新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11782|回復: 30

[分享] ABL Cryo Platinum 水氣掣

近來玩電玩上癮,越玩越開心,越玩越見效。令我深深體會到 HiFi 要靚聲一定要靚電。

上回得高人指點用了 Deopke 水氣掣來代替原用的 ABL Cryo Rhodium 後,得到很大的進步。高人重話借幾隻 ABL Cryo Platinum 電掣給我試真佢。這系列白金冷凍電掣是 2019年才推出,有 RCCB 水氣掣,MCB 灰士掣和總開關掣等,款式齊全。
WhatsApp Image 2020-05-14 at 8.42.10 AM.jpeg
今次先試 RCCB 水氣掣,直接 A/B 比較 Deopke 和 ABL Platinum 的分別。聽了 Deopke 已幾星期,對它特性已掌握,裝了 ABL Platinum 又聽了兩日,聲音取向有明顯的分別。只換一個電掣,成套機可以唔同哂聲。音響器材一切都是由電開始。
剛裝好 ABL Platinum 後,坐低開聲時是嚇一跳,還以為有什麼機件毛病,成套機好似食了類固醇,生猛到飛起,同 Deopke 是兩種不同的表現。ABL Platinum 的中高音很瑰麗清爽,低音結實和有彈跳力,給人一個很高清和活潑的音樂畫面。與 Deopke 比較的話,Deopke 似韻味膽機而 ABL Platinum 是快聲石機,各有優點,兩隻都比之前的 ABL Cryo Rhodium 有很大進步,揀邊一隻就要睇個人喜好和套機的配合。
下一步是試埋 ABL Platinum 的總掣,高人話用佢行頭做總掣,再配 Deopke 水氣掣非常正,兩者優勢兼得。事實是否這樣呢?下回分解。Stay tuned.

評分

查看全部評分

期待Thomas兄報告
回復

Great report
Looking forward to Part 2.
回復

ABL 的銠白金太貴了, 我自己就用ABL的冰火版ONLY, 鍍金唔湯唔水, 但諗下換一舊野就成套系統得益, 都值得投資的
回復

想請問各師兄,換這水氣制是不是換自己原有的電箱其中一個零件,自己可以動手還是要請專業師傅?
又買了這東西,有包安裝的嗎?謝謝。
又這東西大約幾錢。?
回復

那你屋外的大制也有換?

等有得淘去淘隻金白玩玩,哈
回復

macm 發表於 2020-5-24 13:18
想請問各師兄,換這水氣制是不是換自己原有的電箱其中一個零件,自己可以動手還是要請專業師傅?
又買了這 ...

任何電箱都有水氣掣,一般家庭電器都經過水氣器來保護用家,天花的燈光位多數不經,因為一般用家是接觸不到天花燈。如果有裝獨立電箱供電給音響器材,會加多一個。

水氣掣有分單相和三相,你要搞清楚自己用緊的是那一款來購買,只換一個零件,不複雜,關了總掣後更換也很安全。

如果自己唔掌握就請正式電工師傅幫手,買音響水氣掣時,舖頭也可以代為安排,當然要另外付費,但也應該不多,只收合理人工。

Doepke 和 ABL Cryo Platinum 單相水電掣約三千幾。

回復

多謝Thomas 師兄指導。
回復

回復

請問zBill師兄可以分享一下安裝之後的改變嗎?
回復

分析力極高,喇叭離箱好多,音牆闊左
電視都細緻左

評分

查看全部評分

回復

請問 ABL Cryo Platinum 同 ABL 銠白金 有咩分別?
回復

josephixchiu 發表於 2020-5-24 23:15
請問 ABL Cryo Platinum 同 ABL 銠白金 有咩分別?

兩隻都用CRYO的
回復

ThomasLi@FB 發表於 2020-5-24 19:54
任何電箱都有水氣掣,一般家庭電器都經過水氣器來保護用家,天花的燈光位多數不經,因為一般用家是接觸不 ...

63A 2P RCCB? 3K幾係香港代理價?
回復

Midnighteye 發表於 2020-5-25 00:13
63A 2P RCCB? 3K幾係香港代理價?

隻 ABL Cryo Platinum 是借返來試,我無問價錢,不過應該係咁上下
回復

josephixchiu 發表於 2020-5-24 23:15

銠白金是 Rhodium,和 Platinum 是兩個不同型號。

ABL Cryo Rhodium 已出了好幾年,ABL Cryo Platinum 是舊年才推出,聲音表現有很大分別。
回復

估計都係音色上既分別
回復

ThomasLi@FB 發表於 2020-5-25 08:09
銠白金是 Rhodium,和 Platinum 是兩個不同型號。

ABL Cryo Rhodium 已出了好幾年,ABL Cryo Platinum  ...

聽聞係冰火, 鍍金, 鍍銠 都無明顯分野, 聲底差不多, 係風格不同, 但價錢就冰火最抵玩。 所有我最近只裝了冰火版, 無揀銠白金。 因為到換要換曬11 隻, 成15k 左右。

上次中國代理報我係RMB$2450 (63A RCCB)

回復

想問一下,若家中的總電箱內有二十個開關鍵,要所有都全換嗎?還是可以只換有關音響的那幾個?
回復

macm 發表於 2020-5-25 11:07
想問一下,若家中的總電箱內有二十個開關鍵,要所有都全換嗎?還是可以只換有關音響的那幾個? ...

最理想係全部換曬, 因為唔同牌子入線口徑不一, 可能用唔到匯流排, 要拖線。

但我自已都係只換MAIN, RCCB, 及相應的EBL
回復