新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12502|回復: 41

[請教] Budget有限下換Apm定喇叭

Budget 衹得50~60k,想upgrade其中一樣,現用E270及R3,想轉為E480或805D3,就現時那樣效果會明顯些,E270推到805D3嗎?Many Thanks!
我既感覺係靚AMP推一般喇叭都可以好好聲,一般AMP推難推既靚喇叭唔方好聲

評分

查看全部評分

回復

KEF R3 ?   
回復

是KEF R3.
回復

805D3算大食,E270未必夠推
回復

恭喜師兄先!小弟親身經驗,喇叭升級,隨時要換埋其他 gear。呢級升得越大,焗住要換埋其他機 gear的機會就越大。Enjoy
回復

PhantomGTR 發表於 2020-7-11 09:05
恭喜師兄先!小弟親身經驗,喇叭升級,隨時要換埋其他great。呢級升得越大,焗住要換埋其他機 gear的機會就 ...

正所谓“一阔三大”,是压力,也是动力。
回復

一般嚟講, 換喇叭反應係最大, 但係正如 以上師兄所講,805d3 都唔係善男信女, 如果稍後 會逐漸upgrade, 咁我覺得冇所謂, 如果係一個budget, 咁可能買對二手805d2 淨返啲錢就換amp 咁樣就更加化算!

評分

查看全部評分

回復

換B&W就不如留番D錢。
回復

dannyluo 發表於 2020-7-11 09:31
正所谓“一阔三大”,是压力,也是动力。

說得對。
回復

恕小弟直言, 愚見E480 僅可發揮 805D3 六,七成功夫未能盡興噃.

如一休師兄講, 喇叭一般損耗較少所以狀態良好嘅二手值得諗鯰, 再儲多點彈藥搵部夾嘅Amp。

回復

比多少少, 去龍駿聽下部866.

KEF要猛火推先夠開揚活潑

回復

好東西又怎會二手多呢?從幾十年經驗來看,玩那些保值類二手機的人,最終只會成為常客。
回復

揀啱自己喜歡嘅喇叭非常重要,師兄可以聽多幾隻不同牌子,唔一定只鎖定B&W。
享受下揀喇叭嘅過程!
回復

喇叭仔仲好有多選擇.

不過你鐘意BW都無死錯人.
回復

一休大師 發表於 2020-7-11 09:41
一般嚟講, 換喇叭反應係最大, 但係正如 以上師兄所講,805d3 都唔係善男信女, 如果稍後 會逐漸upgrade, ...

大師,講開又順便問下,我用金嗓子E600推B&W805 D3可發揮這啦叭幾多成功力呀?
回復

wonglong 發表於 2020-7-11 15:39
大師,講開又順便問下,我用金嗓子E600推B&W805 D3可發揮這啦叭幾多成功力呀? ...

坦白講, 呢對805d3 我只係對咗個半月, 亦只係 用老麥推過, 經驗上不足 好難去判定, 但係以往嘅型號 我聽咗好多次, 就算用天龍pmas1, 都可以出到好嘅聲音!e600 都算係高級合併, 我唔相信 金嗓子 會輸畀天龍,夾805d3 反而我會覺得係音色上面 要小心調教, 強化高音嘅線材 就千祈唔好制,e600 音色上面 照計就啱推! 小心調教 應該會有好嘅聲音, 當然你用前後級 肯定會更加好, 但係問題 如果妹仔大過主人婆, 這個遊戲就失真, 我用得二三十萬前後級, 我就唔推805 d3啦, 用得E600 冇理由用三皇冠電源線, 用得三皇冠電源線 就不如升級前後級, 成個遊戲就係咁樣! 大概咁嘅價位, 調教到最好 咁就已經足夠! 幾多成? 好死嘅啫! 我覺得唔使太在意, 將自己現有嘅器材 調教到最好 咁就已經ok! 從價位上面805d3同E600 都唔係爭得遠, 理應要玩到最好 先好放手, 我自己嘅睇法就係咁樣

調返轉頭諗……一部 高級 合併機, 如果唔係推書架, 咁用'嚟做咩先? 唔通推衛星喇叭咩? 所以我覺得唔使擔心, 如果覺得未滿意, 通常都係調教問題, 如果找不到原因, 就還原基本步, 慢慢找出原因 , 例如冇力,可能用咗隔離牛 或者換咗重音色牆蘇, 聲音好侷促可能 屏蔽 太多, 低音好woo, 可能喇叭太貼牆, 聲音好怪, 可能用咗fe釘…… 好多好多好多原因, 全部嘅原因 你都可以怪落部amp到, 但係其實…… 未必關佢事! 人哋出得呢個產品, 賣得咁嘅價錢, 梗係有其原因, 冇理由推隻書架 都淨係話有聲出咁淒涼, 加上805d3 AV 係可以用嘅, 咁av amp唔使玩啦? 係咪先

評分

查看全部評分

回復

我十年前用過三部合併推805s, 分別為Goldmund 330, Jeff Rowland Continumn 500和Burmester 082。除了Goldmund低頻較弱外,JF和Burmester合併都推得好好。相信805D3用合併都推得好聲

相信如換上金仔E800推805D3會好夠力和富有音樂感。
回復

不過! 喇叭 都仲有好多牌子, 聽多幾隻真係無妨, 真係唔一定要b&w, 其實仲有好多牌子 可以揀, 琴日 新和偉 做特價, 樓主都可以上去睇下有冇平嘢執

我自己鍾情b&w 就冇計啫, 以前細個嗰陣時, 見到N805, 真係流曬口水㗎! 恨咗好耐好耐好耐 先至買到, 基本上係一個情意結

所以我覺得買hifi, 除咗係"聽", 仲有一份"情" , 有人好主觀 我都覺得係合情合理!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-7-11 16:12
坦白講, 呢對805d3 我只係對咗個半月, 亦只係 用老麥推過, 經驗上不足 好難去判定, 但係以往嘅型號  ...

多謝大師的回覆﹗獲益良多﹗
回復