新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11758|回復: 28

[CAS] 在家工作下的新玩具....靚streamer

因多咗時間在家工作,又多了時間聽歌,係時候玩streamer 了. 服役已久啲多功能oppo辛苦哂啦!

在市場選擇不多, 因我對外觀和顏色都有要求,又要多好評,最後我選擇了Lumin.

約好代理, 就去請教。先試mini版,因好多師兄話CP值高. 一開聲,已經知道係另一個級別, 也聯想到加LPS之後會去到另一境界. 既然都試開, 一於打埋大佬,想知道到底威力如何。心諗如果分別唔係太太太大 (三個太因為價錢係三倍),我就安心買mini, 之後加LPS了。

試大佬之前, 代理師兄已經講明結果會好殘忍, 叫我諗清楚先試. 我心諗, 可能我未必聽得出好大分別。 換機一開, 只係開始幾粒鋼琴音.......我已知大鑊! 琴聲清脆, 背景漆黑.......再聽落去.....尾音, 音牆, 順滑和我最喜愛啲那份鬆容, 我已投下神聖啲一票.

雖然三倍價錢, 但就少咗件心事, 以後唔使再諗upgrade。 比個藉口自己, 在疫情下, 打個大佬幫自己加加油! 現在開心煲機中, 開始入門CAS 世界了。請多多指教!

評分

查看全部評分

識貨
回復

有時最怕係比較
回復

u1 仲可以換X1power,師兄請問你用咩dac?
回復

用緊金仔, 將會係下一環upgrade...心目中係eso

有無好介紹?
回復

小弟木耳,用泉一,都想upgrade dac,
回復

樓主果然識貨, Lumin嘅串流功能出哂名穩定同流暢, 值得擁有.

評分

查看全部評分

回復

fat6 發表於 2020-8-14 18:15
小弟木耳,用泉一,都想upgrade dac,

預算夠可以考慮Lumin X1, 唔夠就T2.
回復

分開streamer和dac玩, 可以多D變化。 長玩長有
回復

用AES入Dac?
回復

用coaxial, 因金仔只得 Coaxial, optical 和 usb.
回復

小弟都系u1!想換部有硬解mqa嘅dac
回復

BIGMonster 發表於 2020-8-14 21:57
用coaxial, 因金仔只得 Coaxial, optical 和 usb.

請問師兄用什麼coaxial?謝謝
回復

我用緊好多年前買落嘅oyaide...唔記得型號啦!都覺得相當平衡.

如upgrade, 就可能轉usb, 好似食到Dsd.

評分

查看全部評分

回復

BIGMonster 發表於 2020-8-14 21:00
分開streamer和dac玩, 可以多D變化。 長玩長有

係!不過可惜附帶多個香爐多隻鬼,sorry, 呢次會係多幾隻鬼.......
回復

BIGMonster 發表於 2020-8-15 08:34
我用緊好多年前買落嘅oyaide...唔記得型號啦!都覺得相當平衡.

如upgrade, 就可能轉usb, 好似食到Dsd. ...

轉用USB,有辣有唔辣啦。
回復

我用D1 > D2 > T2, 由D2 上T2 既昇級都好明顯, 暫時未諗到換乜好。S1?

評分

查看全部評分

回復

Ching,
可否pm 幾多錢及邊度買?唔該。
回復

話時話,BIGMonster 師兄,請問你家下用乜嘢 switch 嚟玩 streaming?
早幾星期我俾人毒咗我呢部 switch ,不用 HK$2K。port 多又有埋兩個光纖頭,最緊要係好聲過之前部 D'link switch 105 好多!!!本身已經係 12V DC input,接LPS 好方便。
不過係香港有點難買到。
圖中那銀色背係那新 Cisco switch,黑色係Synology 2 bays NAS

評分

查看全部評分

回復

Aj2008 發表於 2020-8-15 12:37
我用D1 > D2 > T2, 由D2 上T2 既昇級都好明顯, 暫時未諗到換乜好。S1?

S1 is old.

The best upgrade from T2 is X1.

From Lumin T2 to X1, you gain X1 LPS, dual ES9038PRO, femtoclock, heavy aluminium chassis for shielding and mechanical stability, separate digital and analog board, and optical network isolation.

If you like to try another DAC, you may use T2 as a streamer only to output USB audio (or BNC) to a different DAC, up to DSD512 (for Linux native DSD compatible DAC).
回復