新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11526|回復: 41

[喇叭] 小喇叭大比試

現今香港大致對個別器材評論,很少進行大規模比較。
小弟突發奇想,你估有沒有師兄能提供場地,各師兄帶同自己喜愛的小喇叭進行比試?
埸地?
1.

評分

查看全部評分

喇叭雖小,但價位分別大。而且百貨中百客,冇話邊隻一定好。很多缺陷明顯的還受多人追捧。所以想搵喇叭就俾個預算餅主重實際。

回復

最少要規定大約價錢公平點
回復

基本上係冇得比拼, 你可以話好聲, 但我話唔啱聽, 到你話唔係咁掂, 但我可能會話唔係好差啫.
每個人嘅口味各有不同, 好難有個標準.
回復

當然會人人口味不同的,但可以玩暗標,開標後可以說出為何是這選擇,是討論形式,到最後真正的答案在自己心中已足夠了。
回復

你可以帶喇叭過去
但現場系統搭配不一定能適合各小喇叭發揮
所以"比試"沒太大意義
回復

器材要㚒喇叭,就算是陳列室去聽,衰聲多過好聲,好多時係陳列室對amp根本就唔夾對喇叭,好似之前買B&W, 代理部Classee和怪豐推B&W衰聲過我屋企

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2020-5-16 08:01
器材要㚒喇叭,就算是陳列室去聽,衰聲多過好聲,好多時係陳列室對amp根本就唔夾對喇叭,好似之前買B&W, 代 ...

事實證明, 音響推銷員心目中嘅好聲, 同我地所講嘅好聲, 確係有唔同嘅解讀.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2020-5-16 14:20
事實證明, 音響推銷員心目中嘅好聲, 同我地所講嘅好聲, 確係有唔同嘅解讀. ...

不過你對yamaha夾頂金係阿二聽又幾好聲
回復

starhifi 發表於 2020-5-16 16:19

無可否認, Y記今次出呢對喇叭, 無論外內用料, 誠意十足, 確係唔錯.
唯一缺點係個低音好難煲, 要煲咗兩年先進入狀態.

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2020-5-16 16:19

錯, 唔係幾好聲...

應該係好好聲.
回復

場地可以到HIENDY俱樂部玩.

不過我話你知. 先唔好講配搭, 要擺好一對喇叭仔既位置, 我平均用半小時. 先可以擺到九成.

如果想求其放對書架喇叭喺腳架聽下咩聲底, 還是可以的.

但就不要要求可以出到靚聲了.

所以如果真係玩比併. 線材會比較方便.

而在HIENDY眾多高手都知道, 就算係線材都係要講配搭.

就算邊一條贏左, 都只係代表依個品牌既線與俱樂部示範的器材最為配搭. 並非就是最好.
回復

俱樂部依家有膽合併, 有石機前後級. 有腳架.

如果你想玩既話, 歡迎打比我約時間. 65088000

評分

查看全部評分

回復

其實推動小喇叭都唔係要用十部八部Amp,我相信三幾部胆或原子粒都可以攪掂,如果小喇叭要用㡬十萬器材先好声,咁就失去意義了。我覺得起碼五對代表性小喇叭比試是幾好的题材。
我可带
1. Ensemble
2. 3/5A 11ohm
有冇師兄會提供其他喇叭及後級?
回復

gatefans2009 發表於 2020-5-25 11:32
其實推動小喇叭都唔係要用十部八部Amp,我相信三幾部胆或原子粒都可以攪掂,如果小喇叭要用㡬十萬器材先好声 ...

OH...原來係講緊係依D經典小喇叭

我仲以為你話比較新款果D書架喇叭添.
回復

gatefans2009 發表於 2020-5-25 11:32
其實推動小喇叭都唔係要用十部八部Amp,我相信三幾部胆或原子粒都可以攪掂,如果小喇叭要用㡬十萬器材先好声 ...

這兩對價錢相差很遠,Ensemble在二十多年前好像要5萬,3/5a應該輸。
回復

新舊都可以啦。玩吓之嘛。貴平有乜所謂,各有千秋。可以睇下二十年喇叭同現在的分別?
回復

hksarac 發表於 2020-5-25 17:05
這兩對價錢相差很遠,Ensemble在二十多年前好像要5萬,3/5a應該輸。

起碼加多三四對同埋多幾位師兄先有意義。
回復

支持樓主大亂鬥,
但甘畫出腸的比試要好小心
先唔講要配合器材推力/聲底特性,
每對喇叭大小 同房 size 的匹配更有 perfect match
小喇叭都有好多size
都要搵好接近size 同單元size 比先比較公平
回復

小弟有對 ProAc Tablette Anniversary ,唔算好經典,唔新唔舊, 唔知夠唔夠班

http://samhiew2000.blogspot.com/ ... te-anniversary.html
https://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=469
回復