新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Keane0828

[CAS] 退燒鳥

paulkwan 發表於 2020-7-17 09:57
CAS 那邊好極至了

所以咪退燒囉
回復

racewong 發表於 2020-7-16 12:59
你有無買埋佢塊墊板?

人哋標題寫退燒,咁快落毒?
回復

tarantino 發表於 2020-7-17 10:18
人哋標題寫退燒,咁快落毒?

我個VIDEO都有講, 部機都成四萬幾,  

都唔差在二千幾買埋塊專用墊板啦.
回復

vpn887 發表於 2020-7-16 19:46
Roon core -> ethernet -> Melco s100 switch -> dCS
Roon core -> ethernet -> Melco s100 switch -> HQ ...

USB直入dCS同reclock AES>dCS個分別明唔明顯?

我無 Sotm tX-USBultra 這種神器,只有 ifi iPurifier 2,直入 dCS 就爭d.但我用 USB 主因係玩 HQP 升頻,Roon core stream to 獨立 HQP 電腦,升頻後只能夠 USB out,佢加埋 Mutec reclock,效果就比 Ethernet 更接近 CD盤 + Mutec reclock 的 analog 效果.

所以每條路都好多變數,難以一概而論.
回復

paulkwan 發表於 2020-7-17 22:32
USB直入dCS同reclock AES>dCS個分別明唔明顯?

我無 Sotm tX-USBultra 這種神器,只有 ifi iPurifier 2, ...

SOtM 洗水我考慮左1個月先入手,決定正確
回復

呢套系統最後出ADAM AUDIO T7V?
我有冇理解錯?
回復

kinghung 發表於 2020-7-18 10:57
呢套系統最後出ADAM AUDIO T7V?
我有冇理解錯?

有,錯晒
回復

racewong 發表於 2020-7-17 13:58
我個VIDEO都有講, 部機都成四萬幾,  

都唔差在二千幾買埋塊專用墊板啦.  ...

搵返塊Tiglon 板出嚟用
回復

Keane0828 發表於 2020-7-16 20:08
Silver wires, EVOX caps, EMI absorber sheet

原來是零件升級,不過我用普通版都算幾滿意
回復

Keane0828 發表於 2020-7-17 10:00
我有iso regen 在手, 但冇試
ab的話TX usb ultra贏iso regen 幾多下, 亦較穩定
...

兩者價位相差不少,就算加上原廠UltraCap LPS,
TX usb ultra贏都係正常

回復

vpn887 發表於 2020-7-18 20:34
兩者價位相差不少,就算加上原廠UltraCap LPS,
TX usb ultra贏都係正常

師兄部sotm有clock input 嗎?
回復

paulkwan 發表於 2020-7-17 22:32

我無 Sotm tX-USBultra 這種神器,只有 ifi iPurifier 2, ...

因為聽聞dCS用AES輸入會靚聲D,所以想了解是否屬實
我都有諗過係tX-USBultra之後再加Mutec reclock
只是不知效果如何?正如你所說好多變數,所以又卻步
回復

Keane0828 發表於 2020-7-18 20:38
師兄部sotm有clock input 嗎?

有clock 輸入,但暫時未有10M鐘可試
回復

vpn887 發表於 2020-7-18 20:42
因為聽聞dCS用AES輸入會靚聲D,所以想了解是否屬實
我都有諗過係tX-USBultra之後再加Mutec reclock
只是不 ...

tX-USBultra個鐘已經夠做
回復

vpn887 發表於 2020-7-18 20:45
有clock 輸入,但暫時未有10M鐘可試

正, 隨時可以升級
回復

Keane0828 發表於 2020-7-18 18:12
搵返塊Tiglon 板出嚟用

頭暈
回復

回復

解碼DAC對數碼音源的改善不多﹐解碼前的數據非常重要﹐由信號線最後到電源不斷昇級效果更明顯。
數據的01永遠不會改變﹐而且可以修理得更好﹐問題出在0及1的寫入及讀出固態硬碟或機械硬碟的時間不一樣。

每一次復制都出現讀出及寫入的時間誤差JITTER=N X Time﹐直到如大陸下載的音樂70%都不能聽已經是大陸人公認的事實。
DAC要修正時序的代價很大﹐幾十萬DAC也不是很好。一般DAC修理數據後反而沒有直解好聽。Music 數據=01+時序
回復

部soulnote 好靚仔。
回復

師兄,部soulnote 同501比較, 你覺得有咩改善咗?
回復