新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21510|回復: 38

[喇叭] 試聽 Magico A5

昨日同一班資深發燒友去 銅鑼灣世貿中心 威達音響試聽 Magico A5。事前已電話預約好,店員問清楚人數以便安排座位,還問想用邊部擴音機推 A5,服務很細心。

一行六人準時到達,試音室和器材已準備好,店長 Patrick sir 親自招待打點一齊。音源是注場台柱 dCS Vivaldi 四件頭,amp 係 Constellation 前後級,線材主要是 Nordost Odin 2。今日主角是 Magico A5,新到港不足兩星期,是 Magico 廠用了全新 5吋中音單元和全新的分音器零件做的。
Magico A3 推出時我們也一班人去聽過,當時覺得 A3 表現中規中矩,如果聲音可以滑淨一點會更佳。今次 A5 有很大的進步,聲音明快和分析力強,但不硬聲,中音厚潤,高音輕盈,很有高型號 Magico M2, M6 的影子,問問售價,在場朋友都覺得性價比非常高,是有點超值。
喇叭還是太新,未開聲,否則三隻 9吋低音單元的量應不只咁少,Magico 喇叭是出名難煲,要上一千小時的猛火煲練才進入狀態,到最隹表現要起馬二千小時。代理其實可考慮提供煲喇叭服務,收合理費用都會有客路,先煲一千小時才送貨,都是不錯的做法。A5 的質素和潛力無容置疑,如果正在市場上揾緊十零二十萬這價位喇叭的師兄,一定要去聽真這對 A5。

評分

查看全部評分

一天聽五小時的話,一千小時要半年時間,二千小時要整整一年...
有心買都要有耐性慢慢煲喇叭!
回復

mingson 發表於 2020-5-31 13:14
一天聽五小時的話,一千小時要半年時間,二千小時要整整一年...
有心買都要有耐性慢慢煲喇叭! ...

昨天和一班老友到威達, 就係要聽聽這對A5的實力. 在此要多謝威達PATRICK的熱情招待.

無可否認, 以A5昨天的表現來說, 以這售價簡單係超值.

如果你仲用緊A3的話, 我建議快D上去聽下A5.

我地幾個老燒友都一致認為A5比A3實在進步好多好多.

提升得最勁係佢既高頻既細緻飄逸, 中頻的質感線條都實淨好多.

當然低頻方面就唔駛講, 一定贏A3幾條街. 剩係睇單元都大D啦.  

評分

查看全部評分

回復

版主估計呢對要幾大地方先食得落?
最近積極考慮緊對YG Carmel 2,呢兩對點比較?謝
回復

niqueen 發表於 2020-5-31 16:45
版主估計呢對要幾大地方先食得落?
最近積極考慮緊對YG Carmel 2,呢兩對點比較?謝 ...

A5 只是中小型座地喇叭,相信百零二百呎的房間可以食得落。YG Carmel 2 未聽過,不過 YG 的動態一向強勁,可能要較 Magico 更大的空間才放得落。
回復

我上個星期都上去聽過對A5,用Rossini行頭,貴豐新Essence前,mono block後,感覺上A5把聲比A3開揚好多,厚潤,低頻層次明顯優於A3。後尾改用Antileon EVO Stereo,再打高兩班波!

評分

查看全部評分

回復

昨午小弟也有跟 TLi兄 去威達聴 A5。

TLi 和 鎗王所言非虚。
A5 是 Magico 的傑作, 中高的表現已超越 S Series Mk1, 直迫 S Series Mk2!

它的新 5吋中音單元不止令中音又厚又優美, 也間接支持影響了高音的表現,又秀麗又透又自然!

低音稍輕, 應是未煲熟之故, 因這對 A5 只來了香港十天而已, 有排煲的呢。

小弟覺得以它十多萬的實價, 會攪到其他牌子的廿萬以下 speakers 難以招架!

評分

查看全部評分

回復

高頻的確改善很多,A3聽落稍暗,A5無呢個問題。
回復

不過我都係鐘意M2
回復

如果sasah daw, stenheim alumine 5同A5, 各大師兄又點睇?
回復

roytam662 發表於 2020-5-31 18:02
如果sasah daw, stenheim alumine 5同A5, 各大師兄又點睇?

三對我都聽過,我會㨂 A5,主要是中高音的分析力是 A5最強。

我揀器材第一優先是看分析力,因為音色,高低伸展和動態等可以用其他器材或配件來調較,但分析力不足是無得救。

講到尾,HiFi 即 high fidelity 就是高度傳真的意思,分析力一定要高。

評分

查看全部評分

回復

la1209 發表於 2020-5-31 17:36
不過我都係鐘意M2

我都鐘意M2 X2
回復

哈哈M2肯定正,不過價錢貴A5巧多呢,始終係旗艦系列。
回復

la1209 發表於 2020-5-31 18:51
哈哈M2肯定正,不過價錢貴A5巧多呢,始終係旗艦系列。

一對 M2 差不多是三對 A5 價錢,A5 有七八成 M2 功力已很超值,實試後又發覺真係有喎!

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2020-5-31 19:00
一對 M2 差不多是三對 A5 價錢,A5 有七八成 M2 功力已很超值,實試後又發覺真係有喎!
...

對A5未煲好,遲下不得了。

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2020-5-31 16:52
A5 只是中小型座地喇叭,相信百零二百呎的房間可以食得落。YG Carmel 2 未聽過,不過 YG 的動態一向強勁 ...

Thank you ThomasLi兄,睇嚟要上去試試
另外介唔介意PM我A5成交價大約幾多? Thanks!
回復

mingson 發表於 2020-5-31 13:14
有心買都要有耐性慢慢煲喇叭! ...

要頂成年衰聲。
不出一個月,已轉會。
回復

sunny14148 發表於 2020-6-1 13:24
要頂成年衰聲。
不出一個月,已轉會。

你同MARK哥一定無咁好心機
回復

我下一次換喇叭可以考慮A5
回復

煲耳朵多d。

回復