新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[分享] Inakustik nf-204 and ls-204xl 開箱+報告

vincentfung 發表於 2020-8-5 11:04
意思係同跟機黑雞比好dd?

yes! 因為我屋企冇發燒電源線, 我冇玩好耐啦( 因為一直找不到 自己心目中嗰啲, 一味得個搞字)! 我自己通常都係用跟機線!2502f 其實開頭都唔睇好, 不過平平哋咪試下囉! 估唔到效果 係502嗰啲feel, 我梗係鍾意啦! 每樣嘢係好少少㗎咋, 如果你期望改變大, 例如高音勁靚, 低音夠厚, 超級大力 呢啲你就唔好諗佢啦 , 佢主力都係出返你原本嘅嘢 咁解

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-5 12:11
yes! 因為我屋企冇發燒電源線, 我冇玩好耐啦( 因為一直找不到 自己心目中嗰啲, 一味得個搞字)! 我自 ...

廠線都要$2xxx,都唔係真係好平架喎!
回復

vincentfung 發表於 2020-8-5 12:22
廠線都要$2xxx,都唔係真係好平架喎!

原來係咁, 因為我係diy, 買散線自己整, 所以就覺得算係平!

不過講真, 話曬都係德國嘢, 仲要係大牌子, 就算廠線 二千幾蚊, 我覺得真係唔過份!

評分

查看全部評分

回復

甘diy 2502f 都唔難整嘅! 畀埋個接線圖你, 有興趣可以玩下 , 頭尾包翻熱縮膠就搞掂
當然完全唔識嘅 就唔好亂嚟啦! 會死人㗎! 唔好因小失大

評分

查看全部評分

回復

師兄,右邊條pc都係inakustik?
回復

一休大師 發表於 2020-8-5 13:20
甘diy 2502f 都唔難整嘅! 畀埋個接線圖你, 有興趣可以玩下 , 頭尾包翻熱縮膠就搞掂
當然完全唔 ...

個頭用返inakustik定其他牌子呀?
回復

awc1216 發表於 2020-8-5 15:52
師兄,右邊條pc都係inakustik?

yes

評分

查看全部評分

回復

awc1216 發表於 2020-8-5 15:56
個頭用返inakustik定其他牌子呀?

由於inakustik 係冇出頭嘅! 所以我選擇咗用marinco

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-5 23:04
由於inakustik 係冇出頭嘅! 所以我選擇咗用marinco

明白,依條係啱出嚟試機/做參考嘛?我想平平哋整返條看門口
回復

awc1216 發表於 2020-8-5 23:26
明白,依條係啱出嚟試機/做參考嘛?我想平平哋整返條看門口

喺我嘅角度, 我覺得可以做參考線, 就算拖板都啱用! 絕對值得一玩, 就算唔啱玩, 都無傷大雅, 夠曬簡單直接

評分

查看全部評分

回復

報告終於出咗, 希望大家喜歡

我擺咗喺頭版! 方便大家睇, 唔使左摷右摷

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-6 00:33
喺我嘅角度, 我覺得可以做參考線, 就算拖板都啱用! 絕對值得一玩, 就算唔啱玩, 都無傷大雅, 夠曬簡 ...

可否講吓頭尾插用咩牌子同型號呀?thx 大師
回復

awc1216 發表於 2020-8-6 00:44
可否講吓頭尾插用咩牌子同型號呀?thx 大師

我自己就用呢隻!marinco

我見廠方行貨 就好似係用hubbell 8215c 加瑞士頭4781

咁我未來都會試下呢個配搭嘅, 只係一時間做唔到咁多嘢啫! 我都會慢慢試, 呢個疫情 有排搞, 成日喺屋企, 唔搵啲嘢玩下真係唔掂……

資料就畀曬你㗎喇, 希望 幫到手啦!

備註 : 由於瑞士頭 壓線方式唔同, 可能要打線耳, 實際我都唔清楚, 如果有廠線 借畀我抄一抄, 我知佢用咩方式, 咁我就可以跟住佢做! 因為瑞士頭係直接扭螺絲到線芯, 線芯有機會被散開, 聽感上可能冇分別嘅! 但係實際跟返廠方做, 心理上會比較好啲

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-4 17:26
試咗兩日, 終於有報告出喇, 大體上 我會用八個字形容佢," 順滑透明, 寧靜豐潤"!

咁試嘅時候我全套用 ...

大師 變咗多芯喇叭線有無軟返好多?之前803都頂頂哋所以一直未試過更高級別
回復

jack 發表於 2020-8-6 01:05
大師 變咗多芯喇叭線有無軟返好多?之前803都頂頂哋所以一直未試過更高級別 ...

畀你提一提, 發現 我又寫漏嘢!  喇叭線冇變過, 一直都係多芯線, 純粹係訊號線改變咗, 由單支 變咗多芯, 你上官網就可以睇到!

你問嗰樣嘢 係唔係講使用方便程度 嗰樣嘢? 如果係我可以答你 新呢隻係非常之正, 好軟熟, 好好行, 好容易處理! 我見佢依家係 六條線, 但係獨立包裹 線網, 所以你夾硬扭佢 係可以整散佢, 不過其實好實淨嘅, 呢方面唔使擔心, 呢個改善先係㗎嘛!1603/2404 行到成隻嘢咁, 出曬汗都未搞掂, 仲要屈到鳩之孖碌, 好鬼肉酸! 而家好靚㗎, 裝咗上去都好靚仔

仲有佢可以有 香蕉插 同埋線叉你揀, 使用方便程度 一樣咁好, 咁呢樣嘢以前一直都有, 純粹係又再提番咁解!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-6 00:55
我自己就用呢隻!marinco

我見廠方行貨 就好似係用hubbell 8215c 加瑞士頭4781

唔該晒大師,可以學吓diy
回復

awc1216 發表於 2020-8-6 01:31
唔該晒大師,可以學吓diy

唔使客氣! 如果你想分返線嘅方向, 亦都係可以嘅, 佢線心有字, 都係照舊啦, 字頭 就會係公插, 字尾 就會係乸插!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-4 17:26
試咗兩日, 終於有報告出喇, 大體上 我會用八個字形容佢," 順滑透明, 寧靜豐潤"!

咁試嘅時候我全套用 ...

好正嘅報告 ,睇完又可以多個選擇,唔駛等2404 AIR或2404二手了。
回復

想請問一休大師,Inakustik 的喇叭線線身是否普遍偏硬?(我曾摸過其中一款,非常堅硬。)

我有此一問主要是因為基於位置關係,我對喇叭頗近後牆,若線身太硬,即是一年 365 日線身都不停頂著喇叭的插口,恐怕日久便會頂鬆插口。

謝謝。
回復

heha 發表於 2020-8-6 04:00
好正嘅報告 ,睇完又可以多個選擇,唔駛等2404 AIR或2404二手了。  ...

哈哈! 都係嘅! 以喇叭線計204xl 價錢 都只係2404 air 嘅四分之一, 相對地貼地好多, 比較大眾化啲, 唔使孤芳自賞, 絕對可以共同分享

評分

查看全部評分

回復