新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24710|回復: 32

[喇叭] 金嗓子 Accuphase E-380 配 Harbeth P3ESR / ATC SCM7 / B&W 705 S2 /

如題,自己搜尋過d posts,冇咩一次過一齊比較呢三款。請俾少少意見。主要聽中文流行曲、日文流行曲多。有時聽下發燒碟女聲或試 HiFi 碟。謝謝!
單選投票, 共有 116 人參與投票

投票已經結束

35.34% (41)
31.90% (37)
32.76% (38)
您所在的用戶組沒有投票權限
how about the newly released 705 Signature ?
回復

純個人喜好! 我就投咗ATC scm7

不過如果鍾意聽流行曲, 其實可以買啲二手嘅舊款喇叭, 出得會仲更加好, 唔使太高伸延, 厚厚地聲仲好聽!

評分

查看全部評分

回復

建意你等多一陣. YAMAHA對3000書架就黎到港.

https://tw.yamaha.com/zh/product ... /ns-3000/index.html

聽過金仔夾YAMAHA喇叭的發燒友, 就知道點解要咁配搭.
回復

一休大師 發表於 2020-8-9 11:28
純個人喜好! 我就投咗ATC scm7

不過如果鍾意聽流行曲, 其實可以買啲二手嘅舊款喇叭, 出得會 ...

好多意見話ATC中頻佳,其實係咪即係對聽流行曲有利?
另外以我所知 ATC SCM7 和 11 的單元呎吋好似一樣的。咁兩者出來嘅聲分別大唔大?
二手舊喇叭...請問有什麼推薦?預15-20k左右。謝謝!
回復

paulkwan 發表於 2020-8-9 09:55
how about the newly released 705 Signature ?

咁講即係 705 S2 和 705 signature 相差好大?其實二萬多但不是英國製造有d過唔到自己....如果一萬多感覺好好多!
回復

racewong 發表於 2020-8-9 13:51
建意你等多一陣. YAMAHA對3000書架就黎到港.

https://tw.yamaha.com/zh/products/audio_visual/speaker_sy ...

謝謝意見!到時睇下有咩 review!
Accuphase 夾 Yamaha 其他喇叭都正?點好法?我希望聲音不要太薄聲,音樂感多一點。謝謝!
回復

lunamooner1984 發表於 2020-8-9 15:34
謝謝意見!到時睇下有咩 review!
Accuphase 夾 Yamaha 其他喇叭都正?點好法?我希望聲音不要太薄聲,音 ...

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=108047
回復

幾時有得試 NS-3000 + SPS-3000
回復

Kastena 發表於 2020-8-10 12:38
幾時有得試 NS-3000 + SPS-3000

NS-3000香港未到貨.
回復

racewong 發表於 2020-8-10 12:39
NS-3000香港未到貨.

明白、我等下先

如果你個場有得試、我要上黎試試
回復

Kastena 發表於 2020-8-10 12:49
明白、我等下先

如果你個場有得試、我要上黎試試

我都唔知NS3000除了金仔, 還可以夾咩牌子既機.
回復

p3esr , 音色極靚

不過金仔夾又未聽過..以前用naim夾ha仔..聽左3年..雖一一對喇叭可以俾我聽足3年都唔想換
回復

Harbeth 可能冇物bass wor......
回復

ATC一向標榜靚人聲, 可以考慮.
回復

1 or 2 preferred.
回復

我用過兩對ATC 7幾全面
回復

e480 p3esr曾經用家,要睇你廳幾大,音色都夾,會慢聲,低頻有質感,但聽pop會感覺一夠夠,有d歌低頻出唔曬。p3佢高 中低單元接合幾好,都有不錯音樂感
回復

請問 e-380 夠唔夠推 705 S2。算唔算用得盡嗰喇叭?聲音申延足唔足夠?係咪應該要聽到嘅嘢都有?謝
回復

B&W, ATC 都屬於難推,E-380 未必推得"起"。如果聽人聲多,都係用 Harbeth P3ESR 或者 Falcon 3/5a 好啲。
以下係小弟 P3ESR 嘅聲音,如果 set 得好,唔會話冇乜低聲,有時仲可以爆吓。
https://youtu.be/OI2p7lunpK0
回復