新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3649|回復: 5

[請教] 新手請教Amp選擇

小弟現在正在用Triangle Alpha,我知比較冷門,所以揾左好耐都唔知用邊部amp推它會比較好
所以想請教大家有什麽推介,現在想到的有3部:
1. OCTAVE V70 SE
2. Luxman 509X
3. MOON Evolution 760A, 然後用現在部Vincent 237MK頂住做前級先,遲些再換部MOON 390 Network Player
請問大家要點睇呢?
其實想換機最主要是因爲現在部amp好像推唔得足個喇叭。平時聼開人聲/JAZZ/齋音樂。
有其他budget差唔多的都請師兄推介下,感謝各位!
Sim Audio ok 呀
回復

回復

我聽過Triangle Delta,不過用前後級推(Nagra PLL + Pass Labs XA 60.5 + Nagra VPS 唱放),效果不俗。 愚見認為 Triangle Signature 系列喇叭聲音明亮、「熱情」,如配合一些聲音相對「醇和」的擴音機,可能較易出靚聲。
回復

感謝2位師兄的建議,最后竟然是買左部2手Plinius SA100 MK3
上網睇Plinius比較暖聲,可能同Triangle都配合,其實成件事都好突然,無端端見到有二手,而且最重要是因爲個價唔錯。雖然部機出左都好耐,但就算唔夾都唔會太傷。
再次感謝2位
回復

gilbert901 發表於 2020-7-14 19:32
感謝2位師兄的建議,最后竟然是買左部2手Plinius SA100 MK3
上網睇Plinius比較暖聲,可能同Triang ...

Plinius 有質素,下一步要諗前級了
回復