新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13162|回復: 34

[請教] 請問有冇加拿大燒友?

有啲問題想請教一吓各位在加拿大嘅師兄:

1)小弟準備移居加拿大多倫多,在網上搜尋到一啲HiFi shop 賣新貨有標出Listed price, 大概同香港代理標出的listed price 差唔多。亦有個別有啲牌子會明顯平啲或貴啲。想問吓一般呢啲shop 會唔會有discount?

2)另外,Canucks Audio Mart 上的二手一般可靠嗎?有冇特別tricks 要留意?

3)我暫時諗緊用電嘅器材會一定會喺加拿大買。除非加拿大平好多,如果唔係會考慮寄speaker, 機架同線材過去。唔知大家有冇寄speaker 嘅經驗(冇原裝packing)可以分享吓?

4)有冇一啲local 好似Hiendy呢啲forum 你哋可以介紹比我

唔該晒各位!
佢地依個時間會訓左覺呀,

加拿大果邊都有好多發燒友上HIENDY分享.

回復

我住在温哥華。 一般 Hifi店可以有15% off 。日本牌子會貴香港很多。

Canuckaudiomart 是私人買賣,睇 seller 多唔多 positive feedback 或選擇本地的,可以聽完先買。我買賣多次,暫時沒有問題。用 Paypal 付款,會有一些保障。假貨,如假線、假避震腳,就什麼二手買賣網也有可能出現。

英文論壇有 Whatsbestforum 和 Audiogon forum。係比 Hiendy 厲害很多的 forum。

可以參加 Richard Mak 的音響會。Richard Mak 是 Analog Magik 調校黑膠唱盤軟件的創作人。

http://www.gtaaudio.com/wordpress/members_type/richard-mak/

評分

查看全部評分

回復

這個主題內有些師兄是在多倫多。你可以 Msg 問下他們。

https://www.hiendy.com/hififorum ... p;extra=&page=1

評分

查看全部評分

回復

我在那里住了十年,什么都打税,GST +PST =13%,你会心痛的。建议你什么都打包装柜,容易碎的打木箱。第一次移民是免税的,以后就要打税了。听说有人的劳力士戴了十多年,没有报关,海关给他2个选择。1是承认走私,就上法庭。2是当你的面用锤砸烂。最后是第二啦!
还有不要运红木家什,天气干,收缩开裂。
回復

Buy from New York. Should be 30% cheaper.
回復

或孝慮加拿大國產品牌
回復

syhhiendy 發表於 2020-8-2 17:51
或孝慮加拿大國產品牌

在加拿大未必可以買到加拿大牌子。大部份加拿大牌子在温哥華是沒有代理的。多倫多或者會有多一些選擇。
回復

eds60 發表於 2020-8-2 17:56
在加拿大未必可以買到加拿大牌子。大部份加拿大牌子在温哥華是沒有代理的。多倫多或者會有多一些選擇。 ...

無代理,可否直接原廠購買?
回復

racewong 發表於 2020-8-2 16:48
佢地依個時間會訓左覺呀,

加拿大果邊都有好多發燒友上HIENDY分享.

版主,我記得之前係有啲加拿大嘅師兄喺度分享所以出個post請教吓。其實我都係新手之前都係read only,今次第一次出post

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2020-8-2 17:31
我住在温哥華。 一般 Hifi店可以有15% off 。日本牌子會貴香港很多。

Canuckaudiomart 是私人買賣,睇 sel ...

多謝賜教!日本同一啲歐洲牌子好似都較香港貴⋯⋯ 我其實而家都係用日系source + 歐系amp 睇嚟喺加拿大真係要轉會至得⋯⋯

我會去你推薦嘅forum 同Hiendy message 參考,
回復

dannyluo 發表於 2020-8-2 17:43
我在那里住了十年,什么都打税,GST +PST =13%,你会心痛的。建议你什么都打包装柜,容易碎的打木箱。第一次 ...

GST + PST 真係好肉痛!
回復

syhhiendy 發表於 2020-8-2 17:44
Buy from New York. Should be 30% cheaper.

By that much?!  So it is worthwhile to consider even after being taxed again in Canada?  Is logistics problematic?  Thank you!
回復

syhhiendy 發表於 2020-8-2 17:51
或孝慮加拿大國產品牌

的確會考慮Simaudio Moon
回復

Yusy 發表於 2020-8-2 22:15
的確會考慮Simaudio Moon

加拿大買 simaudio超級貴
Soundroom.ca <--- vancouver 代理 可以去呢嗰網站參考價錢(全部價錢未加稅 12%)
回復

eds60 發表於 2020-8-2 17:56
在加拿大未必可以買到加拿大牌子。大部份加拿大牌子在温哥華是沒有代理的。多倫多或者會有多一些選擇。 ...

Soundroom in North Vancouver has simaudio, anthem and paradigm.  
回復

平凡人 發表於 2020-8-2 21:19
無代理,可否直接原廠購買?

唔清楚可唔可以。我估應該會叫你和國內的某一間代理訂貨。
回復

rambee 發表於 2020-8-3 00:30
Soundroom in North Vancouver has simaudio, anthem and paradigm.

Verity, Foundation,Hansen, Gutwire, Tenor Audio, Focus Audio,  Energy, 還有一些忘記名字的加拿大牌子。

Hifi Centre 好似已經唔代理 Classe Audio。
回復

Yusy 發表於 2020-8-2 22:03
版主,我記得之前係有啲加拿大嘅師兄喺度分享所以出個post請教吓。其實我都係新手之前都係read only,今 ...

住在加拿大,以前常常出 post 的。我印象中只有 Davidsky 和我(我們住在温哥華), Greenspan(住多倫多)。
回復

Haven't visit much hifi shop in Toronto, so far 3 only. Those are accessible by public transport

This one at Thornhill, should be owned by HK people nice showroom and friendly atmosphere

http://www.thoaudiophile.com/about-us/

Visited this one but now changed to online shop

https://www.planetofsoundonline.com/pages/store-photos

Have talked to this shop owner of this small hifi company which carries many EU/UK products near Eglinton East TTC

http://www.hififofum.ca/

I like the collection of this hifi shop in downtown

http://www.mykindofmusic.com/

This distributor carries much of my favourite brands from EU, could check out dealers locations in Toronto

https://tricellenterprises.com/

評分

查看全部評分

回復