新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12721|回復: 43

[分享] 可能是退燒前最後一對喇叭

尋尋覓覓,終於找上了Finn.

其實,因應大細及個人喜好,選擇了六款喇叭,順序如下:
1. YG Carmel 2
2. B&W 805D2 & 804D2
3. Sonus Faber Serafino
4. Stenheim Alumine 3
5. Focal Diablo Utopia EVO
6. Verity Audio Finn

全部都有聽過,不過只有四款喇叭是近月聽左兩次,即係入圍大熱,分別是:
1. YG Carmel 2
聽感:空氣感非常好,隱形度亦非常好,分析力亦好,如果能更有感情會更佳,但已經比之前用嘅Magico A3高一班。Magico fans唔好打我,兩款喇叭唔同價位,贏係應該!
2. B&W 804D2
聽感:旺角友誠聽過,有感情,包圍感亦好,分析力稍遜;至於陳列室試聽,就可以試出下限咁囉...
3. Sonus Faber Serafino
聽感:速度比以前用過嘅Cermona好好多,有感情,功能全面,做功一流,但始終冇左以前種木頭味道,以前聽弦樂會好投入,今代SF係全面左,但冇可能咩都有,呢個價未有全能喇叭(可能更高階做到)
4. Focal Diablo Utopia EVO
聽感:高音飄逸,低音有勁度,中音亦唔薄喎,以書架來說交足有突。但唔知點解,聽落始終好似有種野冇咗咁,空泛講係有味道冇特色,原因不明。

以CP值計,好應該買Serafino, 但對我個豆潤廳嚟講,大咗,所以老虎話「可免則免」。如果唔係,已經出手。
以價錢計,好應該買804D2, 但老虎唔鍾意圓身喇叭(吓,咗都得?),所以放棄。
以給晴計,好應該買Carmel2,不過我係為左離開金屬音箱嘅清淡而換喇叭,無理由轉變咁少... 另一個原因係價錢...
咁好應該買Focal Diablo, 不過太多朋友提醒我,書架喇叭實俾小女推冧,唔想total loss就唔好喇

突然,有對Finn走左出嚟,大細好啱蝸居,黑鋼琴面亦係老虎至愛,咁咪去試聽囉!
其實六年前喺某師兄屋企聽過,離牆五六尺,用Kondo前級加Audio Note 211推,超甜超好聲!
今次買試聽用Einstein推,就小甜有韻味!靚樣靚價,抱住平買平放去馬啦!

喺小弟間屋,廳只有10x11尺,仲只可以離牆一尺半,唔知效果點呢?
開機,人聲係好正,背景音樂結象清晰,冇一舊舊;管弦樂超好聲!
關鍵係,啲聲有少少味精,好夾冇味嘅soulution, 現在配合起來高音亦出到siltech味,終於搵到返要出嘅聲音,magico a3嘅清秀薄冇左,嚟左verity甜香潤,速度又唔至於慢,正!

評分

查看全部評分

想問師兄對Stenheim Three有咩comment?
回復

同YG和A3咪差不多。總之有新玩具就開心啦。爭取年年有新玩具就是。

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄, 我未聽過Finn+soulution

評分

查看全部評分

回復

恭喜 mingson 兄,喇叭 size 夾到掂晒。

評分

查看全部評分

回復

paulpaul1 發表於 2020-6-5 02:42
想問師兄對Stenheim Three有咩comment?

Stenheim都係金屬喇叭,但完全唔係金屬喇叭嗰種聲。
Alumine聽落幾舒服,音色細緻,有動感,亦唔薄聲。
不過,個人覺得個高音唔夠放,不是走大鳴大放路線嘅喇叭
回復

dekiller 發表於 2020-6-5 03:19
同YG和A3咪差不多。總之有新玩具就開心啦。爭取年年有新玩具就是。

...

師兄你講得好啱
以大細嚟講,三對喇叭都係伯仲之間:
Magico A3: 112 x 23 x 27cm
YG Carmel 2: 103 x 23 x 31cm
Verity Finn: 100 x 25 x 34cm

但現在喺矮左近五吋,分別都幾明顯㗎...
最主要係,咁老虎先批准換喇叭嘛...
回復

恭喜曬!size 真係好fit! 放咗對坐地, 一啲壓迫感都冇! 又靚仔

評分

查看全部評分

回復

Sohappy 發表於 2020-6-5 08:27
恭喜師兄, 我未聽過Finn+soulution

現階段嚟講,夾過以前A3配Soulution
不過,現在暖色左,但速度感亦冇以前magico咁凌厲
所以,線材可能要再配合過,搵啲會提升動態感嘅電源線...
個人感覺上,Soulution 係要搵啲唔慢但有啲音色取向嘅喇叭
如果夾冇味嘅喇叭,加咩線落去都調唔到好多味道出嚟
個人意見,亦唔係高手,行錯路的話大家提點吓
回復

好奇一問... 兩台傻佬信合併amp?

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-6-5 09:09
恭喜曬!size 真係好fit! 放咗對坐地, 一啲壓迫感都冇! 又靚仔

Size係好fit, 如果買serafino就大件好多,霸位多過magico a3太后就會唔高興
現在咁擺都冇壓迫感,但我聽完都會推入埋牆保護下對喇叭
話說有個位小女已經「撞」凹左少少!

尋晚聽左三個鐘,Finn算係好好聲,有音樂感
可能Soulution速度力度都有,所以低音又唔散亂喎,亦唔覺有boom喎
我估,如果用高級啲嘅Otello或者SF serafino動感同擴散力會更正.
回復

小寶老豆 發表於 2020-6-5 09:28
好奇一問... 兩台傻佬信合併amp?

個架嘅左下角部係後級511嚟,個樣好似部合併530呢!

評分

查看全部評分

回復

恭喜 mingson 兄

評分

查看全部評分

回復

咁你退燒後第一對喇叭應該考慮Verity Leonore,始終Audio Technology 中音靚聲過SB Acoustic 中音,我成日都想搵對靚仔2手⋯
不過講返轉頭,Finn真係好爆得,直頭驚人(以size計)

評分

查看全部評分

回復

一屋名器

恭喜mingson師兄抱得美人歸

評分

查看全部評分

回復

恭喜Mingson兄,以後可以過住如詩如畫嘅美好生活

評分

查看全部評分

回復

finn 攞嚟聽交響 不知幾正! 透明度又好, 呢對我都好想玩! 羨慕

評分

查看全部評分

回復

恭喜搵到心頭好

評分

查看全部評分

回復

mingson 發表於 2020-6-5 09:12
現階段嚟講,夾過以前A3配Soulution
不過,現在暖色左,但速度感亦冇以前magico咁凌厲
所以,線材可能要 ...

聽你咁講儍佬信都夾Finn, 睇張全家福銀色+黑色好靚仔
回復

ernest 發表於 2020-6-5 11:22
咁你退燒後第一對喇叭應該考慮Verity Leonore,始終Audio Technology 中音靚聲過SB Acoustic 中音,我成日 ...

早排有位師兄自己帶隻usb手指上代理試Finn,我吾知是乜歌 但爆到嘭嘭聲完全吾似細座地喇叭
回復