新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lunamooner1984

[喇叭] 金嗓子 Accuphase E-380 配 Harbeth P3ESR / ATC SCM7 / B&W 705 S2 /

lunamooner1984 發表於 2020-10-13 07:15
請問 e-380 夠唔夠推 705 S2。算唔算用得盡嗰喇叭?聲音申延足唔足夠?係咪應該要聽到嘅嘢都有?謝 ...

我用E480推705S2, 非常夠力, 音量較到約三分一(約十點鐘位)已經好鬼大聲, 當然咁大音量會有點拆聲
回復

jackt 發表於 2020-10-14 16:27
B&W, ATC 都屬於難推,E-380 未必推得"起"。如果聽人聲多,都係用 Harbeth P3ESR 或者 Falcon 3/5a 好啲。
...

請問哪裡試和較便宜?
回復

crab939 發表於 2020-10-14 18:32
我用E480推705S2, 非常夠力, 音量較到約三分一(約十點鐘位)已經好鬼大聲, 當然咁大音量會有點拆聲 ...

唔知 e-380 會點?好似比較少人用⋯
回復

Ching 們 想問atc SCM 40 n 40A 邊到有得賣同試? 同埋我見香港賣atc都貴過外國,其他牌子好似唔係
回復

lawil 發表於 2020-10-22 23:27
Ching 們 想問atc SCM 40 n 40A 邊到有得賣同試? 同埋我見香港賣atc都貴過外國,其他牌子好似唔係 ...

代理聲之島
回復

小弟用部廿歲的E407進S C M 19v2,都唔錯,人聲小提琴一流。
回復

lawil 發表於 2020-10-22 23:27
Ching 們 想問atc SCM 40 n 40A 邊到有得賣同試? 同埋我見香港賣atc都貴過外國,其他牌子好似唔係 ...

代理食水深,所以有水貨
回復

金仔聲斯文,聽音色,用過二部A仔 classA幾十火Bi AMP 推ATC50,
夾ATC要高音特出推力強嘅AMP,買部ATC AMP,或高性價比Bryston 4B3,或重皮啲Boulder合并加部音樂感强分柝力高嘅CD效果應幾好'
回復

Tomt 發表於 2020-12-24 21:43
金仔聲斯文,聽音色,用過二部A仔 classA幾十火Bi AMP 推ATC50,
夾ATC要高音特出推力強嘅AMP,買部ATC AMP ...

其實依家一部866都已經好抵玩.
回復

Tomt 發表於 2020-12-24 21:43
夾ATC要高音特出推力強嘅AMP,買部ATC AMP ...

金仔唔o岩夾d阻抗變化大既喇叭
特別係atc..就算數字上推到..出黎效果都唔好.
除非鍾意聽d野係縮埋一舊..
聽過金仔多部後級..係m1000同p800呢d兩部真係推到爆棚
當年聽對mono m1000推b&w大肥婆算係少數唔腳軟既後級..
但後來既m8000/200/250呢幾部都係音色上調整,但力水就真係冇早期金仔咁放.

回復

zenkih 發表於 2021-6-7 17:53
金仔唔o岩夾d阻抗變化大既喇叭
特別係atc..就算數字上推到..出黎效果都唔好.
除非鍾意聽d野係縮埋一舊..

用Bi一amp推過803D3都係冇咩力,聽吓音色可以,大爆棚同超低出唔到,
用2015,LP45版隻春江花月夜一試就知,
後來换咗二部M900u,分析力,動態好好多但欠缺美機個種硬桥硬馬dynamic,音場濶咗定位清析咗,只係中音冇咁厚潤.

回復

crab939 發表於 2020-10-14 18:32
我用E480推705S2, 非常夠力, 音量較到約三分一(約十點鐘位)已經好鬼大聲, 當然咁大音量會有點拆聲 ...

師兄
大聲同夠力係兩件事來
回復

Tomt 發表於 2021-6-8 00:04
用Bi一amp推過803D3都係冇咩力,聽吓音色可以,大爆棚同超低出唔到,
用2015,LP45版隻春江花月夜一試就 ...

803d3 最低會由8ohms跌到3ohms..
所以印證左金仔唔o岩推d阻抗變化大既喇叭
佢唔係唔夠力,而係回電唔夠快,導致d野爆唔起.拿埋一舊

我自己就用金仔推新天朗..so far對喇叭好親民..夾咩amp都唔會出惡聲.
不過而家心思思都想玩下膽.
回復