新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8966|回復: 27

[請教] 膽LPS

請教一下各位師兄,如果想找一部純膽整流LPS,有沒什麼好介紹?
感謝!
贍做高壓容易D, 做低壓吾易, 最近有朋友試用梗加穩壓板再加靚CHOCK試驗做LPS, 聽聞效果非常好
回復

請問膽LPS有甚麼優點呢?
回復

純粹貪玩。
聽說聲音聽起來會比較順滑,如果能用在CAS系統上效果會如何呢!
有可能也想試試!
回復

電流可能不足。
回復

首先,樓主想個LPS畀乜機用既先?要幾多電壓幾多電流?沒有以上數據,任何答案都是多餘的。
回復

TChan 發表於 2020-7-13 04:37
純粹貪玩。
聽說聲音聽起來會比較順滑,如果能用在CAS系統上效果會如何呢!
有可能也想試試! ...

係正的!我的用作前級supply
回復

我簡單問過下一些本地膽機品牌及代理,都說沒有生產。
概念上,其實真係只得概念(玩),希望可以直接取代現用,給modem,router及NAS的LPS。
電壓一般是5v至19v,電流2A至5A,睇吓有冇得玩。
回復

TChan 發表於 2020-7-13 10:14
我簡單問過下一些本地膽機品牌及代理,都說沒有生產。
概念上,其實真係只得概念(玩),希望可以直接取代現 ...

我以前有無 tube preamp 入面都係用膽穩壓,膽係 OB2, 6X4,共有十支係入面。那部份會很熱很熱,部機只能放係頂層散墊,唔能夠有機疊係佢上面。而且很快又要換膽。Are u sure?
回復

其實現成有無出過相關產品?
回復

PhantomGTR 發表於 2020-7-13 10:38
我以前有無 tube preamp 入面都係用膽穩壓,膽係 OB2, 6X4,共有十支係入面。那部份會很熱很熱,部機只能 ...

呢部不得了!
記得以前去過一個朋友屋企,佢都係自己DIY咗部膽前級,供電部份都係用咗差唔多十枝膽左右。
一開機就好有氣氛,不過當時見到就真係有啲驚!
回復

racewong 發表於 2020-7-13 11:33
其實現成有無出過相關產品?

係囉,其實我就係想問下有無現成產品。
回復

TChan 發表於 2020-7-13 11:40
呢部不得了!
記得以前去過一個朋友屋企,佢都係自己DIY咗部膽前級,供電部份都係用咗差唔多十枝膽左右。 ...

其實呢部都係我朋友幫我砌,最後用了相中那兩條 Jensen 銅管 output cap 呢聲真係 very good!個時都開心咗幾年,係後來地方問題無玩,送咗俾人。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-7-13 11:48
其實呢部都係我朋友幫我砌,最後用了相中那兩條 Jensen 銅管 output cap 呢聲真係 very good!個時都開心 ...

有無問過本地膽機品牌既主理人?
回復

racewong 發表於 2020-7-13 12:11

問....... 乜?
回復

racewong 發表於 2020-7-13 12:11

幾年前朋友同我最近問過Nelson~~佢話高壓易做,低壓攪吾到
回復

kevin2007 發表於 2020-7-13 12:45
幾年前朋友同我最近問過Nelson~~佢話高壓易做,低壓攪吾到

連高手都咁講,現階段只能放棄了。感謝大家!
回復

其實是有得搞既,如果你唔介意出一百幾十萬,唔介意長期用2000-3000W電,長期發出2000-3000W熱量,長期一唔妥要換膽,長期一唔穩定就自動cut電,長期佔好大地方去擺個LPS;咁其實做個19V 5A既全膽穩壓LPS都有可能的!
回復

憾稱萬能膽power supply, 每邊可用-或2支, EL34,KT66, 6L6, KT88, 6V6, KT77乜鬼都插得!整流膽又係隨自己鍾意,274A, GZ34, 5Y3, 5Z3, 5U4G,U52, 45IU, RGN1064....

絕版的朱古力電容

絕版的朱古力電容
回復

膽穩壓比前級用幾十mA係無問題的 但如果用黎做LPS供1~2A電比其它音響設備係唔多可行的
回復