新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9328|回復: 18

[CD播放機] SACD Transport

世界上有冇SACD轉盤可駁外置DSD解碼(e.g. Luxnan DA06)

Thx
P1X p02x?
回復

好似好多喎。
回復

有, 金仔 DP-950
回復

點解要咁做呢?
回復

因為有DAC
又有CD Transport
唔想浪費左個DAC
所以想入個SACD transport -->DAC
回復

leo... 發表於 2020-7-1 22:13
因為有DAC
又有CD Transport
唔想浪費左個DAC

你部DAC可以解到SACDT既訊號?
回復

10 月問一次:

https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=131607

4 月問第二次:

https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=134428

跟住 7 月再問多次,根本問幾多次都無乜分別,因為 DA-06 得 USB 同埋同軸(光纖都無謂講)輸入,邊度搵到部似樣嘅 SACD Transport 咁順攤可以經無加密嘅 USB 或者同軸輸出原汁原味嘅 DSD 呢?

10 月都講到明淨係得 Oppo 改機(已停產)或者將其他機嘅 HDMI 轉同軸輸出先至係原汁原味 DSD,否則就點都要搵部舊嘅藍光機 rip 咗再玩 CAS 先得。

想玩 SACD Transport 加 DAC 嘅最低消費係要有金仔嘅 HS-LINK(例如 DC-37)或者二嫂嘅 ES-LINK(例如 D-05x)先至有得傾,當然亦都有 MSB 同埋 Playback Designs,換句話講就係唔想換咗部 DA-06 就得兩個選擇,一係就藍光機嘅 HDMI 轉同軸輸出,一係就用藍光機 rip 手上嘅 SACD。

評分

查看全部評分

回復

ATC代理有
回復

平平地玩住Metronome 先
回復

Hd_2 發表於 2020-7-2 04:59
平平地玩住Metronome 先

依部都叫平平地?!
回復

SACD 專利權問題, 不同牌子的transport及解碼, 未必播到SACD layer,只能播cd
回復

tleonard 發表於 2020-7-1 23:38
10 月問一次:

https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=131607

多謝師兄咁詳細回覆
其實我一直等緊有呢樣產品出現市場
回復

年初曾經電郵問過 VanityHD,佢哋話會有後繼產品,正常會於四月公布,不過因為疫情關係delay 咗,要大約去到autumm
回復

SACD 專利權不知要到何時才能解封?
到時後實體的sacd唱片也死的差不多了吧
真不知道sony在想什麼
回復

唔俾老翻
回復

而家DSD都可買download la
回復

套裝機選擇多的是, Accuphase, CH, dCS, Esoteric, Metronome, Playback

其他有部份解碼可以玩到 DSD 要自已了解下部解碼要點輸入先可以玩到DSD, 如Nagra, Weiss, 本身自己未有自家盤可出DSD 訊號,大多都係用 USB, HDMI, 等等頻寬較大先有機會好聲

本身解碼若可以出到DSD 係一定有方法點佢燈, 不過搞咁多野係咪真係好聲就另計
回復

本身冇幾多真DSD。攪來攪去都係商業推廣多於實際好聲。

評分

查看全部評分

回復