新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17850|回復: 57

[喇叭] 來毒我吧!想升級喇叭

想升級喇叭,筆直十皮內,其實而家都聽得幾舒服,但少咗啲Hifi元素(e.g. 空氣感)

基本資料:
日字廳 23 呎(闊)x 10 呎(深),聆聽空間 12 呎(闊) x 10 呎(深),左邊玻璃露台門

現役器材:
Devialet Expert 440 Pro
Penaudio Cenya Signature

乜都會聽吓,應該玩對有質素書架好?定小坐地好?
TAD ME-1, Focal Diablo Utopia III Evo, WB P2.0, Wilson Sabrina, Manger LE P1...

歡迎毒害我,謝
空氣感通常是來自電源處理是否受到干擾  音源是受線材传送時是否原汁原味
回復

有質數書架喇叭:Stenheim Alumine 2
用Dartzeel推 推出仙界的聲音
有budget上Alumine 5
再有budget上埋signature version
回復

十皮再俾多啲啲,純以空氣感,我推介YG Carmel 2!
回復

我投WB P2.0, 係俱樂部聽過, 真係唔錯! 夾AUDIO VALVE amp同Argento純銀喇叭線真係毒死人!
回復

Argento 夾Wilson Benesch 啲空氣及空間包圍感真是一流
回復

Leslie8 發表於 2020-6-16 04:07
Argento 夾Wilson Benesch 啲空氣及空間包圍感真是一流

Discovery?
回復

十皮買毒葯唔多夠。半生不死就唔好啦。

回復

白痴仔 發表於 2020-6-15 17:59
空氣感通常是來自電源處理是否受到干擾  音源是受線材传送時是否原汁原味 ...

謝回覆
我都有諗過用同一budget升級線材,不過覺得換喇叭效果最大,所以打消念頭
電源方面拉咗獨立電箱,入牆線為Gigawatt,斷路器牆蘇用了ABL產品
對Devialet直插牆蘇,唔知加電處會唔會有大改善?
回復

mingson 發表於 2020-6-15 20:43
十皮再俾多啲啲,純以空氣感,我推介YG Carmel 2!

謝mingson兄,本身有諗佢,但overbudget,知唔知成交價大約幾多?
有留意佢對Hailey 2R未有聲氣,問過輝煌話個價同Carmel 2差不多
回復

sumchung 發表於 2020-6-16 01:03
我投WB P2.0, 係俱樂部聽過, 真係唔錯! 夾AUDIO VALVE amp同Argento純銀喇叭線真係毒死人! ...

呢對目標之一,外型價錢都中,會約試聽!sumchung兄唔知有無聽過Vector? P2.0轉咗鋁箱唔知聲㡳有無改變呢? Thanks!
回復

賓大Discovery 2 應該outbudget 不過都想請教下WB難唔難服侍?對空間同amp要求高唔高?
回復

dekiller 發表於 2020-6-16 10:05
十皮買毒葯唔多夠。半生不死就唔好啦。

十鬆啲都ok, 咁環境都係要慳啲,定還是十鬆都係到喉唔到肺?
回復

Willwing 發表於 2020-6-15 18:35
有質數書架喇叭:Stenheim Alumine 2
用Dartzeel推 推出仙界的聲音
有budget上Alumine 5 ...

Thanks Willwing兄,Stenheim真係少留意,Alumine 2好似都成十皮,唔知佢聲音全唔全面呢?因為我聽得好雜
回復

niqueen 發表於 2020-6-16 10:42
賓大Discovery 2 應該outbudget 不過都想請教下WB難唔難服侍?對空間同amp要求高唔高? ...

Vector 啱你

https://www.devialet.com/zh-hk/e ... son-benesch/vector/
回復

niqueen 發表於 2020-6-16 10:39
呢對目標之一,外型價錢都中,會約試聽!sumchung兄唔知有無聽過Vector? P2.0轉咗鋁箱唔知聲㡳有無改變呢 ...

哩個可能要問豬賓, 佢應該清楚啲!
回復

bigpun1975 發表於 2020-6-16 11:13
Vector 啱你

https://www.devialet.com/zh-hk/expert-pro-sam-ready-speakers/wilson-benesch/vector/ ...

橫廳玩tall boy 座地也可以,WB 喇叭係遇強越強,你DEVIALET 有得SAM, 我相信效果會幾好
回復

niqueen 發表於 2020-6-16 10:39
呢對目標之一,外型價錢都中,會約試聽!sumchung兄唔知有無聽過Vector? P2.0轉咗鋁箱唔知聲㡳有無改變呢 ...

Vector 感情會好少少,P2. 0會直率一點,音效比較好,不過2.0會難推一啲
回復

回復

niqueen 發表於 2020-6-16 10:43
十鬆啲都ok, 咁環境都係要慳啲,定還是十鬆都係到喉唔到肺?

我覺得你身痕多過需要換喇叭。餅主可能幫到你。

回復