新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7815|回復: 12

[請教] 防止喇叭網發霉及去除發霉方法

香港地好潮濕,尤其我屋企近山邊, 好潮濕, 我已經每星期抽4, 5 次濕每次十個八個鐘 (通宵抽),每次抽到一久大桶水, 但喇叭網經常也會發霉, 主要係高, 中頻單元網發霉,低頻網好少有霉,可能係低頻能量大,冇咁易滋生霉。每次我用75%酒精棉花棒清潔網上的霉,請問有冇其它更好方法?

每次用酒精棉花棒去除網上的霉後過一段時間又發過霉, 請問有冇預防方法?曬太陽可以嗎?
唔該晒!
抽濕機設自動65%或以下長開。
回復

用布做一個可以放入防潮珠嘅遮塵面蓋,不聽歌時,用它蓋上喇叭,既可防塵,亦可去濕。

回復

Samuelt 發表於 2020-7-13 00:19
用布做一個可以放入防潮珠嘅遮塵面蓋,不聽歌時,用它蓋上喇叭,既可防塵,亦可去濕。

...

放入防潮珠嘅遮塵面蓋/ 喇叭套, 呢個方法應該幾好, 搵人造喇叭套時套內要造D袋可比放防潮珠.

我每星期由PM 11:30 ~ 第二日 AM 8:00 抽4 ~ 5 晚通宵. 另外由上個月開始每星期都會拿喇叭網曬2, 3 次太陽, 每次2 ~ 3 個鐘, 都似乎冇用 (不過冇更嚴重).

回復

MM622 發表於 2020-7-13 10:57
放入防潮珠嘅遮塵面蓋/ 喇叭套, 呢個方法應該幾好, 搵人造喇叭套時套內要造D袋可比放防潮珠.

我每星期由 ...

好在俱樂部好乾爽
回復

每次發現先抹啦.
回復

racewong 發表於 2020-7-13 11:35
好在俱樂部好乾爽

保持環境乾爽就係對付霉菌的最好方法。
回復

racewong 發表於 2020-7-13 11:35
每次發現先抹啦.

我20幾年前有對喇叭個低音單元嗰紙盆成日發霉,抹咗过幾日又有,原來個紙盆背面都有好多霉菌,後尾次次都要拆單元來抹。
回復

紙就一定容易發霉,低音反射有個窿,內裡發咗都唔知。CD碟都發霉。
回復

請問以下呢d 防霉水或除霉水有用嗎?  係咪可以直接嘖在喇叭網上? 需要用消水抹一次嗎?
市面咁多款除霉水邊款用在喇叭網上效果好D?

https://mall.hkdecoman.com/produ ... 9%E6%B0%B4-6033780/

https://www.dulux.com.hk/zh/prod ... 3-beb2-a73500706f36

https://www.youtube.com/watch?v=1-pHm-QKpdo
回復

開冷氣。      
回復

已經晚晚開冷氣, 而且我用窗口式冷氣冇抽濕功能, 窗口式冷氣開完有濕氣比較麻煩.
回復

MM622 發表於 2020-7-23 11:28
已經晚晚開冷氣, 而且我用窗口式冷氣冇抽濕功能, 窗口式冷氣開完有濕氣比較麻煩. ...

咁一冷一熱, 當然有濕氣啦.
回復