新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13786|回復: 21

[合併擴音機] 麥景圖MA7200AE 配B&W 805 D3

小弟剛入手麥景圖MA7200AE 配B&W 805 D3,感覺聲音比較冷,沒有什麼味道.是新鄺音機問題?還是配對上出現問題呢?
可能要從音源或線材加暖。我之前用MA7200都係唔夠暖聲, 之後我換走老麥。
回復

師兄不如講講你用緊咩電源線、訊號線同喇叭線先,我諗咁樣呢度D高手先可以提供建議俾你。
回復

B&W 用家就梗係要入去 B&W 同好會分享吓喇。
回復

長長影子 發表於 2020-8-10 02:01
B&W 用家就梗係要入去 B&W 同好會分享吓喇。

每次見到你隻田螺都流口水.
回復

你唔好咁花心喇。

我都好鐘意805系列,但對腳架好敏感都要花唔少心機。
回復

KimmyWong 發表於 2020-8-9 21:06
可能要從音源或線材加暖。我之前用MA7200都係唔夠暖聲, 之後我換走老麥。

咁要睇你之前用開咩系統...
不過新機比較硬聲就每個品牌都係..
用猛光煲200個鍾再決定啦...
回復

煲返100粒鐘先啦再講啦.
任何音響硬件, 由其是喇叭同擴音機, 買咗返嚟, 最最最基本煲100粒鐘, 部機/喇叭先會開始進入狀態.
回復

francis_leung21 發表於 2020-8-12 17:23
咁要睇你之前用開咩系統...
不過新機比較硬聲就每個品牌都係..
用猛光煲200個鍾再決定啦... ...

我部老麥二手,run in 左好耐,唔啱聽就換左,唔好浪費時間
回復

應該冇聽錯, 係冇咩味道㗎喎 , 可以喺線才加返啲音色!

評分

查看全部評分

回復

805D3之前玩過,中性,頻寬闊,我就很喜歡。要有味提議換喇叭
換對英國喇叭穩陣,有D箱體嘅諧振,和味好多
回復

KimmyWong 發表於 2020-8-12 21:03
我部老麥二手,run in 左好耐,唔啱聽就換左,唔好浪費時間

咁睇你鐘意邊個品牌啦.

初燒係咁換機, 這是正常啦.

不過如果係我二選一, 我鐘意BW多過老麥.
回復

805d3 夾老麥 應該唔係咁差啫

https://youtu.be/i26GxZLzqCs

評分

查看全部評分

回復

其實依家無論B&W 又好..老麥都好..都唔會好曖聲..佢地依家係個種係音樂感..
點講好聲....聲唔會好厚..但係有節奏感...擂人聲唔會好似以前TUBE 咁咁慢咁毒..

呢種節奏感..你搵隻小提琴去試..之後再搵CELLO 再試....如果你依然覺得唔夠MUSICALLY..可能其實你追求緊係慢, FOCUS 中音既重擂效果..咁樣既話其實你要轉TUBE 機架啦.....

仲有另一個可能性..就係你屋企太空擴. 反彈音太多....
回復

racewong 發表於 2020-8-13 13:44
咁睇你鐘意邊個品牌啦.

初燒係咁換機, 這是正常啦.  

同意呢位師兄講...真係要試..買對HARBETH 返黎....就算唔岩聽都好易放..你試一試D 聲.....
回復

試下換Jumper,唔好用原裝
回復

francis_leung21 發表於 2020-9-11 11:41
其實依家無論B&W 又好..老麥都好..都唔會好曖聲..佢地依家係個種係音樂感..
點講好聲....聲唔會好厚..但係 ...

Hi Francis 師兄, 小弟現在正面對你所說的問題, 就是屋企比較空擴, 反彈音太多...
請教一下可以如何解決呀??
回復

miumiu 發表於 2020-9-15 09:51
Hi Francis 師兄, 小弟現在正面對你所說的問題, 就是屋企比較空擴, 反彈音太多...
請教一下可以如何解決 ...

試吓放啲紙箱,書或者雜誌,當然要有比較多嘅數量,如果有改善就可以考慮搞啲專業的擴散同吸音板
回復

hbc5b 發表於 2020-9-15 22:52
試吓放啲紙箱,書或者雜誌,當然要有比較多嘅數量,如果有改善就可以考慮搞啲專業的擴散同吸音板 ...

謝謝你的回覆
請問師兄提及的擴散和吸音板可以邊度睇??
回復

miumiu 發表於 2020-9-16 12:03
謝謝你的回覆
請問師兄提及的擴散和吸音板可以邊度睇??

因為我同太太都有好多書同雜誌,所以就直接堆響個廳度,一泥可以吸音,二泥仲方便隨手睇書,一举两得,所以就冇用专业的吸音同扩散板,唔好意思提供唔到建議。不過都有好多師兄有玩過,搜一吓應該有討論過的主題
https://www.hiendy.com/hififorum ... tra=&highlight=處理&page=1
回復