新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9393|回復: 47

[請教] int amp 插拖版好過插牆?

話說小弟有兩個牆蘇,一個wattgate 381g, 一個381ag(兩個都係直入牆唔係手拖手), 我發覺得金仔插cse拖版表現最好,
人聲soft, 層次好,低頻較強,音壓都大d, 奇怪..
拖版:cse 66s, 搭aet hcr evo
金仔pc: jps ac+
點解會咁?
正常直插牆蘇最好力(除非條入牆cable好就另計),但音色就睇個人喜好
回復

正常直插牆蘇最好力(除非條入牆cable好就另計),但音色就睇個人喜好 ...
hk63039 發表於 2010-8-11 13:11

所以我話好奇怪...
回復

回復 2# hk63039

雖然好力,but nosie亦最大,唔係拉專線就完全解決到(專線只解決到家用電既分隔)
加上int amp內置前級部份,直插牆會對第一放大部份受nosie影響更大
回復

回復  hk63039

雖然好力,but nosie亦最大,唔係拉專線就完全解決到(專線只解決到家用電既分隔)
加上int am ...
JanHau 發表於 2010-8-11 14:28

係呀 所以直插入牆都幾考器材本身質素架;P
回復

所以用前後級比用int好就係前級可用電源處理
後級直插牆,再加上各自用適合既power cable,只係控制電源部份已經好int幾條街
回復

電源處理器如果PS Audio個隻Power Plant Premier 好似唔太貴.但係comment幾好又多人用...有無人用緊? 覺得分別大唔大? 同埋我有d機係240V..唔知用呢d電源處理器比返足240V又會唔會好d?

回復

係呀 所以直插入牆都幾考器材本身質素架
hk63039 發表於 2010-8-11 15:11

咁我部老金真係好屎
回復

我部老麥都係插拖版表現最好
回復

我部老麥都係插拖版表現最好
supercow 發表於 2010-8-11 16:48

老麥後?
回復

我全部機都係插拖版, 表現好好..我覺得, 尤其係靜左.
回復

電源處理器如果PS Audio個隻Power Plant Premier 好似唔太貴.但係comment幾好又多人用...有無人用緊? 覺得 ...
kachow 發表於 2010-8-11 15:24

buy la I use 2year feeling so good
回復

咁我部老金真係好屎
cyberken 發表於 2010-8-11 16:33

金仔都話屎,師兄米玩喇,我睇見你用器材線材流晒口水
回復

我都覺得經拖扳電係靚聲
Running Springs Audio (Haley)..JPG
回復

CSE+AET+JPS=AccuphaseX
牆蘇=Accuphase
多左個X,係咪你自己想要0既野?自己判斷啦!
如果CSE66S本身無filter,及無再插其他野還好d,否則唔建議使用.
回復

金仔都話屎,師兄米玩喇,我睇見你用器材線材流晒口水
hk63039 發表於 2010-8-11 20:57

仲係度扮野...
幾時出野比大家睇
回復

CSE+AET+JPS=AccuphaseX
牆蘇=Accuphase
多左個X,係咪你自己想要0既野?自己判斷啦!
如果CSE66S本身無filter ...
pinkau 發表於 2010-8-11 21:44

THANKS 師兄見議,遲少少再AB 比較下.
回復

Power Plant Premier 用在訊原或前級感覺背景靜、定位好和音樂感強。如果把原廠的電原線改用高級的可進一步加強高底的伸廷和背景深度。
用在後級就背景靜和定位更好,但失去音樂的活生感和一些超高頻。
回復

Power Plant Premier 用在訊原或前級感覺背景靜、定位好和音樂感強。如果把原廠的電原線改用高級的可進一步 ...
flyhigh 發表於 2010-8-11 22:07

如果後級插PPP會唔會扯爆機?
回復

請勿見笑{:5_99:}
Taoc ASR-2S-MS.JPG
回復