以上黎俱樂部試聽.

依家有兩對小座地, 一對書架.

我想問下nagra classic int實價幾多
回復

banjo 發表於 2020-5-14 20:53
ESO CD player一向都係標同界, 想暖聲啲可以諗吓金仔同力士, 起碼唔使搵咁多補品. ...

我身㾗仲想入二嫂K03XD
回復

一休大師 發表於 2020-5-14 18:07
804d3 我未玩過! 但係804d2 我玩過 都唔係低要求, 呢個都係其中一個原因, 你話試過 啲聲音 好標 同埋 ...

大師,Siltech 770i我用過都覺得好燥底,330i更唔惦,你睇去年別超330i賣幾銀就知330i質數
回復