新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: thunder3988

[線材] pad線材一問

thunder3988 發表於 2020-6-10 18:04
其實我真係唔明白點解會有"線材無用論"呢5個字出現,其他唔講,就講我近期搵馬sir整嗰條,'真龍金銀usb",馬 ...

你搵番之前開網時侯既POST, 曾經有網友都係好堅持:線材係需要配搭, 不存在平貴價之分".

之後我地攪左場盲測. 當中由六百蚊至十幾萬既平衡線比佢地自己評分.

結果係果位師兄自己都聽出大部份平至貴既線材分別....
回復

racewong 發表於 2020-6-11 13:04
你搵番之前開網時侯既POST, 曾經有網友都係好堅持:線材係需要配搭, 不存在平貴價之分".

之後我地攪左場 ...

線材如果配搭得好,改善係可以非常大,我前年入咗套pass labs前後級,xp12+x350.8,之後前級換咗金仔c-2810,有唔錯提升,之後再换c3800,又有好大提升,跟住用talalabs Master  le喇叭線換入我用緊嗰條vertere pulse x reference,再有提升,但係點都係覺得好似到喉唔到肺仲爭咗啲咩咁,之後返咗條kbl himalaya喇叭線,kbl行低音,talalabs行高音,嘩!這一换真係不得了,改善之大勝過曬我之前换嘅所有嘢,頭嗰三日真係一種感覺,就咁聽一世都冇所謂,之前仲係咁追呢樣追嗰樣係咁换,即刻變咗冇再追落去嘅衝動,由嗰時開始,我除咗鍾意玩機,更加鍾意玩線
回復

thunder3988 發表於 2020-6-11 16:26
線材如果配搭得好,改善係可以非常大,我前年入咗套pass labs前後級,xp12+x350.8,之後前級換咗金仔c-28 ...

鐘意玩線就鑊啦.

想當年我都花左唔少錢去玩線
回復

仲揾 USB 線!?又插乜?
回復

thunder3988 發表於 2020-6-10 18:04
其實我真係唔明白點解會有"線材無用論"呢5個字出現,其他唔講,就講我近期搵馬sir整嗰條,'真龍金銀usb",馬 ...

師兄用緊真龍USB 都仲要搵三萬級USB 線  
不過上星期上馬sir 度, 好似攪緊新龍神系列
回復

有冇師兄試過stage 3 xphynx usb
回復

oasis789 發表於 2020-6-12 17:18
...

新龍神系列
回復

oasis789 發表於 2020-6-12 17:18
...

爆我湧!?
回復

你九成冇睇我哋谷啦!龍神 Bybee 量子版電源線阿 Mike 試緊啦!
回復

開心些牙麻
回復

wilmerworkshop 發表於 2020-6-12 16:48
仲揾 USB 線!?又插乜?

就係因為條真龍金银usb正,又再激起我再搵條超越佢嘅
回復

koalakoala 發表於 2020-6-12 18:10
有冇師兄試過stage 3 xphynx usb

之前有個揾頂級usb嘅post都有師兄推介過,都有留意, 但呢條糸唔係純銀呢?見佢寫話係鈀合金導體, 同埋stage 3又係啲咩聲底呢?香港邊度有無得買呀?Skograndcables都係好嘢,之前疏忽咗,但係佢條usb係純銅,唔啱我
回復

thunder3988 發表於 2020-6-12 23:03
就係因為條真龍金银usb正,又再激起我再搵條超越佢嘅

都幾難,特别係計埋價錢(正價 $7800/1M),可能真係得我自己(龍神,正價 $13800/1M)先超越到
回復

龍神
回復

wilmerworkshop 發表於 2020-6-12 23:41
都幾難,特别係計埋價錢(正價 $7800/1M),可能真係得我自己(龍神,正價 $13800/1M)先超越到 ...

七月有一萬蚊
回復

等你奉献
回復

wilmerworkshop 發表於 2020-6-12 20:08
你九成冇睇我哋谷啦!龍神 Bybee 量子版電源線阿 Mike 試緊啦!

回復

佢玩完你玩唔玩?
回復