新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9097|回復: 10

[測試報告] 威馬最新力作龍神電源線

話說前排馬爺開發左最新電源線龍神電源線, 而我近日又想為我套機update電源線, 本身電處是用原裝b仔電線、解碼用Kubala Sosna Sensation Power cables(ks)、前級只是用黑雞, 後級亦只係用gotham85055, 所以對電源線的升級需求很大, 於是就問馬爺借黎試試, 這條龍神係集馬爺精心技術而造出來的, 材料有純銀、鍍銀加鍍金, 重有bybee等等!
第一天嘗試插解碼(ks插前級), 一開聲聲音清晰左, 本身成套機都係偏清組合黎, 但又無令到聲清過頭, 聽弦樂尾音再多返啲, 人聲都無咁數碼味, 音場開揚左;
第三天插前級, 效果比插解碼明顯多好多(ks調返去解碼), 人聲更出眾自然, 低音打得更實, 樂器線條更分明, 井井有條;
第五天插電處, 其實我無諗過插電處, 因為我心想雖然b 948條原裝電源線唔係咩高級野, 但就一定夾部948, 換左佢唔一定有好結果, 但既然都借左龍神, 而其他師兄都叫我試下插電處, 所以即管試試, 龍神插左電處與牆插後, 將b仔條原裝電源線調返去前級用, 效果真係有啲出乎意料, 首先, 原本我部948開左濾波後, 音場會大左, 人聲同弦樂啲尾音會多返出黎, 我部解碼都係數碼聲黎, 但用左948後就無咁數碼聲, 不過用左龍神後, 以上特點再加強, 即音場再大啲同深啲, 弦樂更悅耳, 人聲返而一樣突出, 大概有可能我用r2r解碼中頻係較為突出, 不過未用龍神時, 感覺解碼中頻叫做有少少突出, 但用左龍神係電處後就有明顯增長, 所以綜觀以上結果, 這條龍神係會加強你所插的電處潛能, 而且連帶往後的機都會受惠!
講左咁多優點, 但佢都有少少缺點, 這條線頭尾都幾重, 最好有線托托佢會穩陣啲, 雖然價錢唔係天價野, 但亦不是便宜!
各師兄如有意物色電源線大可留意這條龍神, 況且可以比按金試用, 唔啱可以退回的, 但係價錢就唔好問我了, 請問馬爺!
龍神都算粗大, 柔軟度還算可以
我聽流行曲為主, 以林子祥同周華健做人聲試聽
測試樂器以趙聰同見龍卸甲試聽

評分

查看全部評分

一條益全家, 正呀
回復

有得擺低按金 然後試用, 咁又真係幾好喎

評分

查看全部評分

回復

即係用喺電處最著喎 ,成套機得益
回復

Hungmo 發表於 2020-7-26 19:12
一條益全家, 正呀

係, 效果有啲意料之外!
回復

一休大師 發表於 2020-7-26 19:37
有得擺低按金 然後試用, 咁又真係幾好喎

無錯, 有得借用係我最先首選, 無得借用, 任由你講到幾咁無敵都無用, 聲既野唔可以用眼睇, 一定要親身試過先知啱唔啱用!
回復

oasis789 發表於 2020-7-26 19:59
即係用喺電處最著喎 ,成套機得益

無錯!
回復

馬爺既新品梗係要推下POST
回復

sumchung 發表於 2020-7-26 20:17
無錯, 有得借用係我最先首選, 無得借用, 任由你講到幾咁無敵都無用, 聲既野唔可以用眼睇, 一定要親身試過 ...

非常認同! 所以有得 借用, 好明顯係對自己產品有信心

評分

查看全部評分

回復

等疫情冇咁緊馬上去試試
回復

jack 發表於 2020-7-26 21:33
等疫情冇咁緊馬上去試試

如果只係唔想出街,可以轉賬 deposit 我寄順豐俾你,還都一樣,你寄我我轉你,特許區廣告有 WhatsApp,可以 WhatsApp 我詳談
回復