新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20114|回復: 49

[合併擴音機] 最正既合併機選擇...

睇過禁多論壇討論,其實都知道無話最正既合併級選擇,只有最夾自己既係統同聽音樂習慣既合併級。有一排無上來發文,之前都請教過這裡的前輩師兄,過去半年都周圍聽過下做過下功課,所以想分享一下最近的研究,看看大家有什麼心得,再去入手升級個amp。我都係入門初哥,好多野真係唔係太識,非喜勿插

先介紹一下,喇叭用對入門Kharma DB7,amp就一直用緊個舊的麥景圖6600,我主要都係聽下人聲、Jazz、guitar、鋼琴、室樂等,其實整體來講動態需要唔係好大,但最重要係無知點解總係覺得d聲好似不夠通透、音場不夠闊、分析力一般般、低音無線條,好似聽到d野一舊舊隔住曾野禁。其實一路以來都想換,但因為budget問題儲錢想換個好d合併機,同時選擇太多下不了手。順帶一提,有幾位師兄建議過用前後級推,但一來花費貴,最主要無太多位放前後級,所以暫時不考慮前後級(除非解決住屋問題 ),只係想簡簡單單用部合併機搞店玩好d

綜合之前師兄既意見,以及得閒去聽過既選擇,勉強10萬元既budget(二手及一手都可以), 除了聲方面,也希望盡量買大牌子,將來要放都起碼平的有交易(人生苦短,估計將來都一定會升級/降級/玩下唔同聲底換下野),個amp list有以下這些:

1. Goldmund 590: 之前一路都有師兄推薦590,建議係正路既選擇。但自己耳仔聽過,覺得聲系較高貴,細緻,但好似唔夠音樂感及質感,覺得單薄一點點,聽完都係無衝動去入手。相信他們的前後級有錢一定係好選擇,但 Goldmund 合併機好似買品牌多,或者係個人問題,但耳仔唔收貨就無謂勉強

2. Burmester 082: 去朋友家聽過,覺得分析力好,控制力好,細緻,中性 ,加些少音樂感,總體覺得其實唔錯,但怕推力始終差dd,倒不如考慮032 ?

3. Burmester 032: 由於覺得 082 唔錯,心想不如一部到位,考慮部032,推力大d,damping再高d,應該更好

4. Soulution 033: 無聽過,但上去輝煌同sales談過,都係中性帶韻味,控制力凌駕力都好好,好像試下但輝煌話連部demo機都賣左 。我自己想像係咪有點似Burmester,但價錢應該系最貴

5. Luxman 509x: 系輝煌聽,用來推對Carmel 2, 非常中性,沒有太多音染(可能係喇叭原因),控制力不錯,音場不錯,以這個價錢比起其他選擇的一半,其實好吸引,而且二手市場好好,但怕唔夠力推DB7,而且無禁細緻,要取捨下,

6. Analog Domain Isis M75D:以前系Excel聽過,覺得聽落感覺舒服,真係比較“analogue” ,音樂感不錯,控制力好。但比較冷門的品牌,主要怕將來難放

7. Dartzeel 8550: 無聽過,聽師兄講比較特別,適合人聲,唔繫人人都中意,推力可能比較其他差一點點

其他例如Orpheus、Nagra 都在考慮範圍,簡單分享一下暫時的心得,請大家指教一下大路d的選擇,不想走這麼多歪路。暫時可能覺得 Burmester 或 Soulution 大路牌子,有二手價。退如求其次,其實覺得 Luxman 都可以,budget 好 fit

評分

查看全部評分

我都有選擇困難症......
回復

師兄,Boulder 866可以一試
回復

如果唔預超支,boulder 866 係一個好選擇
回復

回復

前代理 Kharma 夾 Analog Domain 好合拍, 唯 DB7 愚見  要發揮盡善盡美有相當難度。

如果完全吾聽爆棚可以諗下 AudioNote Overture, 劇毒無比,死去活來。

回復

多謝分享!

其實我覺得, 你可以唔使換 ! 你能夠忍到半年, 其實都唔係好想買啫 ! 再加上 我見你都好留意推力問題, 但你決定選擇合併機, 就你講嘅032 or 509x 其實每邊都只係得四粒放大管, 推力始終都係有限制! 我估畀多半年你揀 你都未必揀到, 神級合併機 ……理性啲諗, 出到都唔會出, 如果出到,佢d前後級 都唔使賣囉! 除非嗰隻牌子 係冇出前後級嘅, 咁就有啲機會!

耳聽三分假, 眼看未為真! 其實你去試左咁多, 都唔代表好準繩, 我覺得可以買你心水 嘅二手機 去試炮, 試到啱為止! 又唔使用咁多錢, 係浪費時間啫!

我見你咁有心機, 所以我都唔怕坦白一點,db7 話曬都双低音坐地, 你要合併機 同佢perfect match, 真係好有難度, 師兄唔好介意

評分

查看全部評分

回復

買Kharma係我既夢想,亦都有諗過老麥前後級
所以好有興趣睇呢回覆。。。
回復

Constellation的Integrated?

509x係易入易走的機, 不過....個人而言行貨左少少
回復

一休大師 發表於 2020-7-3 20:56
多謝分享!

其實我覺得, 你可以唔使換 ! 你能夠忍到半年, 其實都唔係好想買啫{:5_5 ...

師兄講得好啱.

講白啲 個人以為DB7 用多一個單元去填補低頻能量係好事, 卻忽略咗少少Kharma 傳統唯美嘅聲音表現。要兩者種特性兼備器材嘅匹配調教非常重要。

而且Kharma 夾 amplifier 亦有點挑剔, DB7 唔算勁難推, 對  amp嘅要求細緻同埋有速度及力量。 Domain 算瓣瓣有係夾得幾好嘅其中一個品牌。Goldmund Integrated 都唔錯但似乎冇Domain 咁有肉地。兩部機本身冇乜聲音取向所以調聲就要靠其他器材及線材的配搭.

評分

查看全部評分

回復

話說我陪朋友去試機都聽過 6600,當時聽感佢真係幾入門,而你仲要佢推 DB7,我估有點強人所難…
回復

haha12 發表於 2020-7-4 07:51
師兄講得好啱.

講白啲 個人以為DB7 用多一個單元去填補低頻能量係好事, 卻忽略咗少少Kharma 傳統唯美 ...

不過呢對 係好喇叭嚟嘅, 卡瑪推得好, 真係幾正

揀amp方面 需要夠力 推出嚟 但又要夠控制力 動態兼備, 牌子畀我會揀goldmund 或者b仔去夾佢!

樓主話地方有限 只能購買合併機 我非常了解佢嘅心情

評分

查看全部評分

回復

如果真係買合併 ,其實可以試下呢部, 反正政府 資助一萬蚊, 補幾千就搞掂, 口碑又幾好, 我睇片 見佢速度同埋動態都幾好! 見咁多人推介 我自己都想買嚟試下

當然土炮 唔係個個接受到, 我自己就 任何嘅嘢我都接受, 所以我就冇乜所謂, 睇樓主你自己 喜唔喜歡

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-7-4 09:12
不過呢對 係好喇叭嚟嘅, 卡瑪推得好, 真係幾正

揀amp方面 需要夠力 推出嚟 但又要夠控制力  ...

Goldmund 強項於前端放大,聲音極之細緻而具分析力, 且二手亦算有價有市.

Domain 優於後端放大操控力與動態, 愚見兩品牌各有所長.

Kharma 比較忌諱速度唔夠嘅Amplifier, 聲音好易變得拖泥帶水冇黎生氣.

另一 Out budget 選項 J Rowland Corus + 625 power amp 二手. 好夾聲 + 靚仔而且驅動力游刃有餘.  未來升班又可以加 PSU 及 Bi-Amp 好多嘢可以玩.

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2020-7-4 10:08
Goldmund 強項於前端放大,聲音極之細緻而具分析力, 且二手亦算有價有市.

Domain 優於後端放大操控力與動 ...

Kharma 比較忌諱速度唔夠嘅Amplifier, 聲音好易變得拖泥帶水冇黎生氣

>
非常認同

評分

查看全部評分

回復

我之前用Kharma mini 時係用Goldmund 22M 加 29M 招呼佢. Kharma 喇叭要快速大力先撐得開個音場. 再用線材校調校自己要的聲音.

評分

查看全部評分

回復

Superhorse 發表於 2020-7-4 10:51
我之前用Kharma mini 時係用Goldmund 22M 加 29M 招呼佢. Kharma 喇叭要快速大力先撐得開個音場. 再用線材 ...

很好嘅配搭

樓主!其實我想起仲有隻牌子Hegel 都應該啱 , 當年佢部300 合併機 我都好驚訝佢嘅實力

評分

查看全部評分

回復

這部Boulder 866好有力水
回復

我用過B仔082近十年,一換咗對90db喇叭都推唔惦,結果要加A70先推得盡陶瓷低音

評分

查看全部評分

回復

如果夠budget, Kondo Overture PM2i啦.  一部到位.  不要少看Overture 的力水.  可羸不少一二百瓦原子粒機. 音色唔使講, 聽過都知.  
回復