新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10555|回復: 51

[分享] 升級了黑膠盤

剛升級了黑膠盤, 煲煉中

評分

查看全部評分

個盤可以裝多支臂,如果係SME,係咪應找支 3012R?
回復

師兄呢件正!
可以一路唱一路調VTA,又可以玩兩枝臂。
回復

依個盤好有型
回復

TChan 兄, 是的, 個VTA 都幾好玩, 係單點臂落臂要習慣下 (之前4 點), 落個時有D飄, 老化眼, 要睇真D先得
回復

rayt 發表於 2020-6-18 19:10
TChan 兄, 是的, 個VTA 都幾好玩, 係單點臂落臂要習慣下 (之前4 點), 落個時有D飄, 老化眼, 要睇 ...

Ray兄你好!
我都係Kuzma用家,不過就只係玩佢隻細盤短臂,仲要係冇得動態調VTA,玩得一般,有時間也可以互相交流下。
回復

TChan 兄,原來係前輩,我舊年先入黑社會,新手一名,多多指教
回復

師兄玩緊咩phono stage呢 ?
回復

諗起有樣嘢可以傾吓,唔知師兄有冇落damping oil呢?
有話唔用聲音會開陽啲,我早年玩有落,今次無,無AB直接比較過,
印象中落咗聲音會厚潤啲,唔用就動態強勁啲,師兄可以玩吓。
回復

我用 devialet 個 build in phono
代理幫我 set 臂時都建議唔落 damping oil, 佢意思係玩單點, 就盡量去盡D, 無落 damping, 只係個凹位落一滴,無落偏壓,原本連個支小小起臂個支棍仔都話唔 join, 等左右平衡D,但我都係覺得有支棍仔,起臂安全D。
我估無 oil, 落再飄,所以落臂都再小心D,不過都好,玩黑膠,我其中一個理念,就係想訓練' 慢活' ,個人唔好咁急。
回復

咁就真,音樂需要時間,慢落嚟,慢慢欣賞。
回復

我都係剛入黑社會,放棄聽files,多多指教

評分

查看全部評分

回復

疫情下,淘左D料,自己 DIY翻個保護殼,第一次造,75 分到。

評分

查看全部評分

回復

rayt 發表於 2020-7-25 08:47
疫情下,淘左D料,自己 DIY翻個保護殼,第一次造,75 分到。

師兄早!
我都係淘仔入料DIY,做得真一般,不過用到就算了。

評分

查看全部評分

回復

KimmyWong 發表於 2020-7-16 20:55
我都係剛入黑社會,放棄聽files,多多指教

其實師兄也沒必要放棄聽files,各有樂趣呢!
回復

TChan兄,早晨。係呀,最緊要保護左先,原先都諗住係香港做,不過費事過海去佐敦,淘X間廠有D料 size攪錯 ,要 砌好 自己界開,10mm 界到我死下死下 ,攪左3個鐘先砌好。
回復

rayt 發表於 2020-7-25 10:13
TChan兄,早晨。係呀,最緊要保護左先,原先都諗住係香港做,不過費事過海去佐敦,淘X間廠有D料 size攪錯{: ...

自己界然後用哥士的痴實?
回復

玩黑膠最可惜係我藏碟量少,新碟又真係唔平。
回復

TChan 發表於 2020-7-25 09:33
其實師兄也沒必要放棄聽files,各有樂趣呢!

Files 就是方便,但失去聲音的共鳴。黑膠感情太豐富,
回復

TChan 發表於 2020-7-25 11:47
玩黑膠最可惜係我藏碟量少,新碟又真係唔平。

黑膠每隻都係至爱,因為貴所以更珍惜
回復