新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5895|回復: 6

[黑膠] 譚詠麟 黑膠唱片(簡單報告)

心血來潮,突然間想一次過比較我手頭上譚詠麟的黑膠唱片,當然,我冇可能一次過聽哂所有,只簡單每隻碟聽一首歌。
我用既器材全部係入門級,我亦不是專家,得出結論可能與你不一樣,所以只簡單講幾句。

一向認為譚詠麟出的黑膠唱片音質應該比較有保証,而事實佢既唱碟亦真係大部份都唔錯。
最後我得出結論:
愛到你發狂、第一滴淚 與 迷惑 這兩隻三隻碟是明顯比較差的!中底頻比較暗!

而比較靚聲既,愛的根源一定冇得輸,愛人女神、忘不了你、愛情陷阱,暴風女神,愛念都唔錯。

而REMIX大碟,我一向以為應該會是夏日寒風或愛情陷阱,但最後我選了暴風女神REMIX更好,當然,這是個人主觀。

下次有時間試埋我最鍾意既張國榮。

評分

查看全部評分

我D張國榮碟只有你一半
回復

粵語流行曲播得好可以好靚聲,聽完對發燒碟興趣缺缺。
播阿sam,阿倫,阿梅播得比較滿意,小弟不才,努力左十幾廿年
回復

七仔 發表於 2020-8-18 10:29
粵語流行曲播得好可以好靚聲,聽完對發燒碟興趣缺缺。
播阿sam,阿倫,阿梅播得比較滿意,小弟不才,努力左 ...

財神到好声呀
回復

阿sam嘅編曲,好靚。早期幾隻都好正,萬勿錯過。
回復

財神到我自己有隻日本版。
回復

1976年推出的"半斤八兩"是許冠傑巔峰之作,靚聲程度不會差過財神到

評分

查看全部評分

回復