新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13481|回復: 22

[古典音樂] John Williams in Vienna

謝謝老友今朝提醒, 它終於來了。

上年 John Williams + Mutter 隻 星星碟 不太喜歡, 個人認為並非近年DG 錄音正常水平。好彩這隻 Vienna Phil Live 為疫情奄悶氣氛 帶來生氣驚喜, 這才值得貼上DG 個品牌!

若論原汁原味, 個別樂段 可能 original soundtrack 跟 movie 更形神合一。 若以一個live concert角度去欣賞, Vienna Phil 仍頂班樂團今趟演出絕對唔會令人失望, 靚 concert hall 更令音效再上一層樓, 演奏經典 荷李活 大片 main theme 賞心悅目之餘更令人懷緬美好時光。

Source 係96/24 download, 動態宏大而音場完整, 全頻響應均衡度極高 應該可以令大部份發燒友及樂迷滿意。過兩日會入埋套BluRay 歎吓。

評分

查看全部評分

今日 Tidal 拎左喇
回復

Bluray video 何時發布?
回復

https://www.hmv.co.jp/artist_%E3 ... y%EF%BC%89_10930038
回復

反相錄音

評分

查看全部評分

回復

Yes 呀, 大部份 DG 都係咁。
回復

haha12 發表於 2020-8-23 11:52
Yes 呀, 大部份 DG 都係咁。

係呀,小弟怕有些網友唔清楚,浪費了大好演譯同錄音。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-8-23 13:08
係呀,小弟怕有些網友唔清楚,浪費了大好演譯同錄音。

順便提醒如果買到 BluRay, 用 牒機 digital out 入 DAC 出 2-channel ,視聽雙修一樣咁正, 亦應該係反相 。
回復

請教師兄點聽得出係反相?
回復

回復

PhantomGTR 發表於 2020-8-25 19:09
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=130165&page=1#pid3015693
師兄請看 #1 ...

回復

順路介紹多隻反相靚錄音。

呢隻係三十幾年前金絃洋行馬老闆打响招牌貨品之一: 麥田之歌。

原版已經好靚聲, 聲音微暖而自然流露, 非常出色嘅Analog錄音. 原版係正相嘅。

估計呢隻 UHQ版由於後期製作關係變咗反相, 一開聲音量細咗大約 1- 2 dB 即係話Dynamics 再好少少, 而聲音密度比原版高少少加上音像立體多少少深度好啲啲. 整體感覺新版有更多嘅近代Hi-Fi元素。

究竟值唔值得買呢?如果冇原版而又鍾意 Chorus 就千祈唔好走雞。 如果已經擁有初版就見仁見智, 因為已經好靚聲, 唔吹毛求疵或者唔似小弟咁身痕就唔使搞佢囉.

評分

查看全部評分

回復

Propius 錄音一向都靚聲
回復

上次在HD Track 買24/96k 有八折
回復

haha12 發表於 2020-8-26 22:31
順路介紹多隻反相靚錄音。

呢隻係三十幾年前金絃洋行馬老闆打响招牌貨品之一: 麥田之歌。

How about the SACD version? Thanks.
回復

Propius 老板係金絃馬老板?
回復

hksarac 發表於 2020-10-30 10:43
Propius 老板係金絃馬老板?

以我理解兩間仍獨立運作公司, 當年生意上嘅關係融洽愉快, 所以老馬在位之時 一直都係主要經銷商嘅角色.
回復

kc7 發表於 2020-10-29 21:43
How about the SACD version? Thanks.

SACD 聽過幾個remastered版本都唔夠吸引呀.

回復

kc7 發表於 2020-10-29 21:43

補充少少個人意見.

麥田之歌原版proprius 已好靚聲,  呢隻UHQCD 版 可以做到喺幾個範疇都好少少非常難得.

而我亦都唔會因此推斷大部分嘅 UHQCD會比原版 CD好聲, 因為係要睇個別嘅情況.

SACD Remaster 從來唔覺得一定會好過cd, 要視乎sound engineer嘅功力 .  當然如果係全新錄音 SACD 比 CD 版好聲嘅機會會大啲.

回復

haha12 發表於 2020-11-1 19:11
補充少少個人意見.

麥田之歌原版proprius 已好靚聲,  呢隻UHQCD 版 可以做到喺幾個範疇都好少少非常難得 ...

感謝
回復