新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mingson

[分享] 可能是退燒前最後一對喇叭

starhifi 發表於 2020-6-5 12:23
恭喜搵到心頭好

星爺呢排都入左好多心頭好

評分

查看全部評分

回復

remychiu 發表於 2020-6-5 12:02
恭喜Mingson兄,以後可以過住如詩如畫嘅美好生活

同趙師兄比,點稱得上如詩如畫呀!
仲係貴豐人?可能他人我都回歸貴豐呢
回復

Sohappy 發表於 2020-6-5 12:47
聽你咁講儍佬信都夾Finn, 睇張全家福銀色+黑色好靚仔

係,覺得都幾夾,開闊左我眼光...
第日如果有幸升級,目標會更準確
回復

Sohappy 發表於 2020-6-5 12:51
早排有位師兄自己帶隻usb手指上代理試Finn,我吾知是乜歌 但爆到嘭嘭聲完全吾似細座地喇叭  ...

星期六試下播爆棚野試吓個低音先!
平日夜晚開機都係播迪士尼,班小朋友瞓晒又唔可播「勁」野。
回復

恭喜師兄終於搵到心頭好,小弟自己都玩緊YG Carmel,唔係二代,好同意師兄聽感,YG分析力,動態,離箱感真係一流,而且個低頻真係好正(以佢size黎計),比Magico更加豪放,小弟覺得Magico斯文過頭,唔係我杯茶。不過如果要玩得好,真系要好多時間落去先可以。

評分

查看全部評分

回復

恭喜mingson兄搵到心頭好
想請教下擺位上離牆呎半足唔足夠? 低頻量喺你屋企消唔消化到? Thank you!

評分

查看全部評分

回復

niqueen 發表於 2020-6-5 13:34
想請教下擺位上離牆呎半足唔足夠? 低頻量喺你屋企消唔消化到? Thank you! ...

睇佢個位, 應該無問題.

最大原因係佢部SOULUTION既DF好勁.   

評分

查看全部評分

回復

FINN唔襯你套SOULUTION, 上黎聽下對OTELLO再決定係咪退燒前最後一對啦
回復

uglymask 發表於 2020-6-5 13:04
恭喜師兄終於搵到心頭好,小弟自己都玩緊YG Carmel,唔係二代,好同意師兄聽感,YG分析力,動態,離箱感真 ...

并非同場試聽,Magico S1mk2同YG Carmel 2比,前者分析力稍勝,速度同動態兩者都咁勁
至於空間感,Carmel2明顯跑出
你講嘅斯文我又唔覺喎,但確實YG比Magico多少少感染力!
喇叭外觀,好明顯Carmel1/2都會贏S1/S3

當然,Magico M series又會唔同講法
回復

niqueen 發表於 2020-6-5 13:34
想請教下擺位上離牆呎半足唔足夠? 低頻量喺你屋企消唔消化到? Thank you! ...

喺我屋企,喇叭背離牆不多於20吋,還未開到地震咁,完全冇boom或低音散亂嘅感覺
明天下午再試,今次要播大棚開到volume50,睇下低音表現如何先!
回復

racewong 發表於 2020-6-5 13:45
FINN唔襯你套SOULUTION, 上黎聽下對OTELLO再決定係咪退燒前最後一對啦

綜合各種原因,我家太后列出以下條件:
- 細對過Magico A3(至少矮過啦)
- 深度不超越機架(60cm)
- 小型座地
- 如非必要最好不是木皮,如一定要就要有鋼琴面

鎗王版主,我見識唔算好多,喺咁多限制底下,只諗到帖一列出嗰六對喇叭
至於Kaiser我冇錢買鋼琴面,Marten Miles太高,Kharma S6太深... 唯有提早出局。

其實仲有冇其他好推介?如有下次昇級,可以極速拍板
回復

mingson 發表於 2020-6-5 12:56
同趙師兄比,點稱得上如詩如畫呀!
仲係貴豐人?可能他人我都回歸貴豐呢 ...

回復

mingson 發表於 2020-6-5 15:16

大把喇叭都有黑色鋼琴面啦
回復

mingson 發表於 2020-6-5 15:16

啡色靚過黑色鋼琴面,我早知都買啡色
回復

Sohappy 發表於 2020-6-5 12:52
星爺呢排都入左好多心頭好

恭喜happy兄賣走全套金仔轉會再比好嘢比Otello,期待happy兄開箱文
回復

racewong 發表於 2020-6-5 17:17
大把喇叭都有黑色鋼琴面啦

WB Vector 算唔算呢?

http://wilson-benesch.com/vector-floor-standing-loudspeaker/
回復

回復

racewong 發表於 2020-6-5 13:45

咁Otello係唔係用Audio Technology中音單元呀?
回復

bigpun1975 發表於 2020-6-6 09:49
WB Vector 算唔算呢?

http://wilson-benesch.com/vector-floor-standing-loudspeaker/

都唔記得仲有WB Vector添!冇去聽過,走寶...
回復

mingson 發表於 2020-6-6 11:17
咁Otello係唔係用Audio Technology中音單元呀?

SPECIFICATIONS
Bandwidth: 30 Hz to 50 kHz +/- 3dB
Woofer: 2 x 7-inch edge coated reed/paper pulp
cone
Midrange1
: 5-inch mineral-filled polypropylene cone
with 2-inch symetrical-drive voice-coil
Tweeter1
: 1-inch ring-dome
Power handling: 100 watts music power
Effeciency: 93 dB @ 1w @ 1 m
Impedance: 8 Ω nominal, 3.8 Ω minimum
Break-in time: 75 hours (63%), 400 hours (99%)
回復