新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9375|回復: 16

[喇叭] ESS AMT LE 喇叭 - 靚聲的秘密

今集既影片, 我地去到悠揚音響實地拍攝, 老闆基哥親自講解ESS依間歷史悠久既喇叭廠既故事.
錄完VIDEO, 鎗王同豬賓都坐喺皇帝位聽左成個鐘.依對ESS AMT LE真係好似基哥所講, 高中頻快爽通透, 又有水份. 而12吋低音亦都唔野少, 衝擊力與下潛力都好有層次.

WhatsApp Image 2020-06-26 at 13.09.40.jpeg

基哥推介, 靚聲已是必然. 然最重要係依對喇叭只係賣四萬幾蚊. 你地如果想換喇叭, 又係依個BUDGET既話, 一定要上去悠揚音響搵基哥聽下啦.

評分

查看全部評分

直頭大件夾抵食啦。我都一早叫朋友留意佢幾時入大陸。
回復

dekiller 發表於 2020-6-26 14:18

好靚声,連高音都有肉地
回復

bigpun1975 發表於 2020-6-26 14:23
好靚声,連高音都有肉地

但錄音太太太短了。怕有版權問題就串十零首啦。否則拍多兩期就冇人再睇架。

回復

dekiller 發表於 2020-6-26 16:35
但錄音太太太短了。怕有版權問題就串十零首啦。否則拍多兩期就冇人再睇架。

...

版權真係好煩人呀....

下次錄多幾首比大家聽.

依家支新咪, 錄音靚左好多.
回復

ESS真係有料!前後發聲房仔變大廳!想加大音場,唔使換屋!
回復

racewong 發表於 2020-6-26 18:16
版權真係好煩人呀....

下次錄多幾首比大家聽.

做觀衆自然會比較。如果你不能夠比人家做得好,那自然便給淘汰。那些器材廠家不也是一樣嗎?
回復

悠揚會吾會做番場試聽會俾大家聽吓呢?
回復

基哥 就係有point ! 同樣係廣告, 但係就有技術嘅分享," 氣孔嘅風聲, 擴散角度嘅能量分佈, 高音 設計 嘅介紹", 我都係第一次 睇曬hiendy 嘅短片

評分

查看全部評分

回復

lowhi 發表於 2020-6-27 10:25
悠揚會吾會做番場試聽會俾大家聽吓呢?

悠揚個場唔太大,希望可以响俱樂部搞
回復

dekiller 發表於 2020-6-26 14:18

雖然我是中港澳總代理但現在中美的關係咁差,關稅又重,暫時都未有打算進軍國內。
回復

悠揚 發表於 2020-6-27 12:21
雖然我是中港澳總代理但現在中美的關係咁差,關稅又重,暫時都未有打算進軍國內。 ...

關稅好像是固定的,25—30 percent。
回復

dekiller 發表於 2020-6-26 23:44
做觀衆自然會比較。如果你不能夠比人家做得好,那自然便給淘汰。那些器材廠家不也是一樣嗎? ...

係呀, 好多野仲要改善呀.
回復

平凡人 發表於 2020-6-27 13:28
關稅好像是固定的,25—30 percent。

但又有很多時候大陸平過香港。國際定價一般已預計了關稅與代理利潤及運費等。甚至很多時看到歐洲器材比如1000歐元,在美也只要1000美元。大陸市塲巨大,廠商一般會給更大折扣。
回復

其實還是看代理的操作,很多代理經常參加大型的展會等,或雜誌廣告等推廣多了,就需要價格更高一點,有些代理推廣費用小一點,就基本同步。不過我看到的美國的很多歐洲貨都比歐洲本地貴很多啊,thecableco那邊的歐洲線材就比歐洲貴很多,意大利的線材在英國賣的價格是直接歐元變英鎊定價,當然實際成交價就不知道了。大陸市場所謂大,也是看牌子,大陸那邊更注重所謂名牌,所謂紅的牌子。
回復

很久很久以前試過ESS的喇叭,當時感覺是高音很清新, 層次分明,印象深刻。但最後買了當時十分流行的AR11. 現在AR以没有了,真想聽聽進化了的ESS.
回復

syhhiendy 發表於 2020-6-28 17:52
很久很久以前試過ESS的喇叭,當時感覺是高音很清新, 層次分明,印象深刻。但最後買了當時十分流行的AR11.  ...

簡單D可以上悠揚搵基哥聽下新ESS.

如果HIENDY攪EVENT, 就可能要遲少少啦, 因為最近我地攪緊D大PROJECT...
回復