新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15936|回復: 28

[合併擴音機] 新手想買合併機求推介

現在用緊Spendor A4 想搵部夾到聲合併機,4萬樓下,有冇師兄聽過玩過邊部AMP夾A4唔錯的?

自己都有搵咗幾部啱價位,但未出去聽(等疫情好返啲先)
1)luxman 507uxii / 二手509X
2)hegel H190
3)Atoll IN300
4)Accuphase E380
5)Leema Tucana II (香港邊度有哩部賣?唔係好覺)
6)Roksan Blak

喜歡聽女聲,jazz,小品。

非常感謝
hegel H190
回復

AMR AM777 SE
回復

hegel H190
回復

回復

如果喜歡聽女聲,jazz,小品既話,搵胆機或A類好吖!
回復

Accuphase E380
回復

Aj2008 發表於 2020-7-24 11:46
如果喜歡聽女聲,jazz,小品既話,搵胆機或A類好吖!

A類同膽我有點怕熱,同埋夾spendor會唔會太慢聲?,本身覺得A4唔算爽快聲
回復

bigpun1975 發表於 2020-7-24 11:06
NAD M32

https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=103909&highlight=NAD

Thx ching,會去聽一聽,不過未玩過class D amp,聲音同class AB有冇咩大分別?
回復

jason1812 發表於 2020-7-24 12:20
Thx ching,會去聽一聽,不過未玩過class D amp,聲音同class AB有冇咩大分別?

C hing, 家下呢 class D 聽過很難返轉頭。不妨考慮下呢部 https://www.nordacoustics.co.uk/int-tvcintegratedamp
回復

jason1812 發表於 2020-7-24 12:20

依家Class D 機已經冇又乾又標嘅声了
回復

AMR AM777 SE夾SPENDOR A4.

播人聲真係毒死人.

回復

我就投二手509x啦! 不過二手509x 比較少 同埋難搵, 因為都少人放

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2020-7-24 13:07
AMR AM777 SE夾SPENDOR A4.

播人聲真係毒死人.

70watt會唔會唔係好夠?版主有冇咩好推介,無記錯你都有用spendor
回復

jason1812 發表於 2020-7-24 13:40
70watt會唔會唔係好夠?版主有冇咩好推介,無記錯你都有用spendor

我之前用一對BYSTRON MONO推爆D7

不過你對A4唔駛好大力, 反而你買得A4, 主要都係聽歌仔, 咁用膽機推A4估計啱你口味.

AMR出名好味有感情, 當然夾A4啦.

如果你擔心唔夠火數, 可以去聽下ROGUE部合併機. 豬賓餅主之前用過上一代, 好滿意.
回復

一休大師 發表於 2020-7-24 13:13
我就投二手509x啦! 不過二手509x 比較少 同埋難搵, 因為都少人放

509X真係好難搵二手.

反而590就多D.

不過話時話, 樓主用A4, LUX 590都夠晒力推.
回復

其實數字好死嘅啫!class A 細火啲唔代表唔夠力, 恆常火數我覺得仲畀ab類大, 不過如果"終極一棍"毆落去嗰啲AB 就會夠力D! 所以都係耳聽為準,自己喜歡 覺得ok就可以! 同一隻牌子 出得兩條line 梗係各有其好處!

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2020-7-24 14:17
509X真係好難搵二手.

反而590就多D.

咁啱隔離台有人放緊 ,可惜我又未試其他,timing 唔啱添
回復

Atoll IN200 signature or IN300
回復

我聽過Spendor夾Densen, 絕對有magic
回復