新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[分享] Inakustik nf-204 and ls-204xl 開箱+報告

一休大師 發表於 2020-8-7 01:25
其實玩呢啲嘢 都係一個遊戲嚟嘅啫, 太過執著同埋認真 都唔係一件好事, 搞到好似自己生意咁…… 放鬆啲 ...

十分認同,但唔好唔記得自己想要咩就最緊要,哈。

評分

查看全部評分

回復

大師真係啱, 小弟正考慮梗佢 NF204 MICRO AIR , 有大師報告可以去馬
回復

LineageII 發表於 2020-8-7 13:06
大師真係啱, 小弟正考慮梗佢 NF204 MICRO AIR , 有大師報告可以去馬

訊號線nf-204 我覺得好呀! 買得過, 啲聲好正路! 喇叭線我覺得你可以之後先諗再買, 試咗訊號線先, 覺得喜歡, 之後先慢慢諗或者再配搭 ! 我覺得唔一定要西裝嘅!

我自己都好鍾意, 插咗佢之後, 都放低咗條 Excelsior

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-7 13:37
訊號線nf-204 我覺得好呀! 買得過, 啲聲好正路! 喇叭線我覺得你可以之後先諗再買, 試咗訊號線先, 覺 ...

唔該哂大師 , 喇叭線暫時唔會換喇 , 買 NF204 都係俾唱放用.

評分

查看全部評分

回復

跟吓大師, 入手2對 LS-204XL Micro Air

評分

查看全部評分

回復

Eric2004 發表於 2020-8-12 23:29

頂你呀! 行bi wire咁奢侈 ! 好嬲呀! 好妒忌呀!

前幾日個friend上嚟我度, 佢聽完 都話抵買, 實在太靜, 搞到我都有少少想買多一對bi一bi佢 , 依家我攞佢嚟睇電視runin緊!

最痴線嘅就係 喺我換線嘅時候, 一換204xl 落去, 就會覺得大聲咗好多, 其實我之前都覺得係, 但係我心諗冇理由, 點知我個friend一樣聽到, 證明電阻真係好低, 你試下睇下有冇呢個反應

係咪問完價錢 冇嘢好講呢? ! 心喐係好正常

評分

查看全部評分

回復

Eric2004 發表於 2020-8-12 23:29

師兄、在那裡買?
回復

ttty 發表於 2020-8-12 23:34
師兄、在那裡買?

大師在 Post#7 講咗
回復

一休大師 發表於 2020-8-12 23:33

前幾日個friend上嚟我度, 佢聽 ...

其實個價今次好抵同條線身真系比之前軟熟好多....個人感覺如果分叉位用番嗰舊鋁金屬會再靚仔好多多同感覺會高級一d。

大師, 你都系要 bi-bi 佢先正路。

評分

查看全部評分

回復

Eric2004 發表於 2020-8-13 00:01
其實個價今次好抵同條線身真系比之前軟熟好多....個人感覺如果分叉位用番嗰舊鋁金屬會再靚仔好多多同感覺 ...

係呢! 我都話㗎la! 今次真係軟熟咗好多㗎!

其實分叉位我都有諗過, 但係你諗下 如果佢一換咗金屬, 成個價錢又唔同曬!

咁我講句公道說話, 行貨今次真係抵買, 原裝跟三套頭, 淨係嗰度都千幾蚊啦! 你買條1002 diy 當你一百蚊尺, 你都成二千蚊, 買埋頭都三千幾, 加二千蚊, 買到最新嘅技術, 廠線, 仲要呢個系列旗艦嗰條, 仲有咩好講? 我自己外國訂開嘢嘅, 格個下價, 未計運費, 行貨都平過佢, 我點解唔買行貨先? 好實際嘅!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-12 23:33

前幾日個friend上嚟我度, 佢聽 ...

204冇biwire, double run好正路吖。

評分

查看全部評分

回復

albertlaw 發表於 2020-8-14 19:45

正確, 條路系要咁行。

評分

查看全部評分

回復

albertlaw 發表於 2020-8-14 19:45

waaaaa! 你班友仔! 個個都打孖上

評分

查看全部評分

回復

原本打算買1603 biwire,貪呢條204新款,所以買了,聽了204XL double run 幾個鐘,比起我之前用了幾年的neotech 3004II,音牆闊些,立體些,人聲推前些,不科學的粗略量化,好30%左右,但1條的204的價錢,已是neotech 3004II的200%
回復

albertlaw 發表於 2020-8-15 12:20
原本打算買1603 biwire,貪呢條204新款,所以買了,聽了204XL double run 幾個鐘,比起我之前用了幾年的neo ...

呢條204xl係幾好, 前端做啲乜嘢 佢好容易反映出嚟, 我信號線換返mcintosh同sommer, 佢都話到俾你聽一清二楚分別!

但係你哋點解 咁有信心 咁重槌 一次過買兩對! 你哋唔驚唔喜歡嘅咩?

anyway!好鬼衰㗎你哋! 搞到我都想買多一對

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-15 12:33
呢條204xl係幾好, 前端做啲乜嘢 佢好容易反映出嚟, 我信號線換返mcintosh同sommer, 佢都話到俾你聽一 ...

買啦,唔好諗啦,兩條一齊煲先正嘛
回復

albertlaw 發表於 2020-8-15 12:49
買啦,唔好諗啦,兩條一齊煲先正嘛

睇埋你哋啲bi wire 同埋double run 啲報告先啦!哈哈

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-8-15 12:33
呢條204xl係幾好, 前端做啲乜嘢 佢好容易反映出嚟, 我信號線換返mcintosh同sommer, 佢都話到俾你聽一 ...

大家的信心咪就係來自你囉,大師~~~

評分

查看全部評分

回復

heha 發表於 2020-8-15 16:44
大家的信心咪就係來自你囉,大師~~~

唔係呀嘛? ! 千祈唔好咁呀! ! 會累死好多人 ! 因為每個人聽感真係唔同, 我自己喜歡嘅 又會介紹下畀大家咁解

依家我都聽緊204xl佢唔同嘅表現, 果然係 一貫宗旨, 聽咩都得, 幾好幾好! 錄咗少少畀大家聽下, 其實係冇咩好聽, 因為我個電話太差喇……! 不過照樣分享畀大家聽下 玩下咁解

https://youtu.be/HEMF-DIw6SI

https://youtu.be/NwgIUl4AQ5Y

https://youtu.be/zU5bKIwjwSc

評分

查看全部評分

回復

不過幾經測試,我覺得, 盡量唔好用曬, 如果你用咗喇叭線, 就唔好用訊號線, 如果你用咗訊號線就唔好用喇叭線, 因為我覺得太淡味, 除非你自己本身啲嘢都好重手或偏厚聲, 咁你就可以用曬, 或者係想過機用 中途唔想有咩改聲! 最好就逐條逐條買,bi wire就另計啦, 因為調返轉頭諗, 發揮得最好可能仲試得更加清楚

評分

查看全部評分

回復