新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[品牌] 2020 全新 B&W 分享同好會

我都係想清潔下啫, 點解要咁樣……

以前嗰隻銀色腳架, 咁上下就會一撻撻, 今次特登買黑色, 以為可以避過厄運…… 點知呢

評分

查看全部評分

回復

對喇叭新㗎喎,有冇咁渣?  
回復

長長影子 發表於 2020-7-28 12:26
對喇叭新㗎喎,有冇咁渣?

咪係囉 ! 我仲要係完美主義者, 嬲嬲地賣七左佢……

評分

查看全部評分

回復

保養包唔包腳
回復

佢換畀我都冇用啦! 我始終都要清潔, 我諗緊全部痴起曬佢, 靚靚仔仔起碼

評分

查看全部評分

回復

一係索性換對 TAOC 腳,但可能冇咁襯。
回復

長長影子 發表於 2020-7-28 14:58
一係索性換對 TAOC 腳,但可能冇咁襯。

TAOC 我唔係咁鍾意佢啲聲, 成日都覺得好木納, 所以都有避忌! 算啦, 既然已經買咗, 自己諗辦法搞搞佢

評分

查看全部評分

回復

我以前用 805 時發覺腳架對聲影響都幾大吓,尤其係腳架入面嘅鋼沙量同釘墊啲物料。  如果覺得木納可以試吓腳架釘插木棋、木墊、甚至可以試吓用亞加力及尼龍膠板等等,咁樣啲聲會 live 啲低音又會滑返啲。
回復

長長影子 發表於 2020-7-28 17:02
我以前用 805 時發覺腳架對聲影響都幾大吓,尤其係腳架入面嘅鋼沙量同釘墊啲物料。  如果覺得木納可以試吓 ...

果然係fans , 冇錯, 就算只係用原裝腳架, 腳架同喇叭之間嘅物料, 螺絲既鬆緊, 釘 同埋釘墊, 去到灌沙, 每一個位置都非常敏感 可以玩死你! 好記得灌砂, 真係黐孖筋, 放滿佢 又會死聲, 逐啲逐啲咁玩, 真係玩到嘔血…… , 唔同空間又唔同需要, 簡直係用盡精力……

評分

查看全部評分

回復

我為咗抺部 Devialet 機面都要試足唔同塵掃,不過都係 micro-fiber 塵掃最好用。

評分

查看全部評分

回復

wolflui 發表於 2020-7-27 16:05
新手唔係好識,想請教下各位ching, 啱啱入手705S2 配Cambridge 851A & N ,想問下有無喇叭, XLR線同電源線 ...

705s2 都幾靚喎! 焗漆好明顯唔同, 整得都好靚!

https://youtu.be/mglgHESZ5Zs

評分

查看全部評分

回復

回復

szekt 發表於 2020-7-20 15:00
請問師兄是否用原裝釘脚

請問師兄用什麼釘腳?  如今Isoacoustics Gaia 似乎是熱門產品, 但是SD需要10組釘腳, 似乎浪費了額外的2組釘腳。

其實, 我現在沒有任何不滿意的地方,也許等著 Pat Pat 癢再考慮換腳。
回復

manwong3000 發表於 2020-8-5 11:08
請問師兄用什麼釘腳?  如今Isoacoustics Gaia 似乎是熱門產品, 但是SD需要10組釘腳, 似乎浪費了額外的2組 ...

我都係用原裝釘脚,感覺上有d鬆。但因為用左taoc墊板,用他釘會令個高音單元過高
回復

終於搞掂! 舒服曬! 感覺仲靚啲

評分

查看全部評分

回復

大師好、各位師兄好。小弟現時對喇叭只駁Surround 前後級,現打集尋找兩聲道有AV bypass的前及後。不用浪費對喇叭,當然就一闊三大了。暫時target的是
老麥的 C1100 或 C53 + MC 1.25
Classé Delta Pre + Mono
大部分的網上圖片,B&W 都泊麥景圖,而Classé Audio又聽說是B&W8系用作調聲的擴音機,但不記得是那一年代。而Delta又是日本製做,個人比較純向日本制做
回復

Bitginsiu 發表於 2020-8-16 04:17
大師好、各位師兄好。小弟現時對喇叭只駁Surround 前後級,現打集尋找兩聲道有AV bypass的前及後。不用浪費 ...

waaaaa! 師兄你個環境好正 羨慕死人啦! 我平時玩嗰啲都係手作仔, 其實冇資格去評語好唔好, 因為咁高級我真係未玩過! 不過如果你講嗰兩隻牌子,mcintosh 我覺得program嗰度 佢真係唔夠強, 例如我部ma9000 如果熄咗機 仍然可以開關大細聲, 即係話譬如我熄機前係37, 我standby之後, 我用遙控 開大聲, 到我下一次開機, 佢可能會變咗56! 呢啲就係我覺得佢設計唔夠完善! 至於classe 我喺香港 showroom聽過, 聲音 我真係覺得麻麻地! 但係感覺上設計就比較好, 尤其是日本仔做嘅av amp, program好少有筆, 但係我嘅 意見 如果係二選一 我會揀mcintosh! 咁睇埋其他師兄 意見先!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-16 08:47
waaaaa! 師兄你個環境好正 羨慕死人啦! 我平時玩嗰啲都係手作仔, 其實冇資格去評語好唔好, 因為咁高 ...

多謝大師的意見,大師太謙了
小弟身在美國,家居環境比香港是優勝一點。但地方大,器材要求相對更高。本來是用一對 802 S3 Matrix, 總是覺得吾掂,本來只是考慮換802D3, 但都是擔心填吾滿,最後忍痛買了800。如今就慢慢砌積木。希望其他師兄們能給多一點意見了。
回復

之前聽過金仔、麥仔,功能、音質、分析上我都係覺得 Devialet 夾自己口味多啲,av bypass 唔在講,尤其係有更多可能延展嘅功能同升級,phono 表現更係一絶。
回復

Bitginsiu 發表於 2020-8-16 14:58
多謝大師的意見,大師太謙了
小弟身在美國,家居環境比香港是優勝一點。但地方大,器材要求相對更高。本 ...

師兄係美國,可以試下pass lab。home trial可以試啱先買
不過唔知pass pre 有冇av bypass...
回復